AB: Sirbistan'in Ohri Anlasmasi'na uymamasinin üyelik sürecine etkisi "çok olumsuz" olurSelen Temizer,Lejla Biogradlija

AB: Sirbistan'in Ohri Anlasmasi'na uymamasinin üyelik sürecine etkisi "çok olumsuz" olurSelen Temizer,Lejla Biogradlija

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) Komisyonu sözcüsü Peter Stano, Sirbistan'in Ohri Anlasmasi'ndan kaynaklanan yükümlülüklerine uymamasi durumunda bunun, ülkenin AB üyeligine "çok olumsuz" yansiyacagini, anlasmanin uygulanmamasinin siyasi itibar açisindan ve mali sonuçlari olacagini söyledi.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano bir soru üzerine günlük basin toplantisinda, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic'in 7 Nisan'daki, ülkesi ile Kosova arasinda AB arabuluculugunda varilan Ohri Anlasmasi'nin tüm yükümlülüklerini uygulamayacagini ifade eden sözlerine yanit verdi.

Anlasmanin geçerli oldugunu ve ilerledigini belirten Stano, "Kosova ve Sirbistan, anlasmanin eki de dahil olmak üzere tüm hükümlerini derhal uygulamaya baslama konusunda anlasmaya vardilar. Üzerinde anlasmaya varilan sey buydu. Her iki taraf da siyasi taahhütte bulundu." dedi.

Stano, anlasmanin ve ekinin hükümlerinin AB-Sirbistan üyelik müzakerelerinin 35. faslina dahil edilecegini vurgulayarak "Sirbistan'in, eger AB'ye katilim yolunda ilerleme kaydetmek istiyorsa, anlasma ve ekinin hükümlerini uygulamak zorunda oldugu anlamina gelir. Yani bir anlasma var, tüm hükümleri seçmeden uygulama taahhüdü var. Bu ayni zamanda her bir tarafin uluslararasi itibari ve güvenilirligi ile ilgili." degerlendirmesini yapti.

"Aksi takdirde, Sirbistan'in genel katilim süreci üzerinde çok olumsuz bir etkisi olacaktir." diyen Stano, anlasmanin uygulanmamasinin siyasi itibar açisindan ve mali sonuçlari olacaginin altini çizdi.

- Sirbistan-Kosova iliskileri

Kosova Basbakani Albin Kurti ve Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic, 18 Mart'ta AB'nin arabuluculugunda Kuzey Makedonya'nin Ohri kentinde yaklasik 12 saat süren müzakerelerde iki ülke iliskilerinin normallesmesini saglayacak anlasma konusunda mutabakata varmisti.

Kamuoyuna duyurulan Kosova ile Sirbistan iliskilerini normallestirecek 11 maddelik anlasma, Sirbistan'i Kosova'nin bagimsizligini tanimaya zorlamasa da her iki ülkenin birbirlerinin pasaport, diploma ve araç plakalari dahil resmi belge ve sembollerini tanimasini sart kosuyor. Kosova'dan ise ülkede çogunlukla Sirplarin yasadigi yerlesim yerlerinde öz yönetim haklarina sahip olacak bir "Sirp Belediyeler Birligi" kurmasi talep ediliyor.

Kosova, 117 ülke tarafindan bagimsiz devlet olarak taninmasina ragmen, kuzeyinde devam eden etnik gerginlikler ve Birlesmis Milletlere (BM) üye olamamasi nedeniyle "Avrupa'nin donmus ihtilaf bölgeleri"nden biri olarak nitelendiriliyor.

Sirbistan, 2008'de tek tarafli bagimsizligini ilan eden Kosova'yi kendi topragi olarak görüyor.

Belirli araliklarla karsi karsiya gelen Sirbistan ve Kosova, AB arabuluculugunda 2011'de baslatilan Belgrad-Pristine Diyalog Süreci kapsaminda iliskilerin normallesmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanimasi için ortak yol bulmaya çalisiyor.

Son olarak 4 Nisan'da taraflarin basmüzakerecileri Brüksel'de bir araya gelmisti. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu görüsmeyi normallesme yolunda "ilk adim" olarak nitelemisti.

Ancak Sirbistan Cumhurbaskani Vucic, sik sik ülkesinin Kosova meselesine iliskin kirmizi çizgileri oldugunu ve bu yönde hareket edeceklerini dile getiriyor. Baris ve huzurun saglanmasi kapsaminda anlasmaya uyacaklarini ancak söz konusu Kosova'nin BM üyeligi oldugunda, bunun bir nevi ülkenin bagimsizligini tanimak anlamina gelmesi nedeniyle kirmizi çizgilerden biri oldugunu savunuyor.