Italya, AB ülkelerinin göç krizini yönetmek için anlasmaya varmasindan memnunBaris Seçkin

Italya, AB ülkelerinin göç krizini yönetmek için anlasmaya varmasindan memnunBaris Seçkin

ROMA (AA) - Italya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani, Avrupa Birligine (AB) üye ülkelerin, uzun yillardir tartisilan ortak göç ve iltica kurallarinin kriz durumlarina iliskin üzerinde anlasmaya varmasinin, ülkesi için büyük bir diplomatik basari oldugunu bildirdi.

Tajani, X sosyal medya platformundan "Brüksel'de göçmenlerle ilgili düzenleme konusunda varilan anlasma, Italya için büyük bir diplomatik çalismanin sonucu elde edilen bir basaridir. Ortaklarimiz bizim taleplerimizi anladi. Büyük göç krizleri durumunda tüm üye devletler üzerine düseni yapmak durumunda kalacak." paylasiminda bulundu.

AB Konseyinden yapilan açiklamada, üye ülkelerin temsilcilerinin bugün Brüksel'de büyükelçiler düzeyinde yaptiklari toplantida, Göç ve Iltica Anlasmasi'nin son unsuru üzerinde uzlastigi bildirilmisti.

Yeni düzenleme, göçmen akinina ugrayan üye ülkenin siginma prosedürlerini hizlandirabilmesi, diger üye ülkelerden siginmacilarin bir kismini almasi ve mali yardim gibi dayanisma talebinde bulunabilmesini öngörüyor.

Akdeniz üzerinden geçen eylülde yogun düzensiz göç akinina maruz kalan ve AB üyesi ülkelerden yeterince dayanisma görmediginden sikayetçi olan Italya'nin, AB'den ortaklari; Almanya, Fransa ve Avusturya ile iliskileri zaman zaman gerilmisti.

Italya Içisleri Bakanliginin verilerine göre, ülkeye tekneyle ulasan düzensiz göçmen sayisi 1 Ocak-4 Ekim tarihlerinde 135 bin 270 oldu. Geçen yil ayni dönemde ise bu sayi 72 bin 411 olarak kayitlara geçmisti.