Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Kurum, Sanliurfa'da konustu:Emre Ayvaz,Esber Ayaydin,Sahin Oktay- "Depremlerden etkilenen 11 ilimizde, 5 milyon 4 bin bagimsiz bölüm incelendi. 821 bin 302 bagimsiz bölüm, 279 bin binanin acil yikilacak, agir hasarli, yikik veya orta hasarli oldugunun tespitini yaptik" - "Aski sürecine baslayacagiz. Vatandaslarimiz aski sürecinde hasar tespitlerine itiraz edebilirler. Bu itirazlarin hepsini tek tek yerinde degerlendirecegiz. Hasar tespitinde bir hata

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Kurum, Sanliurfa'da konustu:Emre Ayvaz,Esber Ayaydin,Sahin Oktay- "Depremlerden etkilenen 11 ilimizde, 5 milyon 4 bin bagimsiz bölüm incelendi. 821 bin 302 bagimsiz bölüm, 279 bin binanin acil yikilacak, agir hasarli, yikik veya orta hasarli oldugunun tespitini yaptik"
- "Aski sürecine baslayacagiz. Vatandaslarimiz aski sürecinde hasar tespitlerine itiraz edebilirler. Bu itirazlarin hepsini tek tek yerinde degerlendirecegiz. Hasar tespitinde bir hata

SANLIURFA (AA) - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilde, 5 milyon 4 bin bagimsiz bölümün incelendigini, 821 bin 302 bagimsiz bölüm, 279 bin binanin acil yikilacak, agir hasarli, yikik veya orta hasarli oldugunun tespit edildigini bildirdi.

Sanliurfa Valiligi AFAD Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantinin ardindan açiklama yapan Bakan Kurum, sivil toplum örgütleri, sanayiciler, belediyeler, milletvekilleri ile Sanliurfa'nin ihyasi, insasi ve depremzedelerin yeni evlerine bir an önce kavusmasi adina istisarelerde bulunduklarini, önemli kararlar aldiklarini söyledi.

Kurum, çalismalari Sanliurfa'nin tarihine, kültürüne, medeniyete uygun yapmak üzere istisarelerde bulunduklarini dile getirerek, "Bu çerçevede zaten enkaz kaldirma süreçleri Sanliurfa'mizda yikilan bütün binalarda tamamlanmis, acil yikilacak binalarla ilgili yikim süreci yine valiligimizin koordinasyonunda hizli bir sekilde yürütülüyor." diye konustu.

Konteyner kurulumlarini da hizlica tamamlayarak vatandaslarin çadirlardan konteyner kentlere geçis sürecini yürüteceklerini dile getiren Kurum, söyle devam etti:

"7 bin personelimizle hasar tespit çalismalarini yürütüyoruz. 5 ilimizde hasar tespit çalismalari tamamlanmis durumda; Gaziantep, Kahramanmaras, Adiyaman, Osmaniye ve Kilis'te. Bu kapsamda bugüne kadar depremlerden etkilenen 11 ilimizde, 5 milyon 4 bin bagimsiz bölüm incelendi. 821 bin 302 bagimsiz bölüm, 279 bin binanin acil yikilacak, agir hasarli, yikik veya orta hasarli oldugunun tespitini yaptik. Sanliurfa'mizdaki durum ise söyle; 17 bin 267 bagimsiz bölümden olusan 7 bin 417 binanin acil yikilacak, agir hasarli, yikik veya orta hasarli olarak tespiti yapildi."

- "Hasar tespit çalismalarinda yüzde 90 seviyelerine geldik"

Kurum, hasar tespit çalismalarinda yüzde 90 seviyelerine gelindigini aktararak, "Insallah hizli bir sekilde diger illerimizi de tamamlayacagiz. Artçi depremler sebebiyle yeniden hasar tespitini yaptigimiz illerimiz, ilçelerimiz mevcut. Insallah önümüzdeki günlerde 11 ilimizde de hasar tespit çalismalarini tamamlayacagiz." dedi.

Hasar tespit çalismalari sonuçlarini e-Devlet üzerinden vatandaslara bildirdiklerine deginen Kurum, "Aski sürecine baslayacagiz. Hasar tespiti tamamlanan yerlerde valiliklerimiz, kaymakamliklarimiz ve e-Devlet üzerinden askiya geçecegiz. Vatandaslarimiz aski sürecinde hasar tespitlerine itiraz edebilirler. Bu itirazlarin hepsini tek tek yerinde degerlendirecegiz. Hasar tespitinde bir hata var mi yok mu yeniden gözden geçirecegiz." ifadelerini kullandi.

Kurum, bu konuya iliskin belirlenen yerlerde iletisim ofislerinin kuruldugunu, vatandaslarin soru ve taleplerini buralara iletebilecegini anlatti.

TOKI ile bölgede hizli bir dönüsüm sürecini baslattiklarina isaret eden Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Haliliye, Eyyübiye ve Karaköprü ilçemizde daha önceden basladigimiz konutlarimiz vardi. Bir kismini kentsel dönüsüm için rezerv konut olarak üretmistik. Bu kapsamda bugün çok önemli bir karari aldik. Haliliye'de bulunan 292 konutun bir kismini Haliliye'de yikilmis binadaki vatandaslarimiza hemen teslimini gerçeklestirecegiz. AFAD'dan hak sahibi olabiliyorsa AFAD'dan, olamiyorsa da kentsel dönüsümden hak sahipligi sürecini yürütecegiz ve Haliliye'de yikilmis binada yasayan vatandaslarimizi Yesildirek Mahallesi'nde yapmis oldugumuz 292 konutumuzun bir kismina yerlestirecegiz. Yesildirek Mahallemizdeki dönüsüm sürecini hizlandiracak adimlarimizi atacagiz. Orada da hemen kentsel dönüsüm sürecini Büyüksehir Belediyemizle Haliliye Belediyemizle yürütecegiz."

