Brent petrolün varil fiyati 85,07 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 85,07 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 85,07 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 86,07 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 84,76 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.38 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,36 artisla 85,07 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 81,12 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, dünyanin en büyük petrol ithalatçisi Çin'deki güçlü ekonomik verilerin talep görünümünü olumlu etkilemesi etkili oldu.

Çin'de gayrisafi yurt içi hasila (GSYH) ilk çeyrekte yüzde 4,5 ile beklentilerin üzerinde büyüdü. Ülkede mayis ayinin en yogun seyahat dönemi olmasi, petrol talebinin daha da artacagi beklentilerine yol açarak fiyatlari destekledi.

Ayrica, rafinerilerin güçlü ihracat talebini yakalamak ve bakim dönemi öncesinde envanter olusturmak için çalismalarini yogunlastirmasiyla Çin rafineri üretiminin martta rekor seviyelere yükselmesi güçlü talep beklentilerine katki sagladi.

Arz tarafinda ise Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu üyesi 9 ülkenin ek üretim kesintisi kararinin ardindan yilin ikinci yarisinda piyasalarda arz daralmasi endiseleri güçlü kalarak fiyatlara yukari yönlü destegini sürdürüyor.

ABD dolarinin diger para birimlerine karsi güçlenmesi ise fiyatlari baskiliyor. Dün yüzde 0,5 yükselen dolar endeksi, yeni günde 102,1 seviyesinde dengelendi.

ABD dolarinin diger para birimleri karsisinda deger kazanmasi dolara endeksli petrolü diger para birimlerini kullanan alicilar için daha pahali hale getiriyor. Bu durum alimlarin azalmasina ve fiyatlarin düsmesine neden oluyor.

Brent petrolde teknik olarak 85,23 ile 85,38 dolar araliginin direnç, 84,90 ile 84,72 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.