Bayraktar AKINCI TIHA 30 bin uçus saatini tamamladiAbdulkadir Günyol- Su ana kadar 8 ülkeyle ihracat sözlesmesi imzalanan Bayraktar AKINCI, etkin bir sekilde görev yapmaya devam ediyor

Bayraktar AKINCI TIHA 30 bin uçus saatini tamamladiAbdulkadir Günyol- Su ana kadar 8 ülkeyle ihracat sözlesmesi imzalanan Bayraktar AKINCI, etkin bir sekilde görev yapmaya devam ediyor

ISTANBUL (AA) - Savunma Sanayii Baskanligi liderliginde yürütülen AKINCI Projesi kapsaminda Baykar tarafindan milli ve özgün olarak gelistirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi Insansiz Hava Araci (TIHA), 30 bin uçus saatini basariyla tamamladi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Türkiye’nin ilk milli insansiz hava araçlarini üreten Baykar’in milli ve özgün olarak gelistirdigi Bayraktar AKINCI TIHA (Taarruzi Insansiz Hava Araci), Türk havacilik tarihinde önemli bir kilometre tasini daha geride birakti. AKINCI TIHA, 30 bin uçus saatini basariyla tamamladi.

Su ana kadar 8 ülkeyle ihracat sözlesmesi imzalanan Bayraktar AKINCI, etkin bir sekilde görev yapmaya devam ediyor.

- Havacilik tarihinde ilklere imza atti

Milli TIHA havacilik tarihinde ilk defa gerçeklestirilen uçuslarda yer aldi. Bayraktar AKINCI ve Bayraktar KIZILELMA’nin ilk kez 24 Nisan 2023’te Çorlu’da yapilan testte gerçeklestirdigi ve dünya havacilik tarihinde bir ilk olan yakin kol uçusunun ardindan TEKNOFEST 2023’te ise yeni bir ilke imza atti.

Istanbul semalarinda taarruzi insansiz hava araci AKINCI ile insansiz savas uçagi KIZILELMA ayni uçusu birçok kez halka açik olarak icra etti. Geçen yil yapilan TEKNOFEST Azerbaycan’da Baykar Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar’in da kokpitinde oldugu MIG-29 savas jeti ile kol uçusu icra eden Bayraktar AKINCI, yine TEKNOFEST’te SOLOTÜRK, Hürkus ve Türk Yildizlari akrobasi timi ile kol uçuslari gerçeklestirdi.

- Irtifa rekoru sahibi

Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) envanterine girdigi 29 Agustos 2021 tarihinden beri operasyonel olarak basariyla görev yapan Bayraktar AKINCI TIHA, milli havacilik tarihinin irtifa rekorunu da elinde bulunduruyor. Milli TIHA Bayraktar AKINCI, 21 Haziran 2022 tarihinde Savunma Sanayii Baskanligi ve Hava Kuvvetleri Komutanligi heyetleri huzurunda gerçeklestirilen dayanim, yüksek irtifa ve yüksek hiz testleri kapsaminda 45.118 feet (13.716 metre) irtifaya yükselerek rekor kirdi.

- Deprem bölgesinde görev yapti

Bayraktar AKINCI TIHA, 6 Subat 2023’te meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin hemen ardindan zorlu hava sartlarinda uçarak arama-kurtarma, koordinasyon, güvenlik ve hasar tespit çalismalarinda görev yapti. Depremin hemen ardindan uçan tek hava araci olan milli TIHA AKINCI’lardan 9’u deprem sonrasi yürütülen faaliyetlerde sürekli uçuslar gerçeklestirerek etkin olarak görev aldi.

Bayraktar AKINCI TIHA’ya milli olarak üretilen mühimmatlarin entegrasyon süreci de devam ediyor. AKINCI’nin gelistirme faaliyetleri kapsaminda su ana kadar MAM-L, MAM-T, MAM-C, Tolun, Teber-82, Teber-81, LGK-81, LGK-82, HGK-82, Gökçe Güdüm Kiti, Gözde Güdüm Kiti, KGK-82-SIHA, IHA-230 Süpersonik Füze ve Çakir Füzesi basariyla test edildi.

- En büyük havacilik ihracati

18 Temmuz’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’in huzurunda Baykar ile Suudi Arabistan Savunma Bakanligi arasinda is birligi anlasmasi imzalandi. Anlasmayi Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardimcisi Halid Bin Hüseyin El Bayari imzaladi. Bu kapsamda Bayraktar AKINCI TIHA’lar, Suudi Arabistan Kralligi Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanligi envanterinde görev yapacak. Bu anlasma neticesinde Türkiye’nin tek seferde yapilan en büyük havacilik ihracati gerçeklesti.

- Bayraktar TB2 SIHA’lar NATO ve AB ülkelerinin semalarinda

Baykar, rekabete dayali bir süreç sonucunda Amerika, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride birakarak Kuveyt Savunma Bakanligi ile imzaladigi anlasmayla birlikte 2023 yilina 370 milyon dolarlik Bayraktar TB2 için yapilan ihracat sözlesmesiyle basladi. Romanya’ya gerçeklestirilen ihracatla birlikte Bayraktar TB2 SIHA’lar, NATO üyesi 4 ülke, AB üyesi 2 ülkenin envanterine girdi.

- Baykar'dan 32 ülkeye ihracat

Baslangiçtan bugüne tüm projelerini öz kaynaklari ile yürüten Baykar, 2003 yilinda IHA AR-GE sürecinin baslangicindan itibaren tüm gelirlerinin yüzde 82'sini ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yillarinda Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre savunma ve havacilik sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözlesmelerde ihracat orani yüzde 99,3 olan Baykar, 1,18 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi.

Baykar, Bayraktar TB2 SIHA için 31 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TIHA için de 1'i sadece TIHA, 7'si ayni zamanda Bayraktar TB2 sözlesmesi yapilan ülke olmak üzere 8 ülke ile ihracat anlasmasi imzaladi. Sirket böylece 32 ülkeyle ihracat anlasmasina imza atmis oldu.