ISO Türkiye Imalat PMI mayista 51,5 olduErgin Garip- Üst üste besinci ay esik deger 50'nin üzerinde gerçeklesen endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet kosullarinda iyilesmenin sürdügüne isaret etti- S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker:- "Fiyatlar cephesinde ise rahatlama sürdü. Enflasyonist baskilar hafifleyerek genel olarak salginin basindan bu yana görülen seviyelerin çok daha altinda seyretti"

ISO Türkiye Imalat PMI mayista 51,5 olduErgin Garip- Üst üste besinci ay esik deger 50'nin üzerinde gerçeklesen endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet kosullarinda iyilesmenin sürdügüne isaret etti- S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker:- "Fiyatlar cephesinde ise rahatlama sürdü. Enflasyonist baskilar hafifleyerek genel olarak salginin basindan bu yana görülen seviyelerin çok daha altinda seyretti"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Türkiye Imalat Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayista degisim göstermeyerek 51,5 düzeyinde kaldi.

ISO Türkiye Imalat PMI anketinin Mayis 2023 dönemi sonuçlari açiklandi.

Esik deger olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlarin sektörde iyilesmeye isaret ettigi anket sonuçlarina göre, manset PMI, mayista degisim göstermeyerek 51,5 düzeyinde kaldi.

Üst üste besinci ay esik deger 50'nin üzerinde gerçeklesen endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet kosullarinda iyilesmenin sürdügüne isaret etti. Söz konusu ilimli iyilesme, nisan ayindaki ile ayni olacak sekilde 2021 sonundan bu yana en yüksek oranda gerçeklesti.

Son anket kapsaminda katilimci firmalar yaygin bir sekilde talepte iyilesme oldugunu bildirdi. Bu iyilesmenin en dogrudan etkisi, yeni siparislerin son 3 ay boyunca güçlü bir sekilde artmasi oldu. Yeni ihracat siparislerinde de artis kaydedildi.

Söz konusu gelismelere bagli olarak, imalatçilar üretim hacimlerini de son 3 ay boyunca genisletti. Bazi anket katilimcilari, subat ayindaki deprem sonrasi faaliyetlerine henüz yeni dönebildiklerini belirtti. Yeni siparislerdeki yükselis, imalatçilarin istihdam düzeylerini son 3 aydir ilk kez artirmasina imkan sagladi. Bununla birlikte firmalar, erken emekliliklerin istihdami sinirladigini bildirmeye devam etti.

Istihdam düzeyindeki yükselis, firmalarin is yüklerinin altindan kalkabilmelerini sagladi ve önceki anket döneminde görülen artisin ardindan birikmis isler azalma kaydetti. Satin alma faaliyetindeki artisin yani sira girdi ve mamul stoklarinin kullanimi da talebi karsilamaya yönelik çabalari destekledi.

Mayis verileri, sektörde enflasyonist baskilarin hafiflemeye devam ettigi yönünde sinyal verdi. Girdi maliyetleri büyük ölçüde Türk lirasindaki deger kaybi nedeniyle artmaya devam etse de enflasyon orani yilin basindan bu yana en düsük düzeye geriledi. Buna bagli olarak, satis fiyatlarinin artis hizi üst üste dördüncü ay gerileyerek Nisan 2020'den beri en düsük oranda kaydedildi.

- Takip edilen 10 sektörün 8'inde üretim artti

Istanbul Sanayi Odasi Türkiye Sektörel PMI mayis raporuna göre, imalat sanayi faaliyet kosullarinda genele yaygin iyilesme oldu. Mayista agaç ve kagit ürünleri ile elektrikli ve elektronik ürünler hariç takip edilen 10 sektörün 8'inde üretim artti.

Kara ve deniz tasitlarinda üretim en hizli artisi kaydederken, gida ürünleri, metalik olmayan mineral ürünler, giyim ve deri ürünleri sektörleri de yeniden büyüme patikasina geçti.

Yeni siparislerde daha da olumlu bir tablo dikkat çekti ve sadece agaç ve kagit ürünleri sektöründe düsüs kaydedildi. En hizli artisin gerçeklestigi tekstil ürünlerini çok az bir farkla kara ve deniz tasitlari takip etti. Makine ve metal ürünler, kara ve deniz tasitlari ve gida ürünleri basta olmak üzere bazi sektörlerde yeni ihracat siparislerindeki hizli büyüme toplam yeni siparisleri destekledi.

Yeni siparislerin genele yaygin bir sekilde artmasiyla birlikte sektörlerin büyük bölümü mayis ayinda istihdamini genisletti. Elektrikli ve elektronik ürünler sektörünün istihdami anketin basladigi Ocak 2016'dan beri en hizli artisi kaydetmenin yani sira oran olarak diger sektörleri de geride birakti.

Çalisan sayilari sadece metalik olmayan mineral ürünler ve tekstil sektörlerinde düsüs kaydetti. Yeni siparislerdeki büyümeye ragmen istihdamda saglanan artis, genel olarak firmalarin is yüklerini yönetebilmesine yardimci oldu. Ikinci çeyregin ortasinda birikmis isler 10 sektörden sadece 4'ünde artti.

Girdi maliyetleri genel olarak yükselmeye devam etti ancak sektörlerin çogunlugunda enflasyon nisan ayina kiyasla düsüs gösterdi. En hizli artis kara ve deniz tasitlari firmalarinda, en yavas artis ise kimyasal, plastik ve kauçuk ürünlerinde gerçeklesti. Bu egilim nihai ürün fiyatlari için de geçerli oldu.

Elektrikli ve elektronik ürünler sektörünün üretiminde görülen yavaslama, firmalarin yeni siparisleri karsilayabilmek için genellikle mevcut stoklarini kullanmalarina yol açti. Buna bagli olarak nihai ürün stoklari mayis ayinda hizli bir sekilde azaldi. Ancak genel tabloya bakildiginda sektörlerin çogunlugunda üretim sonrasi stoklarin mayista arttigi görüldü.

Takip edilen 10 sektörün 6'sinda artis kaydeden girdi stoklari için de benzer bir tablo söz konusu oldu.

- "Fiyatlar cephesinde rahatlama sürdü"

Açiklamada görüslerine yer verilen S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, sunlari kaydetti:

"Subattaki depremin yani sira Kovid-19 salginindan bu yana süregelen aksamalarin Türk imalat sektörü üzerindeki etkileri, mayis ayinda kademeli bir sekilde azalmaya devam etti. Firmalar çalisan sayilarini artirma konusunda ilerleme kaydederek istihdami yeniden büyümeye geçirebildi ve bu durum firmalarin yeni siparislerdeki artisi yanitlayabilmesine yardimci oldu. Fiyatlar cephesinde ise rahatlama sürdü. Enflasyonist baskilar hafifleyerek genel olarak salginin basindan bu yana görülen seviyelerin çok daha altinda seyretti. Bu görece olumlu ortam, toparlanmanin önümüzdeki aylarda sürdürülmesine yardimci olacaktir."