Deprem bölgesinde 154 noktada zemin etüt çalismasi yapildiYildiz Nevin Gündogmus- Bölgede 52 bin 969 hektarlik alanda mikro bölgeleme çalismalari devam ediyor - Yerlesime açilacak alanlarda depremin yani sira heyelan, taskin, kaya düsmesi ve diger afet riskleri de tespit ediliyor
ANKARA (AA) - YILDIZ NEVIN GÜNDOGMUS - Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen illerde yerlesime açilacak alanlarin belirlenmesi için 154 noktada zemin etüt çalismasi gerçeklestirildi.
Bakanlik, Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) koordinasyonunda kalici konut çalismalarini hizla sürdürüyor.
Bu kapsamda, depremlerden etkilenen 11 ilde evleri yikilan ya da agir hasar görenlerin konut ihtiyacinin karsilanmasi için gelecek bir yil içinde 319 bin, toplamda ise 650 bin konut yapilarak, hak sahiplerine teslim edilmesi planlaniyor.
Hazirliklari tamamlanan yerlerde ilk kazmalar vurularak insaatlara baslandi.
AA muhabirinin Bakanliktan aldigi bilgilere göre, yerlesime açilacak alanlarda depremin yani sira heyelan, taskin, kaya düsmesi ve diger afet riskleri de tespit ediliyor.
Yeni yerlesim yerleri ile yikilan ve agir hasar gören mevcut yerlesim alanlari, uzman ekiplerce morfolojik, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik, arazi kullanimi ve afet risk durumu açisindan inceleniyor.
- 49 bin 835 metre sondajla zemin etüt çalismasi
Bakanlikça güvenli bir yerlesim alani, "dirençli sehirler" için ihtiyaç duyulan planlama ve tasarim süreçleri yürütülüyor.
Bu kapsamda, Bakanlik ekiplerince en dogru yerlesim alaninin belirlenmesi için deprem bölgesinde 154 noktada zemin etüt çalismasi tamamlandi.
Ayrica zemin etüdünde toprak numunelerinin alimi için yapilacak 4 bin 32 sondajdan 1630'u tamamlandi. Bu süreçte 154 alanda, 49 bin 835 metre sondajla zemin etüt çalismasi yürütüldü.
"Mikro-bölgeleme" olarak tarif edilen zeminin depreme dayanikliligini ortaya koyan, toprak yapisi etüt çalismalari da 7/24 devam ediyor. Bölgede 52 bin 969 hektarlik alanda mikro bölgeleme ve ayrintili jeolojik etüt çalismalari da sürüyor.
- Eski yerlesim alanlarinin zeminleri de detayli inceleniyor
Bakanlik ekiplerince eski yerlesim alanlarinin zeminleri de detayli sekilde inceleniyor. Bu zeminlerde, tüm afet türleri için bir problem olmasi, fay hattina yakinligi gibi durumlarda vatandasi magdur etmeyecek sekliyle imar kisitlamasi, bina yüksekligi ve yogunlugunda azaltma dahil her türlü kisitlamayi da içeren süreç yürütülüyor.
Bakanlikça, sehirlerin yeniden ihya ve insasi için 11 ile 11 özel master plan çalismasi yapiliyor. Plan çerçevesinde, ilgili kurum ile kuruslar, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluslari ve bilim insanlariyla yapilan görüsmeler sonrasi sehirlerin tarihi, sosyolojik, kültürel demografik yapisi koruma altina alinarak, tüm ihtiyaçlarini kapsayan bir gelecek plani hazirlaniyor.
Plan dahilinde, deprem bölgelerinde yeni yerlesim alanlari ovadan daglara dogru bir yerlesim modelinde, zemin kalitesine, fay hatlarina olan mesafesine bakilarak kurulacak.
Insa sürecinde ise binalarin depremlere karsi dayanikliligi için radye temel üzerine tünel kalip sistemi, tüm yapilarda titizlikle uygulanacak. Böylece afetlerde sarsintiyi ve dolayisiyla hasari en aza indiren çözümlerle depremzedelerin dayanikli konutlarda, güvenle yasamalari saglanacak.
- Afetlere karsi tedbirler Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli ile alinacak
Öte yandan Türkiye'de sehirlerin afetlere daha hazirlikli ve dirençli hale getirilmesi için olusturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli, ülkeyi bütüncül bir afet hazirligi ve yönetimi sistemine kavusturmak için uygulanacak.
Koordinasyonunu Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum'un yaptigi Türkiye Ulusal Risk Kalkani Modeli kapsaminda yeniden insa ve ihya süreci de dahil tüm afetlere karsi tedbirler için çalisacak 13 alt ihtisas kurulu olusturuldu.
Yasanan afetlere iliskin tüm süreçlerin bilim insanlariyla yürütülecegi bu ihtisas kurullari "Destek Hizmetleri ve Sosyal Politikalar", "Deprem ve Yer Bilimleri", "Hasar Tespit" "Enkaz ve Atik Yönetimi", "Sehirleri Insa ve Ihya", "Kentsel ve Kirsal Dönüsüm", "Mekansal Planlama", "Yeni Yapi Teknolojileri", "Cografi Bilgi Sistemleri ve Akilli Sehirler", "Iklim Dostu Yesil Dönüsüm", "Kentsel ve Kirsal Altyapi", "Tarihi ve Kültürel Miras" ve "Kriz Yönetimi ve Iletisim" alt basliklarindan olusuyor.
Bu çalisma grubunda yer alan "Sehirleri Insa ve Ihya"sina yönelik alt ihtisas kurulunda, "Kalici konutlar için yeni yerlesim alanlarinin belirlenmesinde mikro bölgeleme ve zemin etüdü çalismalarina katki sunulmasi"na yönelik çalismalar öne çikacak.