CHP Grup Baskanvekili Basarir, gündemi degerlendirdi:Aynur Ekiz- "(Aksener'in ittifak açiklamasi) Bir parti tek basina yürüyecekse yürüyecektir. Biz gidene 'gitme' demeyiz, 'ille de gel bizimle ittifak yap' da demeyiz" - "Blok ve çarsaf liste delegenin verecegi bir karardir. Ben çarsaf listeyi isterim. Çarsaf listenin daha genis bir alanda uzlasiyla sonuç verecegini düsünürüm"

CHP Grup Baskanvekili Basarir, gündemi degerlendirdi:Aynur Ekiz- "(Aksener'in ittifak açiklamasi) Bir parti tek basina yürüyecekse yürüyecektir. Biz gidene 'gitme' demeyiz, 'ille de gel bizimle ittifak yap' da demeyiz"
- "Blok ve çarsaf liste delegenin verecegi bir karardir. Ben çarsaf listeyi isterim. Çarsaf listenin daha genis bir alanda uzlasiyla sonuç verecegini düsünürüm"

TBMM (AA) - CHP Grup Baskanvekili Ali Mahir Basarir, IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener'in "Ittifak sistemiyle yol yürümeyecegiz" sözlerine iliskin, "Bir parti tek basina yürüyecekse yürüyecektir. Biz gidene 'gitme' demeyiz, 'ille de gel bizimle ittifak yap' da demeyiz." dedi.

Basarir, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, yeni yasama yilinin ilk haftasinda emeklilerin sorunlarinin çözülmesini istediklerini belirtti.

Maas düzenlemesinin Meclis gündemine gelmesi gerektigini ifade eden Basarir, yeni yasama yilinda halkin, ülkenin yararina olacak tüm konulari destekleyeceklerini söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, CHP'nin siginmacilar hakkindaki seçim kampanyasina yönelik elestirilerini hatirlatan Basarir, "Biz, sayisi 8,5 milyonu bulan mültecileri ülkemizde istemiyoruz. Ne yaziktir ki biz gönderme taahhüdünü halkimiza yapiyoruz; beyefendi, onlarin bu ülkede kalma taahhütlerini Birlesmis Milletlerde egemen ülkelere yapiyor. Farkimiz bu. Biz, kendisini, mülteci yuvasi haline getirdigi ülkemizde halkimiza sikayet ediyoruz; o, bizi Birlesmis Milletlere sikayet ediyor. Iste beyefendi, sen bu kadar yerli ve millisin." diye konustu.

Anketlere göre Türkiye'nin yüzde 85'inin mültecileri bu topraklarda istemedigini savunan Basarir, "Yani sen, Birlesmis Milletlere CHP'yi sikayet etmiyorsun, bu ülkenin yüzde 85'ini, halkini sikayet ediyorsun." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan, dünya liderlerine "Ülkenizde 8,5 milyon mülteci ister miydiniz?", "Ülkenizde 400 bin dolar karsiliginda önüne gelene vatandaslik veriyor musunuz?" diye sormasini isteyen Basarir, "Beyefendinin sorumlulugu o ülkelere degil, 85 milyonadir. Bu yüzden açiklamalarina dikkat etmeli." dedi.

- "Isçinin kidem tazminatini bu iktidara teslim etmeyiz"

Basarir, ücret düzenlemelerinin hedeflenen enflasyona göre yapilacak olmasinin "vicdansizlik" oldugunu dile getirdi.

Cumhuriyetin 100. yilinda 29 Ekim'de emekliye seyyanen 5 bin lira verilecegini söyleyen Basarir, "Cumhuriyetin 100. yilinda aylardir 7 bin 500 liraya mahkum ettigin emekliye bence 100 bin lira vermelisin. Çünkü 5 aydir sürekli borçlaniyor." diye konustu.

Isçinin kidem tazminatina göz dikildigini ileri süren Basarir, "Bunu 2011'de Cevdet Yilmaz, 2016'da Mehmet Müezzinoglu denedi, isçi ve sendikalar direnç gösterdi, yapamadilar. Bugün yine ayni sistemi getirdiler. Biz, muhalefet partileri, sendikalar, isçiler gerekirse sokaga dökülürüz, isçinin kidem tazminatini bu iktidara teslim etmeyiz." degerlendirmesini yapti.

Ali Mahir Basarir, iktidarin kidem tazminatini toplayip bir fon olusturacagini, bunu da faize ve kur korumali mevduata verecegini iddia etti.

- "Laik egitimi yok etmeye çalisiyor"

Milli Egitim Bakani Yusuf Tekin'in "Çevreme duyarliyim, degerlerime sahip çikiyorum" projesiyle laik egitimi yok etmeye çalistigini öne süren Basarir, "Karma egitim yerine kiz ve erkek okullarinin açilmasini arzu eden bir bakan var; utaniyorum bu düsüncesinden." ifadelerini kullandi.

Milli Egitim Bakanliginin yeni genelgesiyle okul öncesi ögrencilere bir ögün yemek verilmesi uygulamasinin sona erdigini iddia eden Basarir, "Ey Cumhurbaskani, milyonlarca aileye 3 çocuk vadettin ama simdi dogan bu çocuklara bir ögün yemek vermekten acizsin. Bu utanç verici bir durumdur." dedi.

CHP Grup Baskanvekili Basarir, bazi okullar ve milli egitim müdürlüklerinin okul formasi olmayan çocuklari okula almadigini belirterek, "100 liraya imal edilen bir tisörte bir arma yapistirarak 300 lira etiketle bir yerden alma zorunlulugu getiriyorsun. O anne, baba ne yapacak? Elinde olan kiyafetle yollayacak." diye konustu.

- "31 Mart'tan sonra çok farkli bir sonuç çikabilir"

IYI Parti Genel Baskani Aksener'in "O seçim kazanilabilsin diye zehir içtim" ve "Ittifak sistemiyle yol yürümeyecegiz" sözleri hatirlatilarak degerlendirmesi sorulan Basarir, "Hayirli olsun. Kesin böyle bir karari varsa yapacak bir sey yok. Bir parti tek basina yürüyecekse yürüyecektir. Biz gidene 'gitme' demeyiz, 'ille de gel bizimle ittifak yap' da demeyiz." diye konustu.

Basarir, siyasi partilerin kararlarinda özgür oldugunu dile getirerek, "Ama 31 Mart'tan sonra çok farkli bir sonuç çikabilir, çok basarisiz olabilirler. Çok basarili da olabilirler. Bunun da bedelini kendi tabanlari ve halka verirler." degerlendirmesini yapti.

CHP Genel Baskan adayi ve Grup Baskani Özgür Özel'in CHP kurultaylarindaki blok liste tartismalarina yönelik açiklamasinin hatirlatilmasi üzerine Basarir, AK Parti ve IYI Partinin kongrelerinde de liste tartismalari yasandigini belirtti.

Blok ve çarsaf listenin delegenin verecegi bir karar oldugunu vurgulayan Basarir, "Ben çarsaf listeyi isterim. Çarsaf listenin daha genis bir alanda uzlasiyla sonuç verecegini düsünürüm. Ama sonuçta iki yöntem de önemli bir yöntem." dedi.