Webb, Satürn'ün uydusundan uzaya fiskiran 6 bin 600 kilometrelik su buhari sütununu görüntülediYavuz Aydin
ANKARA (AA) - James Webb Uzay Teleskobu'nun kaydettigi görüntüleri inceleyen astronomlar, Satürn'ün buzla kapli uydusu Enceladus'tan uzaya fiskiran 6 bin 600 kilometrelik dev su buhari sütununu tespit etti.
BBC'nin haberinde, 504 kilometre çapindaki Enceladus'ta çok sayida gayzer bulundugu ve son tespit edilenin de oldukça büyük oldugu belirtildi.
Enceladus'taki buhar sütununun uzunlugunun 6 bin 600 kilometreye ulastigi ve bunun Ingiltere ile Japonya arasindaki uçus mesafesine esit oldugu kaydedildi.
Avrupa Uzay Ajansi (ESA) da gayzerden saniyede 300 litre su fiskirdigini, bunun olimpik su havuzunu birkaç saatte doldurmaya yetebilecek ölçüde oldugunu açikladi.
Webb teleskobunun yakin kizilötesi tayfçeker cihazini kullanan astronomlar, buhar sütununun özelliklerini tespit etmeyi basardi.
Fiskiran su buharinin yaklasik yüzde 30'unun, Satürn'ün "E halkasi" ile ayni noktada bulunan su halkasini besledigi belirlendi.
- "Enceladus'taki büyük su buhari sütunlarini görmek bizi heyecanlandiriyor"
Iskoçya Kraliyet Astronomu Prof. Catherine Heymans, görüntülere iliskin yaptigi açiklamada, sunlari kaydetti:
"Enceladus'un yüzey sicakligi sifirin altinda 200 santigrat derece yani dondurucu soguklukta ancak uydunun çekirdeginin, bu suyu isitacak kadar sicak oldugunu düsünüyoruz. Buhar sütunlarinin uzaya fiskirmasina sebep olan da budur. Dünya'daki okyanuslarin derinliklerinde benzer kosullarda yasamin var olabilecegini biliyoruz.
Iste bu yüzden Enceladus'taki büyük su buhari sütunlarini görmek bizi heyecanlandiriyor. Bunlar orada neler olup bittigini, orada yasam olasiliginin ne kadar oldugunu anlamamiza yardim edecek ancak oradaki yasam dünyadaki gibi degil derin deniz bakterileri seklinde olacaktir."
Arastirmanin sonuçlari, Nature Astronomy'de yayimlanacak.
- Enceladus'un yüzeyindeki çatlaklardan karbon bazli moleküllerin sizdigi tespit edilmisti
ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) Satürn kesif araci Cassini'nin 2018'de topladigi verilere göre, Enceladus'un yüzeyindeki çatlaklardan karbon bazli moleküllerin sizdigi tespit edilmisti.
Bilim insanlari, Cassini uzay aracinin, 2005'te Satürn'ün çevresinde dönen uydunun buzlu yüzeyinden sizinti yapan sicak su kaynaklarini tespit etmesinden bu yana Enceladus'un disaridan gelen organizmalar için "potansiyel bir ev sahibi olup olamayacagini" arastirmayi sürdürüyor.