Esenboga Havalimani'na 3. pist yapilacak Mustafa Çalkaya- Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu: - "Devlet kasasindan bir kurus çikmadan yaklasik 298 milyon avro yatirim gerçeklestirecegiz" - "Iki etapli olarak gerçeklestirilecek proje kapsaminda, Ankara Esenboga Havalimani'miz 3. pistine kavusacak"

Esenboga Havalimani'na 3. pist yapilacak Mustafa Çalkaya- Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu:
- "Devlet kasasindan bir kurus çikmadan yaklasik 298 milyon avro yatirim gerçeklestirecegiz"
- "Iki etapli olarak gerçeklestirilecek proje kapsaminda, Ankara Esenboga Havalimani'miz 3. pistine kavusacak"

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Esenboga Havalimani'na yaklasik 298 milyon avro yatirim gerçeklestirileceklerini belirterek, "Iki etapli olarak gerçeklestirilecek proje kapsaminda Ankara Esenboga Havalimani'miz 3. pistine kavusacak." dedi.

Esenboga Havalimani Gelisim Projesi'ni inceleyen Uraloglu, havalimaninin, ülkenin son 21 yildaki büyüme göstergelerinin en önemli sembollerinden oldugunu söyledi.

Önceki yillarda mevcut havalimanini yenileyerek, çagin ihtiyaçlarina cevap verecek sekilde, yilda 20 milyon yolcuyu agirlayacak kapasiteye yükselttiklerini dile getiren Uraloglu, "Ancak Ankara'ya hava ulasimi hususunda öylesine büyük bir talep var ki bu kapasite dahi Esenboga Havalimani için yetersiz kaliyor. Bu gerçegi istatistikler de gösteriyor. Bu nedenle Esenboga Havalimani'ni yenilikçi, vizyoner bir bakis açisiyla gelistirmeye devam ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Uraloglu, 2019'a kadar havacilik sektörünün her yil rekor artislarla sürekli büyüdügüne isaret ederek, 2020'nin Kovid-19 salgini nedeniyle ulasim faaliyetlerinin durdugu, 2021'in de salgin etkilerinin yavas yavas ortadan kalktigi yillar oldugunu dile getirdi.

Esenboga Havalimani'nda 2021'de iç ve dis hatlar toplami olarak yaklasik 67 bin uçus trafigi gerçeklestigini ve 7 milyonun üstünde yolcu agirlandigini anlatan Uraloglu, 2022'de agirlanan yolcu sayisinin yaklasik 8 milyon 700 bine yükseldigini bildirdi.

Uraloglu, bu yil ise söz konusu sayilarin çok daha üzerine çikilacagina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Daha 2023 yili tamamlanmadan ilk 9 ayda Esenboga Havalimani'nda yaklasik 70 bin uçus trafigi gerçeklesti. Bu sayi geçen yilin ayni döneminde 45 bin civarindaydi. Yine geçen yil ayni dönemde yaklasik 6 milyon 420 bin olan yolcu sayisi ise bu yil yaklasik 9 milyona yükseldi. Geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 40'a yakin bir artis var ve önümüzdeki yillarda bu sayinin artarak devam edecegini öngörüyoruz."

Geçen yilin aralik ayinda Esenboga Havalimani'nin ilave yatirim ve 25 yillik isletmesini kapsayan kamu özel isbirligi ihalesini yaptiklarini hatirlatan Uraloglu, su degerlendirmede bulundu:

"Devlet kasasindan bir kurus çikmadan yaklasik 298 milyon avro yatirim gerçeklestirecegiz. Iki etapli olarak gerçeklestirilecek proje kapsaminda Ankara Esenboga Havalimani'miz 3. pistine kavusacak. Ilk etap kapsaminda degerlendirilecek 3. pist yapiminin yani sira itfaiye istasyonu, özel maksatli araç giris binasi, ASKI Ulupinar Deresi'nin islahi, teknik blok ve kule, isi merkezi ve su deposu, uçus kontrol hangari, uçak atik su aritma tesisi ve kargo genisleme alanlari çalismalari gerçeklestirilecek. Ikinci etap kapsaminda ise en az 40 bin metrekarelik terminal binasi genisletilmesi, genel havacilik apronu ve taksi yolu çalismalari yapilacak."

Uraloglu, 25 yillik isletme süresi boyunca devletin kasasina, KDV dahil 560 milyon avro girecegini belirterek, 25 yillik kira bedelinin yüzde 25'ine denk gelen KDV dahil 140 milyon avronun 27 Mayis'ta tahsil edildigini söyledi. Uraloglu, proje kapsaminda su anda, 3. pist kisminda kazi ve dolgu imalatlarina devam edildigini belirtti.

- "Dünyada ulasamadigimiz hiçbir nokta kalmayacak hedefiyle yola koyulduk"

Ülkenin kitalarin, medeniyetlerin, kadim ulasim koridorlarinin kesisme noktasi konumunda olduguna dikkati çeken Uraloglu, Asya ve Avrupa arasindaki dogu-bati koridorunda dogal bir köprü konumundaki ülkenin, Kafkas ülkeleri ve Rusya'dan Afrika'ya uzanan kuzey-güney koridorlarinin da tam ortasinda bulundugunu ifade etti.

Uraloglu, söyle devam etti:

"1,5 milyar insanin yasadigi, 43,2 trilyon dolar gayri safi milli hasilaya sahip ve 10 trilyon dolar ticaret hacimli 67 ülkeye, en fazla 4 saat uçus mesafesinde olmak gibi cografi üstünlüge sahibiz. Istanbul ise hem Avrupa havacilik pazarina yakinligiyla ulasma maliyeti açisindan hem de pazarin en canli oldugu koridorda Avrupa-Orta Dogu bölgesinde bulunmasi ile uluslararasi havacilik merkezi olmaya çok elverislidir. Bu gerçeklerden hareketle Sayin Cumhurbaskani'miz liderliginde 'dünyada ulasamadigimiz hiçbir nokta kalmayacak' hedefiyle yola koyulduk."

Türk sivil havaciligini, dünyanin en genis uçus agina sahip ülkesi haline getirmeyi basardiklarina isaret eden Uraloglu, 2003'te 60 olan dis hat uçus nokta sayisinin 343'e ulastigini aktardi.

Uraloglu, havalimanlarinin yolcu kapasitesini 55 milyondan 335 milyona çikardiklarini ve 2003'te 34 milyon olan yolcu sayisinin 200 milyonu astigini belirterek, "Bu yil, sadece ilk 9 ayda, hava yolu ile seyahat eden yolcu sayisi 165 milyonu geçti. Yani bu yilin ilk 9 ayinda 2003 yilindaki toplam yolcu sayisini neredeyse 5'e katladik." bilgisini paylasti.

Istanbul Havalimani'nin Avrupa yolcu trafigi siralamasinda sürekli en ön sirada yer almasinin da havacilik alanindaki basarilarin en güzel ispatlarindan olduguna dikkati çeken Uraloglu, "Istanbul Havalimani günlük ortalama 1461 uçus ile Avrupa'daki en yogun havalimani olarak uzun süredir kaldigi zirvedeki yerini korumustur. Antalya Havalimani'miz da günlük ortalama 905 uçus ile Avrupa'daki en yogun 9. havalimani olarak ilk 10'da yer almaktadir." dedi.

Uraloglu, havacilik alanindaki basarilari devam ettirmeye kararli olduklarini sözlerine ekledi.