Visa'dan "Sahteciligin Dili Analizi" arastirmasiMehmet Kadir Kilinç- Söz konusu arastirma, siber suçlularin teknolojiye en yatkin tüketicilerde bile güvenlik açiklari buldugunu ortaya koyuyor - Visa Güney Avrupa Danismanlik ve Analitik Baskani Sertan Sener: - "Visa’nin gerçeklestirdigi 'Sahteciligin Dili Analizi', bu konuda tüketicileri bilinçlendirme ve korumaya yönelik çalismalarimizin ayrilmaz bir parçasi"
ISTANBUL (AA) - Visa'nin "Sahteciligin Dili Analizi" arastirmasinin sonuçlarina göre, siber suçlularin teknolojiye en yatkin tüketicilerde bile güvenlik açiklari buldugunu ortaya koyuyor.
Sirketten yapilan açiklamaya göre, Visa’nin, Wakefield Research ile ortaklasa yayinladigi yeni arastirma "Sahteciligin Dili Analizi"nin sonuçlari paylasildi.
Söz konusu arastirma, siber suçlularin teknolojiye en yatkin tüketicilerde bile güvenlik açiklari buldugunu ortaya koyuyor. Arastirmaya katilanlarin yariya yakini bir dolandiriciligi fark edebileceklerinden emin olduklarini söyleseler de arastirmanin, yüzde 73'ünün dijital iletisimde sahtecilige dair uyari sinyallerini gözden kaçirabilecegini gösteriyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen Visa Güney Avrupa Danismanlik ve Analitik Baskani Sertan Sener, günümüzde sahteciligin dilini anlamanin, dijital dünyada giderek daha önemli bir konu haline geldigini belirterek, "Visa’nin gerçeklestirdigi 'Sahteciligin Dili Analizi', bu konuda tüketicileri bilinçlendirme ve korumaya yönelik çalismalarimizin ayrilmaz bir parçasi. Sahtecilik dilindeki ortak noktalara dikkat çekmenin, altini çizmenin, küresel olarak bu suçlarin önlenmesinde etkili olacagi görüsündeyiz." ifadelerini kullandi.
- Sahtecilik dilini kesfetmek
2022 yilinda 18 pazarda, 6 bin kisiyle yürütülen anket alaninda bir ilk olma özelligi tasiyor. Anket sonuçlarina göre, en yaygin sahtecilik mesajlari, yüzde 87 ile tüketicilere bir sorunu hakkinda çözüm içeren veya onlari cazip bir teklifle ilgilenmeye davet eden mesajlar oluyor.
Ikinci sirada ise tüketiciyi harekete geçirmeye yönelik problem bildirimleri bulunuyor. Sahteciligin Dili Analizi arastirmasina göre, dolandiricilar en çok tüketici heyecanindan yararlaniyor ve kisileri kandirmak üzere "kazanin", "özel firsat", "bedava” veya “hediye" sözcüklerini kullaniyor.
Raporda öne çikan diger bulgular ise su sekilde:
"Kisi hep baskalarinin dolandiricilik konusunda kendisinden daha kirilgan oldugunu düsünüyor. Tüketiciler kendi dikkatlerine güveniyor. Diger yandan, yüzde 90 gibi büyük bir çogunluk, arkadaslari veya aile üyelerinin, e-posta veya kisa mesajla yürütülen potansiyel dolandiriciliklara kurban gidebileceginden endise duyuyor.
Mesajlarda dikkat edilmesi gereken ayrintilar: Ankete katilanlarin yüzde 81’i, yeni her 5 kisiden 4’ü bir mesajin dogrulugunu belirlemek için yanlis ayrintilari kontrol ediyor. Sirketin adi veya logosu da dahil olmak üzere dolandiricilarin kolaylikla taklit edebilecekleri özelliklere odaklaniyor. Raporda bireylerin, hesap numaralari veya sirketle etkilesimlerine iliskin ayrintilar gibi taklit edilmesi daha zor olan detaylara dikkat ederek kendilerini dolandiricilardan daha iyi koruyabilecekleri belirtiliyor.
En bariz isaretleri gözden kaçirmak: Arastirmaya katilanlarin yalnizca yüzde 60’i kendilerine gelen bir mesajin geçerli bir e-posta adresinden gönderilip gönderilmedigine baktigini belirtiyor. Katilimcilarin yüzde 47'si kelimelerde dogru imlaya dikkat ediyor."
Verilen bilgiye göre, Visa, dolandiriciligi önlemek ve ag güvenligini artirmak üzere son 5 yilda yeni teknolojilere 10 milyar dolardan fazla yatirim yapti. 1000'den fazla siber güvenlik uzmani, yilin her günü, günde 24 saat Visa agini zararli yazilimlardan, siber saldirilardan ve diger tehditlerden korumak için görev yapiyor. Sadece geçen yil Visa, 122 milyon islemde 7,2 milyar dolarlik dolandiricilik girisimini proaktif olarak engelledi ve bu islemlerin müsterileri etkilemesine engel oldu.