Adalet Bakani Bozdag, Diyarbakir'da konustu:Utku Simsek,Ahmet Sertan Usul,Aziz Aslan,Mehmet Siddik Kaya- "(Deprem sorusturmalari) Resen baslatilan adli sorusturmalarda bugüne kadar 1219 süpheli hakkinda adli islem baslatildi, bunlardan 284 süpheli tutuklandi" - "Sürelerin durmasina iliskin Cumhurbaskani Kararnamesi'nde uzatilma yapilmayacaktir. Bazi illerimizin merkezlerinde sorun olan yerlerde ve bazi ilçelerimizde ise noktasal olarak belli bir süre daha uzatilacaktir"

Adalet Bakani Bozdag, Diyarbakir'da konustu:Utku Simsek,Ahmet Sertan Usul,Aziz Aslan,Mehmet Siddik Kaya- "(Deprem sorusturmalari) Resen baslatilan adli sorusturmalarda bugüne kadar 1219 süpheli hakkinda adli islem baslatildi, bunlardan 284 süpheli tutuklandi"
- "Sürelerin durmasina iliskin Cumhurbaskani Kararnamesi'nde uzatilma yapilmayacaktir. Bazi illerimizin merkezlerinde sorun olan yerlerde ve bazi ilçelerimizde ise noktasal olarak belli bir süre daha uzatilacaktir"

DIYARBAKIR (AA) - Adalet Bakani Bekir Bozdag, Cumhuriyet bassavciliklarinca, depremden etkilenen illerde resen baslatilan adli sorusturmalarda, bugüne kadar hakkinda adli islem baslatilan 1219 zanlidan 284'ünün tutuklandigini bildirdi.

Bozdag, Diyarbakir Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde yaptigi basin bilgilendirme toplantisinda, Diyarbakir genelinde deprem nedeniyle yürütülen hasar tespit çalismalarinin, merkez ve diger ilçelerde tamamlandigini aktardi.

Bakan Bozdag, Diyarbakir'in merkez ilçelerindeki hasar tespit çalismalarinin askiya çikarilmasi için mahalle muhtarliklarina bugün itibariyla talimat gönderildigini belirterek, "Diyarbakirli kardeslerimizin, bu askiya çikan hasar tespit çalismalarini takip edip oradaki hasar tespitlere itirazlari varsa bu itirazlari öngörülen yasal süre içerisinde ilgili birimlere iletmelerinde fayda bulunmaktadir." dedi.

Deprem sonrasinda yasanan nüfus hareketliligine de deginen Bozdag, "Önümüzdeki seçimde, nüfus hareketliligi yasayan her bir vatandasimizin demokratik hakki olan oylarini kullanmalari son derece önemlidir." diye konustu. Bozdag, depremden etkilenen vatandaslarin deprem disindaki illere nüfus kayitlarini nakletmelerinin ya da o illerde seçmen kaydini yaptirarak, oy kullanmalarinin, deprem nedeniyle saglanan hak ve imkanlardan yararlanmalarina engel olmadigini söyledi.

"Hak sahipligi oy kullanilan yere göre degil, deprem nedeniyle depremden etkilenen yerlere ve vatandaslarimiza göre yasalarimiz çerçevesinde tayin edilmektedir" diyen Bozdag, deprem nedeniyle farkli sehirlere yerlesen vatandaslarin, 17 Mart Cuma günü mesai bitimine kadar seçmen kayitlarini, nüfus kayitlarini bulunduklari yerlere nakletmeleri gerektigini hatirlatti.

Bozdag, nakil islemlerinin, kurumlar ya da e-Devlet üzerinden yapilabileceginin altini çizerek, "Deprem bölgesinde yasayip da depremden sonra baska illere giden her bir vatandasimiza buradan çagrida bulunuyorum. Demokratik haklarini kullanmalari, ülkemizin gelecegi hakkinda söz söylemeleri bakimindan nüfus kayitlarini, seçmen olarak oy kullanabilecekleri sekilde bulunduklari illere almalarinda büyük fayda oldugunu ifade etmek isterim." açiklamasinda bulundu.

