Ingiltere'de uzman doktorlar ve pratisyen hekimler "ilk kez" birlikte grev düzenliyorZuhal Demirci- Ingiliz Tabipler Birligi Komite Üyesi Dr. Sumi Manirajan: - "Hükümetin herhangi bir bakani bizimle en son 140 gün önce görüstü. Onlardan bizimle görüsmelerini ve müzakere etmelerini istiyoruz. Bu anlasmazligi sona erdirmenin tek yolunun bu oldugunu düsünüyorum"

Ingiltere'de uzman doktorlar ve pratisyen hekimler "ilk kez" birlikte grev düzenliyorZuhal Demirci- Ingiliz Tabipler Birligi Komite Üyesi Dr. Sumi Manirajan:
- "Hükümetin herhangi bir bakani bizimle en son 140 gün önce görüstü. Onlardan bizimle görüsmelerini ve müzakere etmelerini istiyoruz. Bu anlasmazligi sona erdirmenin tek yolunun bu oldugunu düsünüyorum"

LONDRA (AA) - Ingiltere'de maas zammi konusunda uzun süredir hükümetle anlasmazlik yasayan uzman doktorlar ile pratisyen ve asistan hekimler "ilk kez" ayni gün is birakti.

Ülkede yaklasik 24 bin uzman doktor dün 2 günlük greve giderken, bugün de 61 bin pratisyen ve asistan hekim 3 günlük is birakma eylemi baslatti. Böylelikle, ülke tarihinde ilk kez uzman doktorlar ile pratisyen ve asistan hekimler ayni gün birlikte greve gitti.

Doktorlarin is birakma eylemi süresince sadece acil servis hizmeti verilecegi belirtildi.

Uzman ve pratisyen hekimlerin ayni gün grev karari, hükümet ile saglik çalisanlari arasindaki ücret anlasmazliginin tirmanisa geçtigi yorumlarini beraberinde getirdi.

Enflasyonun üzerinde artis talebinde bulunan uzman doktorlar bu yil üçüncü kez, yüzde 35 ücret artisi isteyen pratisyen ve asistan hekimler ise altinci kez greve gidiyor.

- "Su anda is gücünde olan tüm doktorlar arasinda birlik var"

Hükümetle ücret artisi konusunda devam eden anlasmazlik nedeniyle is birakan Ingiliz Tabipler Birligi (BMA) üyesi doktorlar, baskent Londra'da University College Hospital (UCL) önünde gösteri düzenlendi.

"Alkislar faturalari ödemiyor", "Doktorlarin maaslarina düzenleme getirin", "Saglik sisteminin gelecegini koruyun" yazili pankartlar tasiyan uzman ve pratisyen hekimler, hükümete "adil ve makul" ücret artisi çagrisinda bulundu.

Gösteride AA muhabirine konusan BMA temsilcisi Dr. Arjan Singh, son 15 yilda doktorlara yapilan ödemelerde yüzde 26 kesinti oldugunu belirterek, "Bu nedenle, ödeme kesintisini tersine çevirmek için greve gidiyoruz." ifadesini kullandi.

Hükümetin doktorlara halihazirda yüzde 8 artis teklifinde bulundugunu belirten Singh, "Bu olmasi gerekenin çok gerisinde. Doktorlara saatte 20 pound ödenmesini istiyoruz ve bu çok makul bir talep." diye konustu.

Singh, sözlerini söyle sürdürdü:

"(Doktorlarin toplu grevi) Bence bu, su anda is gücünde olan tüm doktorlar arasinda birlik oldugunu gösteriyor. Sadece pratisyen doktorlar burada degil, sadece uzman doktorlar burada degil. Biz burada hep birlikteyiz. Bizim burada savundugumuz tek bir meslek."

- "Hükümet doktorlarla müzakereleri reddediyor"

BMA Komite Üyesi Dr. Sumi Manirajan da doktorlarin is birakma eylemlerini tirmandirmak zorunda kalmasinin nedeninin, hükümetin müzakereleri reddetmesi oldugu yorumunda bulundu.

Manirajan, "Hükümetin herhangi bir bakani bizimle en son 140 gün önce görüstü. Onlardan bizimle görüsmelerini ve müzakere etmelerini istiyoruz. Bu anlasmazligi sona erdirmenin tek yolunun bu oldugunu düsünüyorum." dedi.

Ülkede binlerce uzman doktor, ücret artisi ve çalisma kosullariyla ilgili hükümetle yasadiklari anlasmazlik nedeniyle 20 Temmuz'da "50 yil sonra ilk kez" greve giderek 48 saatlik is birakma eylemi yapmisti.