Bakan Akar, "Retrofiti Yapilan 4'üncü A400M Uçaginin Türk Hava Kuvvetlerine Teslim Töreni"nde konustu:Sarp Özer- "Savunma ve güvenlik alaninda atilan her adim, hayata geçirilen her proje, uluslararasi pazarda önemli bir aktör haline gelen Türkiye'nin gücünü simgelemektedir"

Bakan Akar, "Retrofiti Yapilan 4'üncü A400M Uçaginin Türk Hava Kuvvetlerine Teslim Töreni"nde konustu:Sarp Özer- "Savunma ve güvenlik alaninda atilan her adim, hayata geçirilen her proje, uluslararasi pazarda önemli bir aktör haline gelen Türkiye'nin gücünü simgelemektedir"

KAYSERI (AA) - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, "Savunma ve güvenlik alaninda atilan her adim, hayata geçirilen her proje, uluslararasi pazarda önemli bir aktör haline gelen Türkiye'nin gücünü simgelemektedir" dedi.

Akar, 12'nci Hava Ulastirma Ana Üs Komutanligindaki, "Retrofiti Yapilan 4'üncü A400M Uçaginin Türk Hava Kuvvetlerine Teslim Töreni"nde, retrofit anlasmasinin Ekim 2019'da imzalandigini hatirlatti.

Anlasma çerçevesinde retrofit islemleri tamamlanan 3 uçagin Hava Kuvvetleri Komutanligina teslim edildigini belirten Akar, bugün de retrofiti tamamlanan 4'üncü uçagi teslim aldiklarini aktardi.

Dünyada sadece 4 merkezde yapilabilen ve en gelismis kargo uçaklarindan olan A400M'nin retrofit islemlerinin, Kayseri 2'nci Hava Bakim Fabrikasi'nda gerçeklestirilmesini "bir gurur vesilesi" olarak nitelendiren Akar, "Ülkemizin ve Kayseri'mizin yüz aki olan fabrikamiz, savunma ve havacilik alaninda, tarihinden gelen tecrübeyle faaliyetlerini basariyla sürdürmekte, kalifiye personeli, imkan ve kabiliyetleri ile savunma sanayimize ve ülke ekonomisine büyük katkilar saglamaktadir." diye konustu.

Önde gelen havacilik firmalarindan Airbus ile yapilan anlasmayla fabrikaya ilave yeteneklerin kazandirildigini vurgulayan Akar, "Türkiye'de öncü bir sanayi sehri olan Kayseri'miz de teknoloji ve üretim merkezi olma yolunda önemli bir adim daha atmistir. Inaniyoruz ki önümüzdeki dönemde dost ve müttefik ülke uçaklarinin retrofit islemleri de fabrikamizda gerçeklestirilecek, bu sekilde ülke ekonomisine çok daha fazla katma deger saglanmis olacaktir." ifadelerini kullandi.

Yardim faaliyetleri, tahliye operasyonlari, askeri harekatlar, personel ve malzeme nakli gibi genis bir çerçevede kullanilan A400M'lerin, en son 6 Subat depremlerinde büyük bir fayda gösterdigini dile getiren Akar, sunlari söyledi:

"Böylesine önemli ve büyük bir askeri nakliye uçaginin fabrikamizda retrofit islemlerinin yapilmasi ile hem TSK'nin ihtiyaçlari çok kisa bir sürede karsilanmis hem de ciddi miktarda bir kaynagin ülkemizde kalmasi saglanmistir. Retrofit islemlerinin kalite standartlarina uygun olarak ve 'sifir hata' ile gerçeklestirilmesi, teknolojisiyle, tecrübesiyle, mühendislik altyapisi ve proje yönetim sistematigi ile fabrikamizin yeteneklerini ve personelinin niteliklerini bir kez daha ortaya koymustur."

- Türkiye'nin gücü

Türkiye'nin tüm dünyayi etkileyen jeopolitik gerilimler, salgin, düzensiz göç ve bunlarin neden oldugu belirsizliklerle mücadele ederken ayni zamanda büyük ve yikici dogal afetlerle de karsi karsiya kaldigini belirten Akar, "Tarih boyunca maruz kaldigimiz türlü felaket ve zorluklari nasil ki devlet ve millet olarak daima birlik ve beraberlik içerisinde bertaraf edip asmayi basardiysak, bu sikintili günleri de yine hep birlikte omuz omuza vererek asmaktayiz." dedi.

