Kirgizistan-Kazakistan 11. KEK toplantisi Nazir Aliyev Tayfur- Etkinlikte, ekonomik is birliginin gelistirilmesi, sanayi ve tarimda ortak projelerin uygulanmasi, transit ve ulasim potansiyelinin gelistirilmesi ve turizm ve kültür alanlarinda ortak girisim konulari masaya yatirildi

Kirgizistan-Kazakistan 11. KEK toplantisi Nazir Aliyev Tayfur- Etkinlikte, ekonomik is birliginin gelistirilmesi, sanayi ve tarimda ortak projelerin uygulanmasi, transit ve ulasim potansiyelinin gelistirilmesi ve turizm ve kültür alanlarinda ortak girisim  konulari masaya yatirildi

BISKEK (AA) - Kirgizistan ile Kazakistan arasindaki dis ticaret hacminin 2023 yilinin ocak-temmuz döneminde 759 milyon dolar oldugu bildirildi.

Kirgizistan-Kazakistan Karma Ekonomik Konseyi (KEK) 11. Toplantisi, Kirgizistan Bakanlar Kurulu Baskani Akilbek Caparov ile Kazakistan Basbakani Alihan Smailov'un es baskanliginda Kazakistan'in güneyindeki Taraz sehrinde yapildi.

Taraflar, ticaret ve ekonomik is birliginin gelistirilmesi, su kullanimi ve enerji alaninda etkilesim, sanayi ve tarimda ortak projelerin uygulanmasi, transit ve ulasim potansiyelinin gelistirilmesi, turizm ve kültür alanlarinda ortak girisim gibi konulari masaya yatirdi.

Caparov, yaptigi konusmada, "Kirgizistan ile Kazakistan arasindaki dis ticaret hacmi 2023 yilinin ocak-temmuz döneminde yüzde 13,1 artarak 759 milyon dolar oldu. 2022 yili sonunda ticaret hacmi 1 milyar 200 milyon dolari buldu." dedi.

Iki ülke arasindaki gümrük kapilarindaki tir yogunluguna isaret eden Caparov, gümrük kapilarinda mantiksiz kontrollerin ve gecikmelerin önlenmesi gerektigine dikkati çekti.

Smailov da cumhurbaskanlarinin ülkeler arasindaki ticaret hacmini 2 milyar dolara çikarma görevini üstlendiklerini hatirlatarak, ikili ticaretin artmasina katkida bulunacak Endüstriyel Ticaret ve Lojistik Komplekslerin sinir bölgelerinde olusturulmasi gerektigini vurguladi.

Toplanti sonunda, iki ülke arasindaki ticaret, yatirim, tarim, ulastirma, su ve enerji, kültür, turizm ve spor alanlarindaki is birliginin yani sira bölgelerarasi is birligi konularini içeren KEK Protokolü imzalandi.