Güney Kore, ABD ile "nükleer temelli" ittifaka geçildigini bildirdiSeyma Uzundere

Güney Kore, ABD ile "nükleer temelli" ittifaka geçildigini bildirdiSeyma Uzundere

ANKARA (AA) - Güney Kore Devlet Baskani Yoon Suk Yeol, ABD ile nisanda imzalanan deklarasyonun, iki ülke iliskilerini "nükleer temelli" bir ittifaka yükselttigini belirtti.

Yonhap'in haberine göre, Yoon, Seul Ulusal Mezarligi'nda Kore Sehitlerini Anma Günü dolayisiyla yaptigi konusmada, nisanda Biden ile imzaladigi Washington Deklarasyonu'na atif yaparak ABD'nin nükleer silahlar dahil tüm askeri kapasitesiyle Güney Kore'yi savunmak için “genisletilmis caydiricilik” önlemleri alma taahhüdünde bulundugunu söyledi.

Yoon, deklarasyonun imzalanmasi sonrasi iki ülke iliskilerini "nükleer temelli" bir ittifak olarak niteleyerek Güney Kore hükümetinin, Kuzey Kore'nin nükleer kapasiteyi artirma girisimlerine karsilik, ABD ile isbirligini "hiç olmadigi kadar güçlü bir temele" oturtarak savunma yapacagini belirtti.

Nisanda iki ülke iliskilerinin 70. yil dönümü nedeniyle Washington Deklarasyonu imzalanmisti.

Deklarasyonda "Biden, ABD'nin Güney Kore'ye ve halkina olan bagliliginin kalici ve saglam oldugunu ve Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye karsi herhangi bir nükleer saldirisina hizli, ezici ve kararli bir yanitla karsilik verilecegini yeniden teyit etti. Gelecekte ABD, nükleer balistik füze denizaltisinin Güney Kore'ye yapacagi ziyaretteki gibi, stratejik varliklarin Kore Yarimadasi'ndaki düzenli görünürlügünü daha da artiracak ve ordularimiz arasindaki koordinasyonu genisletecek ve derinlestirecektir." ifadelerine yer verilmisti.