Bakü'de "Haydar Aliyev ve çagdas Türk dünyasi" konferansi düzenlendiRuslan Rehimov

Bakü'de "Haydar Aliyev ve çagdas Türk dünyasi" konferansi düzenlendiRuslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'in baskenti Bakü'de "Haydar Aliyev ve çagdas Türk dünyasi" baslikli uluslararasi konferans düzenlendi.

Azerbaycan Aksakallar Konseyi ve Azerbaycanlar Iktisatçilar Ittifakinin düzenledigi konferansa, Azerbaycan Egitim Bakan Yardimcisi Firudin Gurbanov, Türk Devletleri Teskilati (TDT) Genel Sekreter Yardimcisi Yerzhan Mukash, Türkiye, Kazakistan, Özbekistan ve Kirgizistan'dan yetkililer ve akademisyenler katildi.

Konferansta, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) temsilen TDT Aksakal Konseyi KKTC üyesi Tansel Fikri baskanligindaki heyet de yer aldi.

Azerbaycan milli marsinin okunmasiyla baslayan konferansta, Azerbaycan'in ulusal lideri Haydar Aliyev'in hayati ve icraatlarindan, Türk dünyasinin birlik ve beraberligi için harcadigi çabalardan bahseden konusma ve sunumlar yapildi.

Yerzhan Mukash, konferansta TDT Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev'in mesajini okudu.

Azerbaycan Aksakallar Konseyi Baskani, Azerbaycan Kooperasyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Eldar Guliyev, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Haydar Aliyev'in dogumunun 100. yili nedeniyle 2023'ün Cumhurbaskani Ilham Aliyev tarafindan "Haydar Aliyev Yili" ilan edildigini hatirlatti.

Haydar Aliyev'i anmak için Türk dünyasindan katilimcilarla Bakü'de bir araya geldiklerini söyleyen Guliyev, merhum Aliyev'in hayali olan Türk birliginin bugün gerçege dönüstügünü kaydetti.

Guliyev, "Haydar Aliyev cumhurbaskanligi döneminde basta kardes Türkiye olmak üzere tüm Türk devletleriyle iliskileri gelistirdi. Karabag'in özgürlügünü ve Türk devletlerinin birlik olmasini arzu ediyordu. Onun arzulari bugün hayata geçti." dedi.

TDT Aksakal Konseyi KKTC üyesi Tansel Fikri, dost ve kardes Azerbaycan'in Kibris davasina her zaman destek oldugunu söyledi.

Fikri, TDT'de KKTC bayraginin dalgalanmasinda Azerbaycan'in büyük katkilari oldugunu vurgulayarak "Dost ve kardes Azerbaycan ile diger Türk devletlerinin de aktif destekleriyle KKTC'nin en az Kibris Rum kesimi kadar uluslararasi arenada taninmaya hak kazanacagina inaniyorum. KKTC bayragi gerek Birlesmis Milletlerde gerek Islam Isbirligi Teskilati gerekse de TDT'de layik oldugu yeri er geç alacaktir." seklinde konustu.

Haydar Aliyev'le ilgili görüslerini de paylasan Fikri, "Büyük devlet adami Haydar Aliyev, modern Azerbaycan'in kurulus esaslarini yerlestiren ve Azerbaycan'i layik oldugu yere tasiyan, tarihe ve Türklüge mal olmus bir liderdir. Kibris Türkü'nün ve Türk ulusunun kalbinde çok özel bir yeri vardir. Onu minnet ve rahmetle aniyoruz." dedi.