Bakan Yanik, Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Kurulu toplantisinda konustu:Firat Tasdemir- "Türkiye ekonomide, siyasette, altyapi yatirimlarinda, dis politikada nasil büyük atilimlar yapmissa, engelli vatandaslarimizin sorunlari konusunda da adeta bir devrim gerçeklestirmistir"
ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, "Türkiye ekonomide, siyasette, altyapi yatirimlarinda, dis politikada nasil büyük atilimlar yapmissa, engelli vatandaslarimizin sorunlari konusunda da adeta bir devrim gerçeklestirmistir." dedi.
Yanik, bir otelde düzenlenen Engelli Haklari Izleme ve Degerlendirme Kurulu toplantisindan önce yaptigi açiklamada, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremler nedeniyle ertelenen toplantiyi bugün gerçeklestirdiklerini söyledi.
Deprem felaketinin bir kez daha toplumsal dayanisma ve kurumlar arasi isbirliginin hayati bir öneme sahip oldugunu gösterdigini belirten Yanik, engellilerin tüm insan hak ve özgürlüklerinden diger bireylerle birlikte ve herhangi bir ayrimciliga maruz kalmadan yararlanabilmelerinde güçlü koordinasyon ve etkili isbirliginin öneminin farkinda olduklarini vurguladi.
- "Eylem planimizda 31 hedefe ulasmak üzere 316 faaliyetimiz var"
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan 2021 yilinda 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'ni, 2022'de de Engelli Haklari Ulusal Eylem Plani'ni ilan ettiklerini animsatan Yanik, "Eylem planimizda, içermeci ve erisilebilir toplum, haklarin korunmasi ve adalet, saglik ve iyilik hali, kapsayici egitim, ekonomik güvence, bagimsiz yasam, afet ve insani bakimdan acil durumlar, uygulama ve izleme basliklarindan mütesekkil 8 politika alaninda ortaya koyulan 31 hedefe ulasmak üzere 316 faaliyetimiz bulunmaktadir." ifadelerini kullandi.
Engelli bireylerin engel durumlarinin çesitliligine ve düzeyine bagli olarak farklilasan ihtiyaçlarini göz önünde bulundurduklarini ifade eden Yanik, söyle devam etti:
"2023-2025 yillari arasinda gerçeklestirmeyi planladigimiz bu faaliyetleri hayata geçirirken tüm politika, program ve hizmetlerimizden engelli bireylerin diger bireylerle esit sekilde yararlanabilmesi için bu politika, program ve hizmetlerin tasarim, uygulama, izleme ve degerlendirme süreçlerinde engellilik konusunu hak temelli bir yaklasimla gözetmemiz, politikalarin etkinlik ve verimliligini engelli vatandaslar açisindan ortaya koyan degerlendirmeler yapmamiz, bunlar için gerekli olan bütçeyi ayirmamiz ve engellilik açisindan ayristirilmis verileri saglamamiz, yani engelliligi bir anlamda ana akimlastirmamiz ilk yöntemimiz olmalidir."
- "9 çalisma grubuyla eylem planindaki faaliyetleri izleyecegiz"
Hem engelli alaninin geneli hem de eylem planindaki faaliyetleri gerçeklestirmek için isbirligini güçlü bir sekilde sürdürmeye devam edeceklerinin altini çizen Yanik, "Bu çerçevede engelli haklari izleme ve degerlendirme ana çalisma grubu dahil toplam 9 çalisma grubu ile eylem planinda yer alan faaliyetlerin gerçeklesme düzeylerini ayrica izleyecegiz. Bu izlemeyi sistematik bir sekilde gerçeklestirebilmek için web tabanli bir izleme modülü olusturduk. Hepimiz sorumluluklarimizda olan faaliyetlerin gerçeklesmelerine dair bilgi ve verileri bu modüle isleyecegiz." diye konustu.
Modül araciligiyla toplanan bilgi ve verilerle çalisma gruplari tarafindan 6 ayda bir her bir politika alaninda izleme ve degerlendirme raporunun hazirlanacagini bildiren Yanik, "Tüm politika alanlarini içeren ana rapor, Bakanligimiz koordinasyonunda tamamlanarak yayinlanacaktir. Bugünden itibaren bu web tabanli modülü veri girisine açiyoruz." açiklamasini yapti.
Engelli vatandaslara yönelik sosyal politikalari yardim degil, hak eksenli bir anlayisla sekillendirdiklerini dile getiren Yanik, "Türkiye ekonomide, siyasette, altyapi yatirimlarinda, dis politikada nasil büyük atilimlar yapmissa, engelli vatandaslarimizin sorunlari konusunda da adeta bir devrim gerçeklestirmistir. 20 yilimiza damgasini vuran reformcu ruh en somut sekliyle engelli vatandaslarimiza yönelik düzenlemelerde kendini göstermektedir." degerlendirmesinde bulundu.