Daikin'den "Neredeyse Sifir Enerjili Binalar" yönetmeligi için yeni hibrit sistemTolga Yanik- Daikin, mucidi oldugu R-32 sogutucu akiskanli isi pompalari ve Daikin Türkiye'nin Hendek'te yer alan üretim merkezinde üretilen Sensei Duvar Tipi Kazanlari ile çevreci ve avantajli bir sistem gelistirdi
ISTANBUL (AA) - Daikin, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi'nca hazirlanan "Binalarda Enerji Performansi Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik"in Resmi Gazete’de yayimlanmasiyla birlikte kazan ile isi pompasinin birlikte çalistigi verimli ve yönetmeligin ihtiyaçlarini karsilayan bir sistem gelistirdi.
Sirket açiklamasina göre, söz konusu yönetmelik, normal binalara göre enerji verimliligi daha fazla olan ve kullandigi enerjinin belirli bir kismini yenilenebilir enerji kaynaklarindan temin eden "Neredeyse Sifir Enerjili Binalar (NSEB)" konseptine geçisi asamali olarak zorunlu hale getiriyor.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüge giren yönetmelikle birlikte artik 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalarin enerji performans sinifinin en az "B" olacak sekilde insa edilmesi ve tükettikleri enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilamalari gerekiyor. Yeni uygulama ile yenilenebilir enerji ve yesil binalar, insaat sektörünün tercihlerindeki etkisini artiran bir unsur olarak öne çikiyor.
Daikin, mucidi oldugu R-32 sogutucu akiskanli isi pompalari ve Daikin Türkiye'nin Hendek'te yer alan üretim merkezinde üretilen Sensei Duvar Tipi Kazanlari ile çevreci ve avantajli bir sistem gelistirdi. Kazan ve isi pompasinin bir arada kullanildigi bu hibrit sistem ile daha verimli ve sürdürülebilir bir dünyanin kapisini aralayarak kullanicilarin begenisine sundu.
Daikin'in gerçeklestirdigi çalismaya göre, "Daikin Sensei Duvar Tipi Kazan"lar ile "Altherma" modellerini hibrit olarak çalistirarak, NSEB hesaplamalarinda bina enerji performans sinifinin yükselmesi saglanabiliyor.
Hazirlanan sistem çalismasinda ana isitma ünitesi olarak yogusmali kazanlar kullaniliyor. Isi pompasi havadaki yenilenebilir enerjiyi belli oranda sisteme enjekte ediyor. Isi pompasi tesisattan dönen düsük sicakliktaki dönüs suyunun sicakligini 5 derece ila 8 dereceye kadar yükselterek kazan dönüs su sicakligini yükseltiyor ve kazan da su sicakligini ayarlanan seviyeye çikartiyor.
- Daikin Altherma, isitma, sogutma ve sicak su kullaniminda maliyet avantaji sagliyor
Dogada bulunan ancak düsük sicakligi nedeniyle kullanilamayan enerjiyi kullanilabilir sicakliga yükselterek kullanilabilir hale getiren cihazlara isi pompasi adi veriliyor. Bu islem, klimalarda oldugu gibi sogutma çevrimi sayesinde gerçeklesiyor. Yani bu sistemde bir kompresör ve sogutucu akiskan devresi bulunuyor. Hava, su, toprak gibi dogada bulunan ve kullanirken hiçbir ücret ödenmesi gerekmeyen bu enerji kaynaklari isi pompalarinin çalismasini saglayarak isitma, sogutma ve sicak su elde edilmesini sagliyor.
Sogutucu akiskan içeren kapali bir devreden meydana gelen sistem; buharlasma, sikistirma, yogusma ve genlesme adimlarindan olusan termodinamik bir döngü olusturuyor. Bu sekilde de isitma ve sogutma sagliyor.
Hava, dogal enerji kaynaklari içinde en kolay ve en fazla bulunani oldugu için çogunlukla hava kaynakli isi pompalari tercih ediliyor. Isi pompalari, tükettikleri enerjinin yaklasik yüzde 80’ini ortam havasindan veya jeotermal enerjiden elde ederken sadece yüzde 20 oraninda elektrik kullaniyor. Bu özelliginden dolayi isi pompalari fosil yakit kullanan sistemlerin yerini alabilecek çevreci bir çözüm olarak öne çikiyor.
Havadan suya isi pompalarinin mucidi Daikin Altherma, dünyada 800 bini asan kullanicisinin isinma ve sicak su ihtiyacini karsiliyor. Fosil yakitli kazanlara göre çok daha az enerji tüketen Daikin Altherma, isitma, sogutma ve sicak su kullaniminda kullanicilara önemli bir maliyet avantaji sagliyor.
Bireysel kullanimin yani sira ticari amaçli kullanim için de isi pompasi teknolojisine sahip ürünler sunan Daikin, bu alanda sektörüne öncülük ediyor. Isi pompasi teknolojisine sahip VRV dis ünitelerden, genis kapasite araligi sunan sogutma gruplarina kadar genis bir ürün yelpazesiyle; ticari binalarin ve endüstriyel tesislerin konfor ve yüksek enerji verimliligi gereksinimlerini karsilayan bir çözüm ortagi olarak tüketici ile bulusuyor.
5 bin metrekareden büyük olan tüm binalarin enerji performans sinifinin en az "B" olacak sekilde düzenleyen yeni yönetmelik tüketilen enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerjiden karsilamasini sart kosuyor. Projeleri, bu uygulamaya uygun olmayan binalara ruhsat düzenlenmeyecegi de yeni yönetmelikte açik olarak belirtiliyor. Bu uygulama ile Türkiye'nin enerji ithalat faturasinin yillik 5 milyar TL azaltilmasi öngörülüyor.
1 Ocak 2025 tarihinde ise uygulamanin 2 bin metrekare üzeri binalari kapsamasi ve kullanilacak enerjinin en az yüzde 10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglanmasi zorunlu hale gelecek. Bu da Türkiye'nin enerji ithalatinin yillik 7,5 milyar TL azalmasi anlamina geliyor.
Söz konusu uygulama ile 2030 itibariyla 1000 metrekare ve üzerindeki, 2053 itibariyla da tüm binalarin NSEB olmasi hedefleniyor.