Güney Kore'de ana muhalefet, Japonya Basbakani'nin yaklasan ziyaretini protesto ettiDilara Karatas

Güney Kore'de ana muhalefet, Japonya Basbakani'nin yaklasan ziyaretini protesto ettiDilara Karatas

ANKARA (AA) - Güney Kore'de ana muhalefetteki Demokrat Parti (DP) ve sosyal örgütlerden temsilciler, Japonya Basbakani Kisida Fumio'nun yaklasan Seul ziyaretine karsi gösteri düzenledi.

Çin Küresel Televizyon Aginin (CGTN) haberine göre, gösterilerde Japonya, tarihi çarpitmak, geçmiste Koreli isçileri zorla çalistirmak ve nükleer atiklari denize atmayi planlamakla suçlandi.

Protestolarda, göstericiler ellerinde pankart ve afislerle, Kisida'nin yaklasan ziyaretine tepki gösterdi.

Kisida, 7 Mayis'ta ikili isbirligi ve ulusal güvenlik konularini ele almak üzere Güney Kore'ye iki günlük ziyarette bulunacak.

Japonya, dün Güney Koreli bir siyasetçinin, Japon Denizi'ndeki (Dogu Denizi) tartismali Takesima/Dokdo adalari ziyaretini protesto etmisti. Güney Kore ise Japonya'nin protestosunu reddetmisti.

- Iki komsu ülkenin "hassas sorunlari"

Japonya'nin Kore Yarimadasi'ni kolonilestirdigi 1910-1945 döneminde "zorla çalistirilan Koreli isçiler" konusu, Dogu Asya'nin iki komsusu arasindaki hassas sorun olarak biliniyor.

Seul yönetimi, 35 yillik koloni döneminde 780 bin Korelinin Japon firmalarca zorla çalistirildigini iddia ediyor.

Tokyo hükümeti ise hibe ve kredi yoluyla yaklasik 800 milyon dolarlik tazminat paketini kapsayan 1965 mutabakatinin sorunu çözüme kavusturdugunu savunuyor.

Güney Kore, 12 Ocak'ta Japonya'nin Kore Yarimadasi'ndaki sömürge yönetimi döneminde zorla çalistirdigi isçilere tazminat verilmesi için fon olusturmayi planladiklarini bildirmisti.

Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol, "zorla çalistirilan Koreli isçilere" yönelik tazminat ödemelerini Japon firmalarinin destegi olmadan kendilerinin yapacagini açiklamisti.

Yoon ve Kisida, 16-17 Mart'ta, ikili iliskileri gelistirmek amaciyla Japonya'da düzenlenen zirvede bir araya gelerek karsilikli ziyaretleri devam ettirme konusunda anlasmisti.