Istinaf, "Pinar Gültekin cinayeti" davasinda gerekçeli karari açikladiMeriç Ürer- Izmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesinin gerekçeli kararindan:- "Maktulden saniga yönelmis haksiz bir davranis bulunmadigi anlasilmis, sanigin haksiz tahrik indiriminden yararlanma amacina dönük oldugu anlasilan ve asamalarda degisip farklilasan beyanlarina itibar edilmemis, sanik Cemal Metin Avci hakkinda kosullari olusmadigindan Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesi tatbik edilmemis, haksiz tahrik nedeniyle bi

Istinaf, "Pinar Gültekin cinayeti" davasinda gerekçeli karari açikladiMeriç Ürer- Izmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesinin gerekçeli kararindan:- "Maktulden saniga yönelmis haksiz bir davranis bulunmadigi anlasilmis, sanigin haksiz tahrik indiriminden yararlanma amacina dönük oldugu anlasilan ve asamalarda degisip farklilasan beyanlarina itibar edilmemis, sanik Cemal Metin Avci hakkinda kosullari olusmadigindan Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesi tatbik edilmemis, haksiz tahrik nedeniyle bi

IZMIR (AA) - Mugla'da üniversite ögrencisi Pinar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avci'ya verilen cezada yerel mahkeme tarafindan uygulanan haksiz tahrik indirimlerini kaldirarak Avci'ya agirlastirilmis müebbet hapis cezasi, yine ayni yargilamada beraat eden Avci'nin kardesine de 4 yil hapis cezasi veren Izmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, gerekçeli kararini açikladi.

Daire, olayin özetine yer verdigi gerekçeli kararinda Cemal Metin Avci'nin yargilama sürecinde savunmalarini degistirdigine vurgu yapti.

Sanigin savunmalarinda, maktulle aralarinda bag evinde tartisma çiktigini, maktulün çantasindan biçak çikardigini ve kendisine savurdugunu, kolunu kaldirinca dirseginden yaralandigini söyledigi, ancak ilgili doktor raporunda bunun siyrik olarak nitelendirildigi ve herhangi bir kesiden bahsedilmedigi belirtildi.

- Sanigin, "santaj" iddialari

Sanigin, önceki asamalarda söz etmemesine karsin mahkeme sürecinde maktulün elinde kendisine ait, rizasi disinda çekilmis görüntülerin bulundugunu ve maktulün bununla kendisine santaj yaptigini ileri sürdügü kaydedilirken, söyle denildi:

"Sanigin telefonu üzerinden yapilan incelemelerde hiçbir tehdit mesajina, fotograf, video ya da belgeye ulasilamadigi, sanigin mail adresi üzerinden yapilan incelemelerde, sevgili olduklari dönemde maktulün saniga gönderdigi maktule ait görüntüler disinda tehdit ya da santaj unsuru olarak kabul edilebilecek hiçbir veriye ulasilamadigi, bu görüntülerin de bizzat sanik tarafindan kendi mail adresine gönderildiginin kendi beyanindan anlasildigi, savunmasinin tespiti sirasinda 'Madem telefonundaki tüm tehdit mesajlarini diger seyleri evli oldugun için sildigini söylüyorsun bunlari neden silmedin?' seklindeki soruya 'Bunlari ben kendim mail adresime attim, keske onlari da atsaydim bu konuda pismanim' seklinde gerçege aykiri savunma yaptigi anlasilmistir."

- "Amaci haksiz tahrik indiriminden yararlanmak"

Sanigin, maktule maddi destek sayilabilecek miktarlarda gönderdigi paralarin tehdit yoluyla kendisinden alindigini iddia ettigi ancak bunu kabule yeterli kanitin da bulunamadigina isaret edildi.

Gerekçeli kararda, titiz arastirmalara ragmen maktule ait telefon ve bulut hesaplarinda, sanigin savunmalarini destekleyecek yazi, video, fotograf ve benzeri herhangi bir veriye ulasilamadigi vurgulanarak, "Bu yönüyle maktulden saniga yönelmis haksiz bir davranis bulunmadigi anlasilmis, sanigin haksiz tahrik indiriminden yararlanma amacina dönük oldugu anlasilan ve asamalarda degisip farklilasan beyanlarina itibar edilmemis, sanik Cemal Metin Avci hakkinda kosullari olusmadigindan Türk Ceza Kanunu'nun 29. maddesi tatbik edilmemis haksiz tahrik nedeniyle bir indirime gidilmemistir." denildi.

Daire, yerel mahkemede beraat eden Mertcan Avci'nin ise maktule ait cesedi ortadan kaldirmaya yardim ettigi ve bu nedenle "Suç delillerini yok etme, gizleme ve degistirme" suçundan cezalandirilmasina karar verildigi belirtildi.

- Olay

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Iktisat Bölümü ögrencisi Pinar Gültekin (27), 16 Temmuz 2020'de Akyaka Mahallesi'nde yalniz yasadigi evinden ayrilmis, ayni gün ablasiyla telefonla görüstükten sonra kendisinden bir daha haber alinamamisti. Ailesinin Akyaka Jandarma Komutanligina kayip ihbarinda bulunmasi üzerine baslatilan çalismada Gültekin'i taniyan kisilerin listesi çikarilmis ve bölgedeki güvenlik kamerasi kayitlari incelenerek görgü taniklarinin ifadelerine basvurulmustu.

Süphe üzerine gözaltina alinan genç kizin eski erkek arkadasi Cemal Metin Avci, ilk ifadesinde hakkindaki suçlamalari kabul etmese de deliller ortaya konunca bir süre arkadaslik yapip ayrildigi Gültekin'i bag evinde öldürdügünü, cesedini yaktiktan sonra varille Gülagzi mevkisindeki ormanlik alana attigini itiraf etmis ve tutuklanmisti.

Cemal Metin Avci'nin kardesi Mertcan Avci da sorusturma çerçevesinde telefon sinyallerinin agabeyiyle ayni zaman diliminde olay yeri ve yakinlarinda tespit edilmesi üzerine jandarma ekiplerince gözaltina alinmis, "delil karartmak" suçlamasiyla tutuklanmisti. Yargilama sürerken Mertcan Avci'nin tutuksuz yargilanmasina karar verilmisti.

Gültekin'in öldürülmesiyle ilgili davanin on üçüncü durusmasinda, sanik Cemal Metin Avci, agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirilmis, sanigin cezasi uygulanan haksiz tahrik indirimiyle 23 yila indirilmisti. Mahkeme, Mertcan Avci ve diger saniklarin beraatine hükmetmisti.

Mugla Cumhuriyet Bassavciligi, Cemal Metin Avci'ya verilen 23 yil hapis cezasini ve kardesi Mertcan Avci için verilen beraat kararini istinafa tasimisti. Izmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, durusmali görülen istinaf sürecinde Cemal Metin Avci'nin agirlastirilmis müebbet, kardesinin de 4 yil hapisle cezalandirilmasina karar vermisti.