Fatih'teki suç örgütü davasinda saniklara Balat'a girme yasagi Zeynep Yesildal,Basak Akbulut Yazar
ISTANBUL (AA) - Fatih'in tarihi ve turistik semtlerinden Balat'taki bazi eski ve terk edilmis binalari zorla ele geçirmeye çalistiklari iddiasiyla yargilanan 30 saniktan 23'ü hakkinda Balat sinirlarina geçmemek üzere adli kontrol tedbiri uygulanmasina karar verildi.
Istanbul 38. Agir Ceza Mahkemesinde 30 sanigin yargilandigi davanin durusmasina, 16 tutuklu sanik ve bazi tutuksuz saniklarla taraflarin avukatlari katildi. Durusmada 6 müsteki de hazir bulundu.
Savunma yapan tutuklu sanik Mesut Baraj, Balat'ta kimseyle sorun yasamadigini iddia ederek, hakkindaki suçlamalari kabul etmedi.
Diger saniklardan bazilariyla is yaptiklarini, bazilariyla komsu olduklarini, bazilarini da tanimadigini savunan Baraj, kimseyle emir talimat iliskisinin bulunmadigini öne sürdü.
Sanik Baraj, ikamet ettikleri mahallelinin kendilerine önyargili olmasi nedeniyle Ramazan ayinda iftar yemegi düzenlediklerini ancak mahalle sakinlerinin yemege gelenleri örgüt üyesi ilan ettiklerini ifade etti.
Durusmada söz alan müsteki Hayrettin Korkmaz, ailesine ait 23 parsel arazide sorun yasadigini belirterek, söz konusu araziye gittiginde 3 kisinin burayi otopark olarak kullandigini gördügünü söyledi.
Aralarinda çikan tartisma sonrasi kimliginin parçalandigini, telefonunun gasbedildigini ve magdur oldugunu ifade eden Korkmaz, "Onlara 'Burasi benim mülküm, siz beni magdur ediyorsunuz' dedim. Hiçbirinden sikayetçi degilim. Hepsi genç hata yapiyorlar, hata yapmaya devam ediyorlar." dedi.
Müsteki Enes Kaya ise, kiraladigi yerlere baskalarinin yerlestigini ögrenince sanik Recep Çetin ile görüstügünü dile getirerek, kendisine burada pilav tezgahi açmak istedigini söyleyince ona bunun mümkün olmadigini belirttigini aktardi.
Söz konusu araziyi çocuklar için kurdugu dernek için kullanacagini ancak islerinin yogunlugu nedeniyle ilgilenemedigini belirten Kaya, esinin is yerine zarar verilmesinin ardindan örgütsel yapiyla karsi karsiya kaldigini düsündügünü anlatti.
Kaya sikayetlerde bulundugunu kaydederek, "Taslama olayindan sonra örgütsel bir yapiyla karsi karsiya oldugumu düsündüm. Sikayetlerde bulundum. Üst üste gelen olaylarin örgütsel olmadigini münferit oldugunu fark ettim. Gerek yaralanmam veya diger konularla ilgili bir sikayetim yoktur." diye konustu.
Müsteki Levent Ortaköylüoglu ise tüm saniklardan sikayetçi oldugunu söyledi.
- Balat sinirlarina geçmeme tedbiri
Ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, bazi müstekilerin sikayetlerinden vazgeçmesi ve suç vasfinin degisme ihtimalinin bulunmasi nedeniyle aralarinda Mesut Baraj ve Ararat Özer'in de bulundugu 16 sanigin, haklarinda yurt disi yasagi konularak tahliyelerine hükmetti.
Saniklardan 23'ü hakkinda Balat sinirlarina geçmemek üzere adli kontrol tedbiri uygulanmasina karar veren mahkeme heyeti, bu tedbirlere uymayan saniklarin tutuklanabilecekleri yönünde ihtarda bulundu.
Durusma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
- Iddianameden
Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Fatih'te, Sinemasal Kültür Sanat Dernegi Baskani Enes Kaya'nin silahla yaralanmasi olayi sonrasi baslatilan çalismalar sonucu Mesut Baraj'in emir ve talimatlari dogrultusunda hareket eden saniklarin, suç örgütü faaliyeti kapsaminda yagma ve hakki olmayan yere tecavüz gibi suçlari isleyerek haksiz kazanç saglayip korku ile panige neden olduklari belirtildi.
Iddianamede, bu kapsamda Mesut Baraj'in elebasiliginda hareket eden ve grup içerisinde yer alan sahislarin geçmisteki münferit suçlara karismalari sonucu ilçede taninan ve korkulan sahislar arasinda yer almalarindan yerel bir suç örgütü haline geldikleri kaydedildi.
Suç örgütünün korkutucu gücünden istifade ederek çevrede korku yaratan saniklarin hiyerarsik yapida silahli eylemlerde bulunduklarina vurgu yapilan iddianamede, suç örgütü elebasi Mesut Baraj'in tüm talimatlarinin örgütün diger yöneticileri ve üyeleri tarafindan sorgulanmaksizin yerine getirildigi belirtildi.
Iddianamede, saniklar Mesut Baraj, Ararat Özer ve Ozan Turan'in "silahli suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan 5'er yildan 12'ser yila kadar, diger 27 sanigin ise "silahli suç örgütüne üye olmak" suçundan ayri ayri 2,5 yildan 6 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.
Saniklarin 14 ayri baslik altinda ele alinan suç faaliyetlerine iliskin birden fazla kez "yagma", "mala zarar verme", "tehdit", "ihaleye fesat karistirma", "yagmaya tesebbüs", "birden fazla kisiyle birlikte ve var olan veya var sayilan suç örgütlerinin olusturduklari korkutucu güçten yararlanarak konut dokunulmazligini ihlal etmek", "kasten yaralama", "ruhsatsiz silah bulundurma", "tasarlayarak kasten öldürmeye tesebbüs etme" ve "parada sahtecilik" suçlarindan cezalandirilmalari istenen iddianamede, örgüt elebasi konumundaki 3 sanigin ise örgütsel faaliyet kapsaminda islenen tüm suçlardan ceza almasi gerektigine isaret edildi.