Daha büyük ve daha güçlü Türkiye'yi hep birlikte insa edeceklerini vurgulayan Akar, söyle konustu:

"Bu hedefi gerçeklestirmek için en önemli sektörlerden biri savunma sanayidir. Amacimiz, 'Türkiye Yüzyili'nda savunma sanayimizi küresel ölçekte etkin, yerli ve yenilikçi bir anlayisla en üst seviyeye ulastirmaktir. Bu dogrultuda atilan adimlarla ülkemiz, artik kritik teknolojilerin pazari degil, üretim üssü haline gelmistir. Bugüne kadar akilli hassas mühimmatlarimizin üretimi, IHA, SIHA, TIHA'larimiz, muharip gemi ve helikopterlerimiz gibi birçok kritik projeyi basari ile hayata geçirdik.

Yakin zamanda TCG Anadolu'yu Deniz Kuvvetlerimize, Altay tankimizi Kara Kuvvetlerimize teslim ettik. Gözlem uydumuz IMECE'yi Hava Kuvvetlerimizin komuta kontrolünde uzaya gönderdik ve bazilari için hayal olarak görülen daha birçok projeyi hayata geçirdik, geçiriyoruz. Insallah en kisa zamanda milli denizaltimizi denizlerimizde ve dün TUSAS tesislerinde tanitimini yaptigimiz milli muharip uçagimiz KAAN'i da semalarimizda görecegiz. Savunma ve güvenlik alaninda atilan her adim, hayata geçirilen her proje, uluslararasi pazarda önemli bir aktör haline gelen Türkiye'nin gücünü simgelemektedir."

-"Cumhuriyet tarihinin en yogun ve en etkili faaliyetleri..."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderligi, destek ve tesvikiyle savunma sanayide yerlilik ve millilik oraninin yüzde 80'ler seviyesine ulastigina dikkati çeken Akar, yerli savunma sanayinin TSK'nin ihtiyaçlarini karsilamanin yani sira dost, kardes ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarina cevap verebilecek yüksek kapasiteye sahip oldugunu aktardi.

Kahraman Türk ordusunun, nitelikli personelinin yani sira yerli ve milli savunma sanayinin sagladigi imkan ve kabiliyetlerle dünyanin sayili ordulari arasinda yer aldigini ifade eden Akar, sunlari kaydetti:

"Cumhuriyet tarihinin en yogun ve en etkili faaliyetlerini icra ettigimiz bu dönemde TSK, bir yandan hepimizi derinden etkileyen büyük dogal afetler ve deprem felaketinin yaralarini sarmak için devletimizin tüm kurumlariyla birlikte omuz omuza çalisirken diger yandan da hudut namustur anlayisiyla, her türlü arazi ve iklim sartlarinda hudutlarimizin güvenligini saglamakta, terörü kaynaginda yok etme stratejisi ile yurt içinde ve sinir ötesinde basta PKK/PYD-YPG, DEAS ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karsi mücadele etmekte, denizlerimizde ve semalarimizdaki hak ve menfaatlerimizi korumakta, bunlara ilaveten basta KKTC, Azerbaycan ve Libya olmak üzere dost, kardes ve müttefiklerimizin hakli davasina destek olmakta, ayni zamanda yedi iklim üç kitaya baris, huzur ve adaleti götüren atalarimizdan aldigi ilhamla, basta Tahil Sevkiyati Anlasmasi olmak üzere benzeri girisimlerle bölge ve dünya barisina da katki saglamaya devam etmektedir. Tüm bu faaliyetlerimizin devamini saglamak, caydirici statümüzü korumak, huzur ve baris ortamini güçlendirerek sürdürülebilir refah artisi saglamak üzere yerli ve milli savunma sanayimizdeki atilimlarimiz devam edecektir."

Genelkurmay Baskani Orgeneral Yasar Güler, Hava Kuvvetleri Komutani Orgeneral Atilla Gülan, Milli Savunma Bakan Yardimcisi Muhsin Dere ile Airbus Türkiye Baskani Simon Ward'in da katildigi törende konusmalarin ardindan, uçagin teslimine iliskin tutanak imzalandi. Sonrasinda Bakan Akar teslim alinan uçakta incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldi.