DSÖ'den Kovid-19'un küresel saglik tehdidi olmaya devam ettigi uyarisiMuhammet Ikbal Arslan
CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Kovid-19'un küresel saglik acil durumu olarak son bulmasi, 'küresel saglik tehdidi olarak bittigi' anlamina gelmiyor. Yeni hastalik ve ölüm artislarina neden olabilecek farkli Kovid-19 varyantinin ortaya çikma tehdidi devam ediyor." dedi.
DSÖ'nün en üst karar alma organi olan Dünya Saglik Asamblesinin (DSA) 76'ncisi ikinci gününde de devam ediyor.
Birlesmis Milletlerin (BM) Cenevre ofisinde düzenlenen DSA'ya, Ghebreyesus'un yani sira DSÖ'ye üye ülkelerin devlet baskanlari ve delegasyonlari, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, büyükelçiler ve diger davetliler katildi.
Ghebreyesus, burada yaptigi konusmada, yaklasik 3 hafta önce Kovid-19'un artik küresel halk sagligi acil durumu olmadigini ilan ettigini hatirlatarak, hayatin normale dönmesinin ve rahatça seyahat edebilmenin ümit verici oldugunu söyledi.
Salgin boyunca DSÖ'nün, hayat kurtarma çabalarinda ülkelere destek olduguna isaret eden Ghebreyesus, "Kovid-19'un küresel saglik acil durumu olarak son bulmasi, 'Kovid-19'un küresel saglik tehdidi olarak bittigi' anlamina gelmiyor. Yeni hastalik ve ölüm artislarina neden olabilecek farkli Kovid-19 varyantinin ortaya çikma tehdidi devam ediyor." ifadesini kullandi.
Ghebreyesus, yasanabilecek bir sonraki salgin sürecinde kararli, toplu ve adil sekilde mücadele etmeye hazir olmalari gerektiginin altini çizerek, salginin, acil durumlarda korunmasi gereken 8 milyar insan oldugunu gösterdigini vurguladi.
Evrensel saglik güvencesi kapsaminda kaydedilen ilerlemelere dikkati çeken Ghebreyesus, "2018'den bu yana 477 milyon kisi daha evrensel saglik güvencesinin avantajlarindan yararlaniyor. Ancak mevcut egilime göre, 2030'da BM Küresel Hedefler döneminin sonuna kadar dünya nüfusunun yarisindan azi evrensel saglik güvencesinden faydalanabilecek. Bu konudaki kapsayiciligimizi artirma hizimizi en az ikiye katlamaliyiz." diye konustu.
- "DSÖ ve ortaklari, çocuk felci hastaligini tamamen bitirme konusunda kararli"
Ghebreyesus, 2017-2022 döneminde DSÖ üyesi 133 ülkenin tütün ve sekerli içecekler dahil sagliga zararli ürünlere yönelik saglik vergisini artirdigini ya da yeni vergiler uygulamaya koydugunu hatirlatarak, endüstriyel olarak üretilen trans yagin küresel gida arzindan çikarilmasinda da önemli gelismeler gördüklerini söyledi.
Birçok ülkenin kardiyovasküler hastaliklar için önemli bir risk faktörü olan tuz kullanimini azaltmada da ilerlemeler kaydettigini belirten Ghebreyesus, ülkeleri daha saglikli nüfuslar olusturmalari için desteklemeye devam ettiklerinin altini çizdi.
Ghebreyesus, Kovid-19'un yani sira maymun çiçegi virüsünün uluslararasi öneme sahip bir halk sagligi acil durumu olarak sona erdigini animsatarak, çocuk felcinin tek resmi küresel saglik acil durumu olmaya devam ettigini dile getirdi.
2021'de tüm zamanlarin en düsük seviyesi olan 5 çocuk felci vakasinin tespit edildigi bilgisini paylasan Ghebreyesus, "Geçen yil Pakistan'da 20, Afganistan'da 2 ve Mozambik'te 8 çocuk felci vakasi gördük. Bu yil simdiye kadar Afganistan'da 2, Pakistan'da bir çocuk felci vakasi gördük. DSÖ ve ortaklari, çocuk felci hastaligini tamamen bitirme konusunda kararli." diye konustu.
- "Üye devletleri, müzakerelere yapici ve acilen katilmaya çagiriyorum"
Ülkelere saglik alaninda atilacak adimlarda birlikte hareket etmeleri ve DSÖ'ye yönelik desteklerini artirmalari çagrisinda bulunan Ghebreyesus, sunlari kaydetti:
"Dünyanin bir daha asla Kovid-19 gibi bir salginin tahribatiyla karsi karsiya kalmamasi için her üye devleti, salgin anlasmasi ve Uluslararasi Saglik Tüzügü ile ilgili müzakerelere yapici ve acilen katilmaya çagiriyorum. DSÖ'nün 75. yilini kutlarken sagligi gelistirmek, dünyayi güvende tutmak ve savunmasiz insanlara hizmet vermek için birlikte daha fazlasini yapmaya söz verelim."
"Hayat kurtarmak" ve "herkes için saglik" gibi konulara odaklanacak 76'nci DSA, 30 Mayis'ta sona erecek.