DSÖ: Mevcut Kovid-19 asilari güvenli ve etkili olmayi sürdürüyorMuhammet Ikbal Arslan

DSÖ: Mevcut Kovid-19 asilari güvenli ve etkili olmayi sürdürüyorMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), mevcut Kovid-19 asilarinin güvenli ve etkili olmayi sürdürdügünü bildirdi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalik basin toplantisinda güncel saglik konularina iliskin degerlendirmede bulundu.

Kuzey yarimkürede kis mevsimi öncesi Kovid-19 ile ilgili endise verici egilimleri görmeye devam ettiklerini dile getiren Ghebreyesus, özellikle Avrupa ve ABD'de son 28 günde Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatislar ve yogun bakima kabullerin arttigini söyledi.

Ghebreyesus, Kovid-19 ile ilgili asilamanin en fazla risk altindaki kisiler için düsük kaldigini, dünya nüfusunun 3'te 2'sinin ilk doz asiyi aldigini fakat sadece 3'te 1'inin hatirlatma dozunu vuruldugunu ifade etti.

"Kovid-19, 2 yil önceki gibi akut kriz olmayabilir ancak bu onu görmezden gelecegimiz anlamina gelmiyor." diyen Ghebreyesus, ülkelerin Kovid-19 ile mücadele için çok fazla yatirim yaptigini ve bu konudaki önlemlerini sürdürmeleri gerektigini vurguladi.

Yikici sel felaketinin yasandigi Libya'daki kriz halinin sürdügünü söyleyen Ghebreyesus, "Libya'da resmi olarak 4 binden fazla kisi öldü, 8 bin 500'den fazla kisi kayip ve 30 binden fazla kisi yerinden edildi." dedi.

Ghebreyesus, Libya'daki saglik tesisleri ve hastanelerin, yapisal hasar, ilaç ve tibbi ekipman eksikligi ile saglik çalisanlarinin yetersizligi nedeniyle yalnizca 3'te 1'inin islevsel durumda oldugunu kaydetti.

DSÖ'nün Libya'daki yerel otoriterlerle isbirligi içerisinde oldugunu aktaran Ghebreyesus, bunlari desteklemek için DSÖ'nün acil durum fonundan 2,3 milyon dolar ayirdiklari ve 11 milyon dolar tutarinda yardim çagrisi baslattiklarini belirtti.

- "Mevcut Kovid-19 asilari güvenli ve etkili olmayi sürdürüyor"

AA muhabirinin, "Son dönemde Kovid-19 vakalari artarken yeni varyantlarin daha bulasici ve tehlikeli oldugunu söyleyebilir misiniz? Yeni varyantlar için yeni asi programlarina ihtiyaç duyulacak mi?" sorusunu yanitlayan DSÖ'nün Kovid-19'a Karsi Mücadele Teknik Heyeti Lideri Maria Van Kerkhove, Kovid-19'un yaygin yeni varyantlari olan EG.5.1 (Eris) , XBB.1.5 ve BA.2.86'nin (Pirola) ciddiyet düzeyinde bir degisiklik tespit etmediklerini dile getirdi.

Kovid-19'a karsi alinan önlemlerin ise yaradigini vurgulayan Kerkhove, "Mevcut Kovid-19 asilari güvenli ve etkili olmayi sürdürüyor, ciddi hastaliklari ve ölümleri önlüyor." dedi.