Depremden sonraki süreçte adalet hizmetlerinin aksamadan yürümesi ve yürütülmesi hususunda Bakanlik olarak son derece ciddi tedbirler aldiklarini vurgulayan Bozdag, söyle devam etti:

"Bir yandan bölgeye gönüllü pek çok hakim ve savci gönderirken öte yandan adli personel, adli tip uzmani, teknisyenleri ve bölgenin ihtiyaci olan ne varsa bütün bunlara iliskin görevlendirmeleri süratle yaptik. Gönüllülük esasi üzerinden yaptik. Su ana kadar 813 hakim ve savciyi, gönüllülük esasiyla bölgede görevlendirdik. Ihtiyaç oldugu sürece de bölgede görevlendirmeye devam edecegiz. Su ana kadar yaklasik 5 bin civarinda adli personel hakim ve savcilarimiz dahil bölgede gönüllü olarak faaliyette bulundular. Bundan sonra da ihtiyaç olmasi halinde ihtiyaç olan yerlere takviye yapmaya devam edecegiz."

- "Delillendirme islemleri sonlandi"

Deprem bölgesinde adli tahkikatlarin basladigina dikkati çeken Bozdag, "Adli tahkikatlari Cumhuriyet bassavciliklarimiz resen baslattilar. Bu kapsamda delillendirme ve delil tespiti konusunda da ölüm ve yaralamanin oldugu binalarin tamaminda delil tespiti yapildigini ve delillendirme islemlerinin sonlandirildigini ifade etmek istiyorum." bilgisini verdi.

Adana, Diyarbakir, Hatay, Osmaniye, Kilis, Sanliurfa ve Elazig'daki delillendirme islemlerinin tamamlandigini aktaran Bozdag, "Depremin etkiledigi 16 ilçede delillendirme islemlerinin tamamlandigini ifade etmek isterim. Su ana kadar toplam 9 bin 435 binanin bilirkisi incelemesi yapilmis ve bunlarla ilgili gerekli usul hukuku çerçevesinde gerekli süreçler tamamlanmistir." ifadesini kullandi.

Bekir Bozdag, deprem bölgelerinde Cumhuriyet bassavciliklarinca resen baslatilan adli sorusturmalara da degindigi konusmasinda, sunlari kaydetti:

"Resen baslatilan adli sorusturmalarda bugüne kadar 1219 süpheli hakkinda adli islem baslatildigini gördük. Bunlardan 284 süphelinin tutuklandigini, 416 süpheli hakkinda adli kontrol karari verildigini, 260 süpheli hakkinda çikarilmis yakalama karari bulundugunu ve su anda gözalti karari verilmis 95 süpheli oldugunu, yurt disinda 4 süpheli bulundugunu, 53 süphelinin vefat ettigini görüyoruz. Bu tutuklu olanlarin durumuna baktigimizda 102'sinin müteahhit, 151'inin yapi sorumlusu, 13'ünün yapi sahibi, 18'inin de binada degisiklik yapan kisiler oldugunu görüyoruz."

Bozdag, adli tahkikatlarin ve yargilama süreçlerinin, anayasa ve yasalarin emrettigi usule uygun bir sekilde sürecegini dile getirdi.

- Yargi alanindaki sürelerin durmasi

Bakan Bozdag, deprem yasanan illerde yargi alanindaki dava açma, icra takibi, basvuru, sikayet, itiraz gibi sürelerin durdurulmasina iliskin Cumhurbaskani Kararnamesi'nin yayimlandigini ve bu bölgelerde 6 Nisan'a kadar sürelerin durdurulmasi ve ayrica davalarin görülmesi hususlarinin da durmasina iliskin bir karar alindigini animsatti.

