Endoskopik hipofiz cerrahisi ile burun deliginden beyin ameliyatiGökhan Yildiz

Endoskopik hipofiz cerrahisi ile burun deliginden beyin ameliyatiGökhan Yildiz

ISTANBUL (AA) - Medical Point Gaziantep Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nörosirurji) Uzmani Prof. Dr. Aslan Güzel, kosullari uygun hastalarin ameliyatlarinin kafatasi kemiginin açilmasina gerek kalmadan endoskopik hipofiz cerrahisi ile yapilabildigini söyledi.

Hastaneden yapilan açiklamada, endoskopik (transsfenoidal) hipofiz cerrahisinin, endoskop adi verilen alet veya mikroskop yardimiyla burundan, sfenoid sinüs boslugundan girilerek hipofiz tümörlerinin çikarilmasi ile yapilan kapali bir ameliyat yöntemi oldugu kaydedildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Güzel, endoskopik hipofiz cerrahisinde tümörün çikarilmasinda hastanin bu ameliyata uygunlugunun, tümörün yerlesim yerinin ve büyüklügünün belirleyici oldugunu belirterek, hekimin bu ameliyata karar verdigini kaydetti.

Nörosirürji uzmani, endokrin uzmani ve kulak burun bogaz uzmaninin ortak degerlendirmesiyle hastaya gerekli islemin yapilmasi konusunda günümüzde pek çok saglik kurulusunda endoskopik hipofiz cerrahisinin yapilabilecegini söyleyen Prof. Dr. Güzel sözlerine söyle devam etti:

"Endoskopik hipofiz cerrahisi, endikasyonu uygun hastalarda kafatasi kemiginin açilmasina gerek kalmayabilir. Bu tür hastalarin cerrahi öncesi nörosirürji ve endokrinoloji uzmani ile birlikte degerlendirildikten sonra ameliyat karari verilmektedir. Ilaca uygun olmayan, bazen büyük ve görme sinirine ve komsu yapilara ciddi basi etkisi olan hipofiz tümörlerinde, vakit kaybetmeden isleme baslamak hasta sagligi açisindan önemlidir. Ameliyatin geciktirilmesi, ciddi görme bozukluklari ve hormon dengesizliklerine neden olabildigi gibi, hayati riskler de olusmaktadir. Bazen ameliyat sonrasi çikarilamayan, önemli damarlara ve komsu yapilara yapisik veya ameliyat sonrasinda tekrar edebilen hipofiz tümörlerinde ilaç, lokal radyasyon veya isin tedavi seçenekleri (Gamma Knife, Cyber Knife) uygulamalari da mevcuttur ve hastalarin bu sekilde tedavi olmalari önemli oranda belirgin fayda saglamaktadir." dedi.

Kulak Burun Bogaz Uzmani Prof. Dr. Aylin Gül de endoskopik hipofiz cerrahisi yönteminin açik yöntemle yapilan ameliyatlara göre birçok avantajlar oldugunu belirtti.

Bu yöntemde hastalarin hastanede yatis sürelerinin azalmasi sonucunda gündelik hayata uyum saglamanin daha kolay oldugunu ve yasam kalitelerinin arttigini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Gül, Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde endoskopik hipofiz cerrahisinin basarili bir sekilde gerçeklestirildigini vurgulayarak hasta açisindan yüz güldüren sonuçlar alinabildigini ifade etti.