BM, Yemen hükümeti ile Husiler arasinda esir takasinin baslamasindan memnunSafiye Karabacak

BM, Yemen hükümeti ile Husiler arasinda esir takasinin baslamasindan memnunSafiye Karabacak

ADEN (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümeti ile Iran destekli Husiler arasinda yaklasik 900 kisiyi kapsayan esir takasi sürecinin baslamasini memnuniyetle karsiladi.

Grundberg'in ofisinden yapilan açiklamada, "Taraflar bugün Yemen'deki çatismalarla baglantili olarak tutuklu bulunan 900'e yakin kisiyi üç günlük süreçte serbest birakmaya basliyor." ifadelerine yer verdi.

Esir takasinin baslamasini memnuniyetle karsilayan Grundberg, mart ayinda üzerinde anlasmaya varilan plani uygulamak için ofisi ve Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC) ile isbirligi yaptiklari için taraflara tesekkürlerini iletti.

ICRC'ye de denetim komitesinde devam eden ortakligi ve rolü için tesekkür eden Grundberg, "Esir takasi, yapici diyalog ve karsilikli uzlasmanin önemli sonuçlar elde etmeyi saglayan güçlü araçlar oldugunu hatirlatmak için umut dolu bir zamanda geldi." ifadelerine yer verdi.

Yüzlerce Yemenli ailenin aileleriyle Ramazan Bayrami'ni kutlayabilecegini kaydeden Grundberg, bunun kapsamli bir siyasi çözüm için süregelen çabalara da yansimasini umdugunu belirtti.

Baska binlerce ailenin ise halen sevdiklerine kavusmayi bekledigine isaret eden Grundberg, taraflarin, Stockholm Anlasmasi'nda (2018) Yemen halkina çatismalar nedeniyle alikonulan tüm tutuklulari serbest birakmaya yönelik verdikleri taahhüdü yerine getirmeyi bu sürecin basarisi üzerine insa edeceklerini umdugunu aktardi.

ICRC Sözcüsü Adnan Huzam, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Isviçre'de varilan anlasma uyarinca Yemen hükümeti ile Husiler arasinda karsilikli esir degisiminin basladigini belirtmisti.

Yerel kaynaklardan alinan bilgiye göre, Husilerin serbest biraktigi esirlerin ICRC uçagiyla Aden Uluslararasi Havalimani'na varmasiyla es zamanli Yemen hükümetinin serbest biraktigi kisiler de Sana'ya ulasmisti.

Husiler tarafindan serbest birakilanlar arasinda yer alan eski Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardesi Nasir Mansur ve eski Savunma Bakani Mahmud es-Sabihi, Aden Uluslararasi Havalimani'nda Yemen Savunma Bakani Muhsin ed-Dairi, Aden Valisi Ahmed Hamid Lemles ile bazi hükümet yetkilileri tarafindan karsilandigi aktarilmisti.

Takasin ilk asamasi kapsaminda bugün Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kisinin serbest birakilmasi bekleniyor.

- Toplam 887 kisinin serbest birakilmasi öngörülüyor

Yemen hükümeti ile Husiler, Birlesmis Milletler gözetiminde 11 Mart'ta Isviçre'de esir takasi görüsmelerine baslamisti.

Taraflar müzakereler sonucu 20 Mart'ta, aralarinda 4 gazeteci ile taninmis siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de bulundugu 887 kisinin karsilikli olarak serbest birakilmasi konusunda anlasmaya varmisti.