Deprem bölgesindeki sanayide olusan hasarin yaklasik 170 milyar lira oldugu tahmin ediliyorAyse Böcüoglu Bodur- Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: - "OSB'ler ve sanayi sitelerinde yikilan, agir ve orta hasarli 5 bin 600'e yakin tesis bulunuyor. Bunun disinda kalan 33 bin tesisimizde ise ekseriyetinde düsük kapasite ve kismi olmak üzere üretimler basladi ve devam ediyor" - "Altyapi, bina hasari, makine ve stok hasarina yönelik maliyetin 170 milyar lira olacagini tahmin ediyoruz"
ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, görevli ekiplerin Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen bölgedeki sanayinin durumunu ve ihtiyaçlarini ortaya koymak amaciyla yaptiklari hasar taramasini tamamladiklarini belirterek, "Altyapi, bina hasari, makine ve stok hasarina yönelik maliyetin 170 milyar lira olacagini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandi.
Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, Varank, deprem bölgesinde hasar gören sanayi tesislerine iliskin incelemelerine Adiyaman'da devam etti. Gölbasi ve Besni ilçelerinin ardindan il merkezine geçen Varank, Adiyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) düzenlenen sanayicilerle istisare toplantisina baskanlik etti.
Bölgesel Kalkinma Odakli Acil Eylem Plani'nin da ele alindigi toplantiya, Adiyaman'da koordinatör vali olarak görev yapan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Adiyaman Vali Vekili Muhammed Tugay, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakan Yardimcisi Hasan Suver, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede ile Adiyaman Belediye Baskani Süleyman Kilinç katildi.
- Acil eylem plani
Toplantida sanayicilerin sorunlarini dinleyen Varank, çözüm noktasinda yapilanlara ve planlanan düzenlemelere iliskin sunlari kaydetti:
"Elbette yitirdigimiz canlari geri getirmemiz mümkün degil ama geride kalanlarin acisini dindirmek, yaralarini sarmak için elimizden gelenin en fazlasini yapacagimizdan süpheniz olmasin. Zaten bunun için bütün arkadaslarimizla daima bölgedeyiz. Sizleri asla yalniz birakmayacagiz. Ülkemizde yasadigimiz önceki felaketlerde nasil yaptiysak burada da binalariyla, is yerleriyle, altyapisiyla, üstyapisiyla yeni, güvenli yerlesim yerlerini yeniden tesis etmek boynumuzun borcu."
Varank, deprem bölgesindeki sanayinin mevcut durumunu ve ihtiyaçlarini ortaya koymak amaciyla ekiplerin OSB'ler, sanayi siteleri veya bireysel üretim yapan fabrikalarda hasar taramasini tamamladigi bilgisini vererek, bölgede bulunan 34 OSB'nin 7'sinin altyapisinda kismi hasarlar oldugunu bildirdi.
Buralardaki tamirat ve tadilatlara hemen basladiklarini vurgulayan Varank, "OSB'ler ve sanayi sitelerinde yikilan, agir ve orta hasarli 5 bin 600'e yakin tesis bulunuyor. Bunun disinda kalan 33 bin tesisimizde ise 'ekseriyetinde düsük kapasite ve kismi olmak üzere' üretimler basladi ve devam ediyor. Altyapi, bina hasari, makine ve stok hasarina yönelik maliyetin 170 milyar lira olacagini tahmin ediyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
- Adiyaman'da 7 milyar liralik hasar
Varank, Adiyaman'da da yikilan, agir veya orta hasarli tesisler olduguna dikkati çekerek, faal 4 OSB'de 54 yikilan, orta ya da kismen agir hasarli binanin, 98 az hasarli tesisin bulundugunu kaydetti.
171 fabrikanin bu felaketi hasarsiz atlattigina dikkati çeken Varank, söyle devam etti:
"Ayrica faal 6 sanayi sitesinde de yikilan ve hasarli binalar mevcut. OSB ve sanayi sitesi disindaki üretim tesisleriyle birlikte Adiyaman'daki sanayi hasarinin 7 milyar liranin üzerinde oldugunu öngörüyoruz. Adiyaman için sanayi ve üretim noktasinda da eksikliklerimizi giderecegiz. Zarar gören her bir fabrikayi, isletmeyi ve dükkani tekrar ayaga kaldiracagiz. Öncelikle OSB ve sanayi sitelerinin Bakanligimiza olan kredi borçlarini bir yil erteledik. Afet bölgesinde uygun bulunan alanlari deprem kriterlerini de gözeterek 'sanayi alani' olarak ilan edecegiz. Bu alanlarda ivedilikle yeni sanayi is yerlerini insa edecegiz. Yikilan veya kullanilamayacak kadar hasarli sanayi is yerlerinin zemin uygunluguna göre yerinde yeniden insa edilmesi için de destek saglayacagiz."
- 6. Bölge tesviki
Varank, bölgede yapilacak yeni yatirimlari tesvik için, depremlerin agir yikima yol açtigi ilçeleri Cazibe Merkezleri Programi'na dahil ettiklerini, böylece yapilacak tüm yatirimlarin, en üst tesviklerden, yani 6. Bölge tesviklerinden faydalanacaklarini dile getirdi.
Ayrica, KOBI'lerin acil ihtiyaçlarinin karsilanmasi için KOSGEB Acil Destek Kredisi Programi'ni devreye aldiklarini animsatan Varank, "Isletmenin ve aldigi hasarin büyüklügüne göre KOBI'lerimize 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi destegi saglayacagiz. Yine afet bölgesinde KOSGEB alacaklarinin kismen veya tamamen silinmesine yönelik çalismamizi baslattigimizi daha önce ifade etmistim. Bölgede en büyük ihtiyaçlardan birisi de emekçi kardeslerimizin barinma sorunu. Biz bu noktada konteyner satin alacak KOBI'lere konteyner basina 30 bin liraya kadar destek saglama karari aldik. Böylece çalisanlarina barinma imkani saglayan KOBI'lerimizin çok daha hizli sekilde ayaga kalkmasini hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.
- "Biz buradayiz" mesaji
Varank'in gün boyunca gerçeklestirdigi ziyaretlerin ilki depremlerden büyük hasar gören Gölbasi OSB’deki fabrikalar oldu. Depremlerin siddetiyle bir tekstil fabrikasinin yerle bir oldugu, içindeki makine ve ekipmanlarin ise kullanilamaz hale geldigi görüldü. Sapka, bere ve eldiven üreten bir diger tekstil fabrikasinda ise haftalar sonra üretim yeniden basladi. Depremzede isçilerin ilk mesailerine, "Biz buradayiz, Gölbasi'ni seviyoruz" baskili sapka üreterek baslamalari dikkati çekti.
- Tüm birimler sahada
Bakan Varank'in Hatay, Gaziantep ve Adiyaman'da gerçeklestirdigi ziyaretlerine TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal, KOSGEB Baskani Hasan Basri Kurt, TSE Baskani Mahmut Sami Sahin, Kalkinma Ajanslari Genel Müdürü Baris Yeniçeri, Tesvik Uygulama ve Yabanci Sermaye Genel Müdürü Mehmet Yurdal Sahin, Stratejik Arastirmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Ilker Murat Ar, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan, GAP Idaresi Baskani Hasan Maral, Ipekyolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz da eslik etti.