KTÜ Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erkut, lenfomanin tedavi edilebildigine dikkati çektiSeyit Ahmet Eksik

KTÜ Ögretim Üyesi Doç. Dr. Erkut, lenfomanin tedavi edilebildigine dikkati çektiSeyit Ahmet Eksik

TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Hematoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nergiz Erkut, lenfoma kanserinin kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedaviler ile tamamen iyilesebilen bir hastalik oldugunu belirtti.

KTÜ'den yapilan yazili açiklamada, görüslerine yer verilen Erkut, lenfomanin artik tedavi edilebilen bir hastalik oldugunu, lenfoma kanserinin görülme sikligi tipine ve cografi bölgeye bagli olarak degisiklik gösterdigini aktardi.

Lenfomanin bir dizi farkli etken nedeniyle ortaya çikabilen bir kanser türü oldugunu vurgulayan Erkut, "Bu nedenler arasinda radyasyon maruziyeti, kimyasal ve toksik maddelere maruz kalma, Insan Immün Yetmezlik Virüsü (HIV), Epstein-Barr virüsü, Hepatit C virüsü gibi mikroplarin etkisi, romatoid artrit, Sjögren sendromu, sistemik lupus eritematozis ve çölyak hastaligi gibi otoimmün hastaliklar hatta organ nakli gibi faktörler yer almaktadir ancak birçok lenfoma vakasinda kesin bir neden belirlenemez." ifadelerini kullandi.

Erkut, hastalarin basvurdugu semptomlar arasinda açiklanamayan ates, boyun, koltuk alti ve kasik bölgelerinde lenf nodlarinda sislik, belirgin halsizlik, istahsizlik, gece terlemesi, kilo kaybi, inatçi kasinti, öksürük ve nefes darligi bulunduguna dikkati çekti.

Lenfomada hastanin tibbi hikayesi, fizik muayene bulgulari ile tani kondugunu belirten Erkut, sunlari kaydetti:

"Lenfomanin tedavisi tipine ve evresine göre degisiklik gösterir. Tedavimizde kanser hücrelerini öldüren kemoterapi, yüksek enerji ile kanser hücrelerini hasarlayan radyoterapi ve kanser hücrelerini immün sistem hücreleri yardimiyla ortadan kaldiran immünoterapi yer almakta. Ayrica son zamanlarda kanser hücrelerinin büyüme ve çogalmasini engellemek için hedefe yönelik tedaviler de giderek yaygin olarak kullanilmaya baslandi. Eger bu tedaviler ile yanit alinmazsa ya da hastalik tekrarlarsa uygun olan hastalara kök hücre nakli önermekteyiz. Bu hastalarimiza hastalik tipine, hastalik durumuna ve verici varligina göre otolog kök hücre nakli ya da allojenik kök hücre nakli yapiyoruz. Sonuç olarak lenfoma tüm yas grubunda görülebilen bir kanserdir. Son zamanlarda gerek hastaliga sebep olan etkenlere maruziyetin gerekse tani konulmasinin artmasi nedeniyle giderek daha yaygin olarak teshis edilmekte."