Kurum, Eyyübiye Asya Mahallesi'nde daha önce kentsel dönüsüm için tamamlanan 367 konutun bulundugunu belirterek, bu konutlarin da Sanliurfa'nin merkezinde evleri yikilmis vatandaslara talep etmeleri halinde kura çekmek suretiyle teslimini gerçeklestireceklerini bildirdi.

Karaköprü ilçesinde 54 konutun bulundugunu aktaran Kurum, bu konutlarin da binasi yikilmis vatandaslara teslim edilecegini kaydetti.

- "Elimizdeki 700 rezerv konutu vatandaslarimiza sunacagiz"

Bakan Kurum, bu çerçevede ellerindeki rezerv 700 konutu evi yikilan ve hasar gören vatandaslara sunacaklarini, bunun da Sanliurfa'nin ayaga kalkmasi adina önemli bir süreç oldugunu düsündüklerini söyledi.

Bir taraftan da yeni afet konutlarinin yapim sürecini yürüttüklerini anlatan Kurum, su bilgileri verdi:

"11 ilimizde es zamanli bu süreci yürütüyoruz. Sehrin tarihine, kültürüne, geleneklerine ve demografik yapisina uygun bir anlayisla projelendiriyoruz. Bu projelerimizde de en iyi mimarlarimizla en iyi zeminde, sivilasma riski olmayan zeminde, bir daha bu acilari yasamamak üzere, ki yapmis oldugumuz TOKI konutlarimizin hepsi dimdik ayakta, ayni anlayisla saglam zeminde insa sürecini yürütüyoruz. Ilk etapta mikro bölgeleme, jeolojik ve yine jeofizik incelemelerimizi yaptigimiz alanlarimizda Sanliurfa'mizda ilk sözlesmelerimizi imzaladik. Bu kapsamda 6 bin 631 konutumuzu ve 1900 de köy evimizin yapim sürecini baslattik. Insallah 8 bin 531 konutumuzun hem il merkezinde hem de ilçelerimizde sehrin en güzel alanlarinda, vatandasimizi mutlu edecek ve sehrin büyüme öngörüsünü de dikkate aldigimiz alanlarda insasini yürütecegiz."

Kurum, esnafa, yeni sanayi sitelerinin yapimi amaciyla meslek örgütlerinin taleplerinin oldugunu dile getirerek, esnafa daha iyi siteler yapilabilmesi amaciyla Hazine arazilerini planlayacaklarini ve tahsis sürecini de Hazine ve Maliye Bakanligi ile Büyüksehir Belediyesiyle yürüteceklerini kaydetti.

- "Martta 11 ilimizde 15 bin köy evinin yapimina basliyoruz"

Bakan Kurum, 21 Subat'tan bu yana ihale süreçleriyle sözlesmelerini imzalayip konut yapim sürecine basladiklari illere deginerek, su bilgileri paylasti:

"Gaziantep'te bu kapsamda 9 bin 61 konut ve 400 köy evi, Adiyaman'da 911 konut ve yine köy evi, Kilis'te 645, Hatay'da 1667, Kahramanmaras'ta 7 bin 247, Sanliurfa'da 894, Malatya'da 5 bin 428, Adana'da 590, Osmaniye'de 152 konut olmak üzere su ana kadar 27 bin 253 konutumuzun sözlesmelerini imzalayarak fiilen santiyelerde yapim sürecine basladik. Yine mart ayinda es zamanli olarak 11 ilimizde 15 bin köy evinin yapimina basliyoruz. Önümüzdeki mayis ayini da koydugumuzda 309 bin konutumuzu 11 ilimizde hasar tespit durumlarina göre yapiyor, baslatiyor olacagiz."

Kurum, kalan konutlarin da sehrin içinde uygun alanlarda yapim sürecini yürüteceklerini belirterek, vatandaslarin, sehrin ihtiyaçlarini gözeterek, sehrin dokusuna uygun bir sekilde, bilimin isiginda, bilim insanlarinin görüsleri, fikirleri, önerileri dogrultusunda kültürel dokuyu koruyarak insa sürecini yürüteceklerini vurguladi.

Sanliurfa'nin tarihteki öneminden bahseden Kurum, "Sanliurfa'miz hep söylüyoruz; peygamberlerimizin, evliyalarimizin diyari, alimlerimizin sehri. Biz de bu anlayisla tüm ekibimizle bakan arkadaslarimizla Sayin Cumhurbaskani'mizin liderliginde 20 yildir ne yaptiysak vatandasimiza ne söz verdiysek ayni anlayisla deprem sürecini de yürütecegiz." dedi.

Bakan Kurum, vatandaslari güvenli konutlarina yerlestirene kadar ellerini vatandasin omzundan çekmeyeceklerinin altini çizerek, sözlerini söyle tamamladi:

"Ayni depremin ilk aninda oldugu gibi bir seferberlik suuruyla anlayisiyla 85 milyon el ele vererek bu afetin üstesinden gelecegiz ve sehirlerimizi daha dirençli hale getirecegiz. Sanliurfali Serhat kardesimizin, Müslüm amcamizin yeni yuvasini insallah bu anlayisla insa edecegiz ve hep birlikte Anadolu'muzun medeniyet günesi Sanliurfa'mizi, tüm sehirlerimizi ayaga kaldiracagiz diyorum."