2023'ün ilk 9 ayinda yabanci turistlerin harcamalari arttiEmirhan Yilmaz- Mastercard'in raporuna göre, 2023'ün 1 Ocak–19 Eylül döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabanci turistlerin yaptigi fiziksel harcamalar, bir önceki yila kiyasla yüzde 19 artis gösterdi
ISTANBUL (AA) - Mastercard'in 2023'ün ilk 9 aylik harcama verilerini açikladigi rapora göre, bu dönemde yabanci turistlerin kartla yaptigi harcamalar, bir önceki yilin ayni dönemine göre yaklasik yüzde 20 artarken, turist sayisindaki artisa bagli olarak islem yapan kart sayisinda ise yüzde 25 artis görüldü.
Sirketten yapilan açiklamaya göre, Mastercard, Türkiye'de 2023 turizm sezonu güncel raporunu yayinladi.
Mastercard ve Maestro logolu yurt disi kartlarinin Türkiye'de ve seçilmis diger ülkelerde gerçeklestirdigi POS harcamalarina göre hazirlanan raporda, 2022 ve 2023'ün ilk 9 aylik dönemlerine ait sonuçlar karsilastirildi.
Mastercard'in raporuna göre, 2023'ün 1 Ocak–19 Eylül döneminde Türkiye'yi ziyaret eden yabanci turistlerin yaptigi fiziksel harcamalar, bir önceki yila kiyasla yüzde 19 artis gösterdi.
Harcama kirilimlari incelendiginde, islem yapan kart sayisinin yüzde 25 artisa, toplam kartli islem tutarinin ise yüzde 12 artisa ulastigi görüldü. Bu yükselisi saglayan ana faktörün turist sayisindaki artisa bagli islem yapan kart sayisindaki artis oldugu tespit edildi.
- En çok harcama yapilan il Istanbul
Ilgili dönemin il bazli POS harcamalarina bakildiginda, Istanbul yüzde 16 büyüme gösterdi. Ayrica Türkiye'deki toplam harcamanin yüzde 51'i de Istanbul'da gerçeklesti.
Istanbul'u yüzde 22 büyüme ile Antalya takip ederken Mugla ise yüzde 32 büyüme ve toplam turist harcamasindan yüzde 9 pay ile hala turistlerin favori destinasyonlarindan biri oldugunu gösterdi.
Türkiye'de gerçeklestirilen yabanci turist harcamalarinin yüzde 50'si Ingiltere, Almanya, ABD, Suudi Arabistan ve Hollanda'dan gelen turistler tarafindan gerçeklestirildi. Ingiliz turistlerin harcamalari, geçen yila göre yüzde 34 artis ve toplam harcamalarda yüzde 18 payi ile öne çikti.
Geçen yila kiyasla en yüksek büyüme yüzde 298 ile Suudi Arabistan'da görülürken, bu ülkeden gelen turistlerin harcamalardaki payinin yüzde 4 olarak gerçeklestigi görüldü.
En yüksek kart basina harcama ise 1.280 dolar ile Kuveyt kartlarinda gerçeklesti. Harcamalardaki payi yüzde 18 ile en yüksek ülke olan Ingiltere'yi sirasiyla yüzde 12 ile ABD ve yüzde 11 ile Almanya takip etti.
- Konaklama sektörü zirvedeki yerini koruyor
Harcamalardaki sektörel dagilimlara bakildiginda ise geçen sene payi en yüksek olan konaklama, bu sene de 187 dolar ortalama islem tutari ve yüzde 26 harcama payi ile yerini korudu.
Ortalama islem tutari giyimde 94, markette 16, restoranda 24 dolar olarak gerçeklesti. Yine sektörel kirilima bakildiginda toplam harcamalarin yüzde 26'si konaklama, yüzde 15'i giyim, yüzde 12'si market, yüzde 10'u da restoranlarda yapildi. Degerlendirilen ülkeler arasinda saglik sektöründeki en yüksek harcamalar miktarinda da yine Türkiye birinci oldu.
Türkiye'deki turistlerin bu sektör özelinde aldiklari hizmet tipleri kart islem tutarlarini yüzde 20 artiriyor.
- Giyim sektöründe en yüksek pay yine Türkiye'de
Giyim sektörünün Türkiye'deki toplam turist harcamalarindaki payi geçen sene yüzde 20, bu sene yüzde 15 olarak hesaplansa da diger turistik destinasyonlarla kiyaslandigindan Türkiye hala giyim sektöründe en çok harcama yapilan ülke olarak kalmayi basardi.
Giyim sektörü harcamasindaki ülke kirilimina bakildiginda Türkiye'den sonra yüzde 14 ile Italya, yüzde 11 ile Fransa, yüzde 8 ile Ispanya, yüzde 7 ile Yunanistan geliyor.