Bozdag, gelinen noktada 6 Nisan'dan sonra Diyarbakir, Gaziantep, Kilis, Adana, Sanliurfa ve Osmaniye'de normallesmenin saglandigini belirterek, "Buralarda sürelerin durmasina iliskin Cumhurbaskani Kararnamesi'nde uzatilma yapilmayacaktir. Bazi illerimizin merkezlerinde sorun olan yerlerde ve bazi ilçelerimizde ise noktasal olarak belli bir süre daha uzatilacaktir. Ama illerimizin önemli bir kisminda ilçelerimizin de pek çogunda 6 Nisan'dan sonra süre uzatimi yapilmayacagini, adli süreçlerin deprem öncesi duruma avdet edecegini, buradan açiklamak isterim." dedi.

Adalet Bakani Bozdag, Adiyaman merkez, Kahramanmaras merkez, Hatay merkez, Malatya merkez ve bazi ilçelerde belli bir süre daha bu uygulamanin uzatilacagini ifade etti.

- Kentsel dönüsüm

Bozdag, deprem nedeniyle en çok konusulan konular arasinda kentsel dönüsüme iliskin yargilama süreçleri ve açilan davalar ile dönüstürülemeyen konutlarin bulunduguna dikkati çekti. Kentsel dönüsümün, ülke gündemine AK Parti hükümetleri tarafindan getirildigini hatirlatan Bozdag, bu kapsamda 2012'de çikarilan kanunun ise CHP tarafindan Anayasa Mahkemesi'ne götürüldügünü vurguladi.

- "'Buradan bir tugla dahi aldirmayiz' diyen pek çok siyasi gördük"

Bakan Bozdag, o yillarda kentsel dönüsüme destegi azaltmak amaciyla kamuoyuna asilsiz bilgiler sunanlarin olduguna dikkati çekerek, sunlari paylasti:

"Bundan etkilenen insanlarimiz da oldu. Bu nedenle kentsel dönüsümle ilgili hususlar, Türkiye'nin maalesef iç siyasi kavgalari nedeniyle 'rantsal dönüsüm' olarak kamuoyuna takdim edilmeye baslandi. Pek çok yerde vatandaslarimizin kentsel dönüsüme destek vermemelerini saglamak maksadiyla protestolar yapan, vatandaslari örgütleyen, 'Buradan bir tugla dahi aldirmayiz' diyen pek çok siyasi gördük."

- Kentsel dönüsüm aleyhine 5 bin 753 dava açildi

Deprem yasanan iller ile Ankara, Istanbul ve Kocaeli'de, 2015-2023 yillarinda kentsel dönüsüm aleyhine 5 bin 753 dava açildigini aktaran Bozdag, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bunlardan 5 bin 120'si sadece Istanbul'da açilmistir. Kim açmistir diye baktigimizda, çok net söylüyorum, CHP'nin arka bahçesi durumundaki kimi STK'ler, kimi belediyeler, kimi sahislar oldugunu görüyoruz. Kentsel dönüsümün, Türkiye'nin hayrina oldugunu hepimiz biliyoruz. Yasanan bu felaketler gösterdi ki Türkiye, konut stokunu yenilemedikçe bu risk sürekli Türkiye'nin önünde durmaktadir. Onun için Istanbul'umuz basta olmak üzere, konut stokumuzu yenilemek için Sayin Cumhurbaskanimizin her defasinda adeta yalvarircasina vatandastan destek istedigini gördük ve görüyoruz. Bundan sonra da kentsel dönüsümü basarili sekilde yürütmek ve yönetmek için elimizden gelen her türlü çabayi gösterecegiz."

Bekir Bozdag, kentsel dönüsüm kararlarina karsi çikanlara, ellerini vicdanlarina koyma çagrisinda bulunarak, "Kentsel dönüsüme hep birlikte destek verelim, bu kararlarin hayata geçmesini hep birlikte saglayalim. Birileri dava açmak, konuyu yargiya tasimak, isi uzatmak istedigi zaman ya da birileri siyasal istismar yapmak istedigi zaman bunun karsisinda milletçe hep beraber olalim." diye konustu.

Toplantiya, Diyarbakir Valisi Ali Ihsan Su, Cumhuriyet Bassavcisi Mustafa Çelenk, AK Parti Il Baskani Muhammed Serif Aydin, kaymakamlar ile kamu kurum ve kuruluslarindan temsilciler katildi.