Hacettepe Üniversitesinde atiklardan yapilan tasinabilir bina hizmete girdiKübra Agaçyetistiren- Rektör Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran: - "Buraya 1 kurus harcamadim. 1 kurus harcamadan böyle bir kapasite olusturduk"
ANKARA (AA) - Hacettepe Üniversitesinde (HÜ) atik malzemeden insa edilen tasinabilir bina hizmete girdi.
HÜ'den yapilan yazili açiklamaya göre, Beytepe Yerleskesi'nde tamamen atik malzemeyle insa edilen, tasinabilir özelligiyle öne çikan Hacettepe Üniversitesi Destek Hizmetleri Binasi dün açildi.
Hacettepe Üniversitesi yönetimi, akademik ve idari personeli ile Taleworlds sirketinin CEO'su Armagan Yavuz'un katildigi törende konusan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran bina hakkinda bilgi verdi.
"Her seyden önce bu binanin benim için bir maliyeci için degerini ifade edeyim. Ben buraya 1 kurus harcamadim. 1 kurus harcamadan böyle bir kapasite olusturduk." ifadesini kullanan Güran daha önce insaat hafriyatlarinin ve molozlarinin döküldügü bir alani degerlendirdiklerini vurguladi. Güran, "Üniversitemize deger katmak için elinden geleni yapan Taleworlds firmasindan da destek istedik. 2-3 ay içerisinde hemen yapildi ve bugünkü konumuna geldi." ifadesini kullandi.
- "Tüm deprem testleri de yapildi"
Yapinin tasarimcisi Hacettepe Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölümü Yapi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sahmaran binanin en önemli özelliginin yüzde 100 sökülüp takilabilir oldugunun altini çizerek "Istedigimiz an bu yapiyi söküp baska bir alana tasiyabiliriz. Tüm deprem testleri de yapildi." bilgisini verdi.
Insaat atiklarini kullanarak bir bina daha tasarladiklarini ve haziran sonuna kadar bitirip deprem bölgesine hediye etmek istediklerini aktaran Sahmaran proje sürecine iliskin söyle bilgi verdi:
"2019 yilinda Türkiye-Ingiltere ikili isbirligi kapsaminda bir çalisma sunmustuk. O projenin adi, 'Düsük Maliyetli Konutlandirma Için Lego Tarzi Yapi Insaasi'ydi. Sonraki yil Ingiltere ile isbirligi yapan farkli ülkeler arasindaki projelerin her ülke adina ödül verilmesine karar verilmis. Biz de Türkiye kapsaminda bu ödüle basvurduk. Ülkemizdeki 50 basvurudan ilk 4'e kaldik. Ödül töreninin sonuçlari açiklandi ve ödülü biz aldik. Bu ödül kapsaminda, Rektörümüzün de destegiyle bu alanda çalismalarimiza basladik."
Sahmaran ayrica hem dünyada hem ülke genelinde ilk kez bu özelliklere sahip bir yapi tasarlandigini aktardi.