AB: Rusya'nin sivillere saldirilari savas suçudurÖmer Tugrul Çam

AB: Rusya'nin sivillere saldirilari savas suçudurÖmer Tugrul Çam

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), Rusya'nin sabaha karsi Ukrayna'nin bazi sehirlerine düzenledigi hava saldirilarinda sivillerin hedef alindigini, sivillere yönelik saldirilarin savas suçu olusturdugunu, sorumlulardan hesap sorulacagini bildirdi.

AB Komisyonunun dis iliskiler sözcülerinden Peter Stano, düzenlenen basin toplantisinda, saldirilarda çocuklar dahil olmak üzere sivillerin hayatini kaybettigini veya yaralandigini söyledi.

Stano, Rusya'nin savasin basindan beri özellikle cepheye yakin Ukrayna kentleri ve kasabalarinda sivilleri ve sivil altyapiyi hedef aldigini belirterek sarapnel parçalarinin okullardaki çocuklar gibi birçok sivili etkiledigini dile getirdi.

Elinde tuttugu bir sarapnel parçasini gösteren Stano, her patlamadan sonra havada savrulan bomba parçalarinin unutulmamasi için bunlarin anahtarlik haline getirildigini aktardi.

Stano, "Rusya'nin sivillere ve sivil altyapilara saldirilari savas suçu teskil etmektedir. Saldiri emrini verenler, saldirilari düzenleyenler ve isbirlikçiler cezasiz kalmayacaktir. Hepsinden hesap sorulacaktir." ifadesini kullandi.

Rus ordusu, sabaha karsi Ukrayna’nin baskenti Kiev dahil Dnipro, Uman ve Ukrainka sehirlerine füzelerle ve insansiz hava araçlariyla yogun saldirilar düzenlemisti. Uman’da füzelerin apartmanlara isabet ettigi, saldirilarda aralarinda çocuklarin da bulundugu 10 kisinin hayatini kaybettigi açiklanmisti.