Van'da yapay zekayla yemek borusu kanserinin evresini tespit eden sistem gelistirildiEmre Ilikan,Nevzat Umut Uzel

Van'da yapay zekayla yemek borusu kanserinin evresini tespit eden sistem gelistirildiEmre Ilikan,Nevzat Umut Uzel

VAN (AA) - Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Dursun Odabas Tip Merkezi Genel Cerrahi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve ekibi tarafindan yapay zeka teknolojisi kullanilarak gelistirilen sistem sayesinde özofagus (yemek borusu) kanserinin evresinin tespiti kisa sürede yapilabiliyor.

Van YYÜ bünyesindeki Teknokent'te Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanliginin destegiyle yürütülen çalismalarda yemek borusu kanseri teshisi konulan hastalarin tümör evresinin tespiti için tomografi görüntülerini tarayan yapay zeka gelistirildi.

Alti kisilik ekip tarafindan yapilan çalismalarda yapay zekanin hata oranini test etmek için 30 -100 yas araliginda 50 hastanin tomografileri yapay zekayla inceledi.

Çalismada gelistirilen yapay zekanin, yemek borusu kanserinin evresini yüzde 90 dogruluk payiyla tespit ettigi belirlendi.

Doç. Dr. Çelik, AA muhabirine, yemek borusu kanserinin Van ve çevre illerde sik görüldügünü söyledi.

Yapay zeka teknolojisini kullanarak gelistirdikleri sistem sayesinde yemek borusu kanserinin evresinin daha kisa sürede tespit edilecegini belirten Çelik, sunlari kaydetti:

"Yemek borusu kanserinde "T evre" denilen yani tümörün yemek borusu duvarindaki derinligini ölçen bir yapay zeka algoritmasi gelistirdik. Tümörün evresini yüzde 90 oraninda tahmin ediyoruz. Arastirmamizda yemek borusu kanseri hastalarin tomografi görüntülerini kullandik. Gerçek verilerden faydalandik. Algoritmamizi bu yönde gelistirildik. Masaüstü bir uygulama. Hastanemizde kullanmaya basladik. Yemek borusu kanserinde tümörün evresini daha kisa sürede ögrenmek isteyen hastanelerle de algoritmamizi paylasabiliriz. Isin basindayiz. Çalismamizi daha da gelistirmeyi hedefliyoruz. Radyologlara önemli oradan destek saglayacagini öngörüyoruz."

Hastane Bashekimi Doç. Dr. Kamuran Karaman ise Dursun Odabas Tip Merkezi'nin Van ve bölge için en önemli saglik kuruluslarindan biri oldugunu söyledi.

Bölgede yaklasik 3 milyon insana saglik hizmeti verdiklerini anlatan Karaman, "Merkezimizde önemli bilimsel çalismalara ev sahipligi yapiyoruz. Özellikle Van ve çevre illerde yemek borusu kanseri siklikla görülüyor. Yapay zeka ile yemek borusu kanserlerinin evre tespiti çalismasi yaklasik 2 yildir devam ediyordu. Güzel bir basari elde edildi. Merkezimizde basarili islere imza atmanin gururunu yasiyoruz. Bu tür bilimsel çalismalara her zaman destek sunacagiz." diye konustu.