Kolombiya hükümeti ile silahli isyanci örgüt ELN arasinda müzakereler devam edecekSinan Dogan

Kolombiya hükümeti ile silahli isyanci örgüt ELN arasinda müzakereler devam edecekSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Kolombiya hükümeti ile silahli isyanci örgüt Ulusal Kurtulus Ordusu (ELN) arasinda Küba'da baslayan üçüncü tur müzakerelerinin kaldigi yerden devam edecegi bildirildi.

Havana'da ortak bildiri yayimlayan taraflar, "Bu turda ikili ve ulusal ateskes anlasmasina, toplumun tüm dinamiklerinin katilimiyla barisin insasina ulasma taahhüdümüzü yineliyoruz. Ülkenin ihtiyaç duydugu çözümlere yönelik ortak vizyon gelistirmeye devam edecegiz." ifadelerine yer verdi.

Diyalog masasinin hiçbir sekilde terk edilmemesinin önemine isaret edilen bildiride, müzakerelerde ciddi ilerlemeler kat edildigi kaydedildi.

Cumhurbaskani Gustavo Petro'nun, silahli kuvvetlerden üst düzey yetkililerle yaptigi görüsmenin ardindan ELN lider kadrosunu kaçakçilikla suçlamasi taraflar arasinda gerginlige yol açmisti.

ELN tarafi ise Petro'nun açiklamalarina tepki göstererek, baris görüsmelerinin krize girdigini ve hükümetin tüm dünyaya karsi daha tutarli olmasi gerektigini belirtmisti.

Örgütün bas müzakerecisi Pablo Beltran da (Israel Ramirez) Kolombiya hükümeti ile yaptiklari müzakereleri hatirlatarak, "Eger Cumhurbaskani baska türlü, masa da baska sekilde konusursa biz ortada kaliriz. Istedigimiz tek sey açiklamadir." ifadesini kullanmisti.

Baris Yüksek Komiseri Ivan Danilo Rueda ise Kolombiya hükümetinin ELN'yi silahli isyanci bir örgüt olarak gördügünü ve örgütün siyasi yapisini kabul ettigini hatirlatmisti.

- Üç yil sonra müzakere masasina dönüs

Venezuela'nin garantörlük ve ev sahipliginde baskent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askiya alinan baris görüsmelerini 22 Kasim 2022'de yeniden baslatmisti.

Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazir bulundugu görüsmeye, Kolombiya hükümeti adina M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Patino, ELN heyetine ise Beltran liderlik etmisti.

Ilk tur görüsmelerinde 13 Aralik 2022'de ateskese varilamamis ancak bazi bölgelerde insani yardim ve hapisteki ELN militanlarinin sartlarini iyilestirme karari alinmisti.

Meksika'da 14 Subat'ta baslayan ikinci tur baris görüsmeleri ise "ELN'nin siyasi statüsünün" taninmasiyla tamamlanmisti.

Kolombiya'da cumhurbaskani seçimini kazanan ve 7 Agustos 2022'de görevi devralan sol görüslü Gustavo Petro, iktidara geldiginde Kolombiya Devrimci Silahli Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Baris Anlasmasi'ni uygulamaya ve ELN ile baris görüsmeleri yapmaya söz vermisti.

- ELN ile müzakerelerin geçmisi

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarida kesilen müzakerelere Santos döneminde baslamisti. Müzakereler, Ekvador'un garantörlük ve ev sahipliginden çekilmesi üzerine Havana'ya tasinmisti.

Uzmanlara göre, finansmanini uyusturucu kaçakçiligi, yasa disi madencilik ve adam kaçirma gibi yöntemlerle sagladigi tahmin edilen ve 2 binden fazla mensubu bulunan ELN ile Kolombiya hükümeti arasindaki önceki müzakere girisimleri, örgütün içindeki daginik güç ayriligi ve radikal tavirlar nedeniyle ilerleyememisti.

Müzakereler, örgütün 2019'da bir polis okuluna düzenledigi ve 22 kisinin hayatini kaybettigi saldirinin ardindan dönemin Cumhurbaskani Ivan Duque tarafindan askiya alinmisti.