Güven Hastanesi'nden saglikli beslenme çantasi hazirlamak için önerilerErgin Garip- Güven Çayyolu Saglikli Yasam Kampüsü Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Melis Bengisu Demirci: - "Okul çagi çocuklarinda büyüme gelismenin devam etmesi için yeterli ve dengeli beslenme olmazsa olmazdir. Hangi ögün için beslenme çantasi planliyorsak çocugumuzun günlük ihtiyacina göre karbonhidrat, protein ve yag dengesine önem göstermeliyiz"
ISTANBUL (AA) - Güven Çayyolu Saglikli Yasam Kampüsü Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Melis Bengisu Demirci, okul çagi çocuklarinda büyüme gelismenin devam etmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin olmazsa olmaz oldugunu belirterek, çocugun günlük ihtiyacina göre karbonhidrat, protein ve yag dengesine önem göstermesi gerektigini bildirdi.
Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Demirci, öncelikle çocugun saglik durumu, boy ve kilosu ve en önemlisi beslenme aliskanliklarina göre beslenme çantasi hazirlanmasi gerektigini aktardi.
Demirci, sirf saglikli diye çocugun tüketmedigi yiyecekleri çantaya koymak ne kadar yanlis ise sadece karin doyurmasi hedeflenerek bos enerji kaynaklari ile doldurulan çantalarin da bir o kadar yanlis oldugunu ifade etti.
Okul çagi çocuklarinda günün önemli bir bölümünün okulda geçtigini belirten Demirci, "Hatta yas grubu arttikça bu saatler uzuyor ve evden geçirilen zaman kisaliyor. Bu nedenle çocuklarin beslenme davranisinin yönetilmesinde okulda geçen zaman büyük rol oyuyor." ifadelerini kullandi.
Okul çagi çocuklarinda büyüme gelismenin devam etmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin olmazsa olmaz oldugunu vurgulayan Demirci, sunlari kaydetti:
"Bu kural beslenme çantasinda da yer almalidir. Hangi ögün için beslenme çantasi planliyorsak çocugumuzun günlük ihtiyacina göre karbonhidrat protein ve yag dengesine önem göstermeli bunu da çocuklar için keyifli ve lezzetli hale getirmeliyiz. Örnegin, bir kahvalti ögünü planliyorsak yumurta, peynir gibi protein kaynaginin yanina ekmek, krep gibi keyifli ve saglikli bir karbonhidrat kaynagi eslik etmeli ve mutlaka ceviz ya da kuru yemislerden saglikli yag grubunu zihin sagligi için eklemeliyiz."
- "Beslenme, çocugun ilerleyen dönemlerine yapilacak yatirimdir"
Melis Bengisu Demirci, annelerin zaman zaman hazir gidalara yöneldigini belirterek, "Saglik açisindan olumsuz etkisi bilinen, hazir cips ve seker içerigi çok yüksek gidalar ve özellikle hazir meyve sulari beslenmede yer almamasina özen gösterilmesi gerekenler arasindadir." ifadesini kullandi.
Çocuklarin sevdigi ve siklikla yemek istedigi ürünlere karsi uyarilarda bulunan Demirci, söyle devam etti:
"Eriskin beslenmesinde oldugu gibi çocuk beslenmesinde de bazen sinirlar gevseyebilir ama çocuklarda tamamen ortadan kalkmamalidir. Örnegin, çocuga hiç hamur isi, pogaça yedirmeyerek degil de evde tam bugday unuyla hazirlanan bir anne pogaçasi yedirmek ya da evde hazirlanan az sekerli katki maddesiz anne keki ile alternatif üretmek oldukça kiymetlidir. Beslenme bir yasam tarzidir ve çocugun ilerleyen dönemlerine yapilacak bir yatirimdir. Bu nedenle denge çok önemlidir. Evde bile yapilsa hamur isi, seker ya da kizartma gibi ürünlerin sikliginin az olmasi beslenmesinin çesitlenmesine ve dis dünya ile adaptasyonunda önemli bir rol oynar."
Ögle yemegi planlamasinda, çocuklarin çok sevdigi krep dürümlerin iyi bir seçenek olabilecegini aktaran Demirci, hamura ispanak ekleyerek yesil, pancar suyu ekleyerek de kirmizi kreplerin hazirlanabilecegini belirtti.
Çocuklar için beslenmenin rengi ve ilgi çekiciliginin çok önemli olduguna dikkati çeken Demirci, sunlari kaydetti:
"Normal zamanlarda sürekli reddettigi gidalari keyifli hale getirerek yeniden degerlendirebiliriz. Içine protein ekleyerek zenginlestirilebilen kreplere haslanmis tavuk, peynir ya da anne köftesi doyurucu bir alternatif olabilir. Büyüme ve gelismenin altin oran destekleyicisi olan kalsiyum kaynaklari ise hemen yaninda yerini almali. Bu menüye ek bir bardak ayran, süt ya da kefir hem hazmi kolaylastirir hem de gazli içecek tüketiminin önüne geçebilir."