Uzmanindan ramazanda saglikli beslenme önerileriGökhan Yildiz- Medicana Saglik Grubu Iç Hastaliklari Bölümü Uzm. Dr. Özgün Iyigün: - "Ramazan boyunca dogru beslenerek, gün boyu kisiye enerji saglayacak olan kaloriyi almak mümkündür" - "Uzun süre tokluk hissi saglayan, yüksek lif ve protein içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tercih edilmesi önerilir"
ISTANBUL (AA) - Medicana Saglik Grubu Iç Hastaliklari Bölümü Uzm. Dr. Özgün Iyigün, "Ramazan boyunca dogru beslenerek, gün boyu kisiye enerji saglayacak olan kaloriyi almak mümkündür." ifadelerini kullandi.
???????Medicana'dan yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Özgün Iyigün, ramazan ayinda uzun saatler boyunca yemek yememenin, sivi kaybi (dehidratasyon), bas agrisi, bas dönmesi, hâlsizlik, kan sekerinin düsmesi ve yorgunluga neden olabilecegini belirtti.
Ramazan boyunca dogru beslenerek, gün boyu kisiye enerji saglayacak olan kaloriyi almanin mümkün oldugunu ifade eden Iyigün, sunlari kaydetti:
"Ramazan ayinda, günlük yenilen ögün sayisi 3'ten 2'ye düser ve 2 ögün arasindaki süre uzar. Oruç tutulan, yiyecek ve içecek tüketilmeyen saatler boyunca vücut, gece boyunca tüketilen gidalardan enerji alir. Bu besinlerden aldigi enerji bittiginde, karacigerde ve kaslarda depolanan karbonhidrat ve yaglar yakilarak vücuda enerji saglanir. Vücudun alisik oldugu yeme düzenin aniden degismesi, hazirlikli olunmadigi takdirde bazi saglik problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, ramazan ayi boyunca tüketilen besinlere dikkat etmek gereklidir. Uzun süre tokluk hissi saglayan, yüksek lif ve protein içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tercih edilmesi önerilir. Vücut uzun süreli su depolayamadigi için oruç tutulan süre boyunca su kaybi yasanabilir. Bu durum, ramazan ayinin hangi mevsime denk geldigine ve oruç tutma süresinin uzunluguna göre degisiklik gösterir. Su kaybi, konsantrasyon eksikligine ve yorgun hissetmeye sebep olabilir. Bu belirtilerin yaninda bas dönmesi ve bilinç bulanikligi yasanirsa, acilen su alinmasi gereklidir."
Iyigün, çay ve kahve gibi içeceklerin, içerdigi kafein sebebiyle idrara çikmayi siklastirdigi ve su kaybini hizlandirdigi için sahurda tercih edilmemesi gerektigini aktardi.
- Siklikla çay ve kahve gibi içecekler tüketen bireyler, oruç tutarken kafein eksikligi yasiyor
Ramazanin saglikli bir sekilde geçirilebilmesi için bazi tavsiyelerde bulunuldu.
Buna göre, gün içerisinde siklikla çay ve kahve gibi içecekler tüketen bireyler, oruç tutarken kafein eksikligi yasayabiliyor. Bu durum baslangiçta bas agrisi ve yorgunluga sebep olsa da vücut bir süre sonra bu düzene alisiyor ve bu tip rahatsizliklar hafifleyebiliyor.
Oruç tutulmaya baslandiktan sonraki ilk birkaç gün, vücut bu yeni beslenme düzenine adapte olmaya çalisacagindan metabolizmada yavaslama söz konusu olabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise basit egzersizler yapilmasi ve posa bakimindan zengin olan gidalarin tüketilmesi öneriliyor.
Ramazanda saglikli beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle vücudun uzun süre aç kaldigi ramazan ayinda, iftar saatine kadar kan sekerinde düsme yasanabiliyor. Bireyler, düsük kan sekeri seviyeleri nedeniyle hizli ve asiri yeme istegi hissedebiliyor, ancak bu durum saglik açisindan zararli oluyor.
Iftarda yagli, kizartilmis, çok baharatli ve yüksek kalori içeren gidalari tüketmek yerine, uzun süre aç kaldiktan sonra mideyi yormamak adina hafif gidalar tercih edilmesi gerekiyor.
Hizli yemek yemek gidalarin yeterince çignenmemesi nedeniyle mide ve bagirsak rahatsizliklarini tetikleyebiliyor. Buna ek olarak, yemekler hizli bir sekilde yenildiginde tokluk hissi ayirt edilemeyebiliyor. Bunun önüne geçmek için tokluk hissinin 15-20 dakika içerisinde olustugu bilinerek, yemeklerin buna göre daha yavas tüketilmesi gerekiyor.
Iftarda baslangiç olarak kahvaltilik gidalar ya da çok yagli olmayan çorbalar tercih edilebiliyor. Bunun ardindan protein ve karbonhidrat grubuna geçiliyor. Protein olarak, az yagli olan et ürünleri ve kuru baklagiller porsiyon kontrolü yapilarak tüketilebiliyor.
Karbonhidrat ise ramazan ayinda tüketimine en çok dikkat edilmesi gereken besin grubu oluyor. Uzun süre açliktan sonra aniden yüksek seviyede karbonhidrat alinmasi saglik sorunlarina neden olabiliyor. Bu nedenle beyaz ekmek, makarna, pilav ya da hamur isi gibi glisemik indeksi yüksek olan gidalar yerine, karbonhidrat ihtiyacini karsilayan ancak kan sekerini hizla yükseltmeyen; kepekli ekmek, kepekli makarna, tam bugday ürünleri ya da bulgur pilavi gibi besinler tercih edilebiliyor.
Sahurda ise iftara kiyasla daha hafif ve uzun süre tok tutacak gidalarin tüketilmesi öneriliyor. Protein açisindan zengin olan süt ürünleri (yogurt, süt, ayran), lif açisindan zengin olan yesil yaprakli sebzeler ve tam bugday ürünleri sahurda tüketilebiliyor. Baharatli ya da asiri tuzlu gidalar susatabileceginden ve oruç tutmayi zorlastirabileceginden, bu tip gidalarin tüketilmemesi tavsiye ediliyor.
- Sivi tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor
Kompleks karbonhidratlar, enerji bakimindan zengin ve enerji salinimi uzun süreli olan, sahurda tercih edilmesi önerilen besin gruplarindan biri oluyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak, saglik açisindan kötü sonuçlar dogurabiliyor.
Sahur ögününü aksatmamak ve saglikli besinlerle vücuda enerji saglamak son derece önemli oluyor. Sivi tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.
Iftar ve sahur arasinda 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmesi, iftardan 1-2 saat sonra hafif egzersizler ya da kisa bir yürüyüs yapmak, metabolizmanin saglikli çalismasina yardimci oluyor. Iftar ve sahur arasina ara ögünler eklenmesi, dengeli bir beslenme sekli olusturulmasini sagliyor.
Iftar ve sahurda, iki ögün büyük porsiyonlar yemektense bu saat araliklarinda sik sik, küçük porsiyonlar yenilmesi tavsiye ediliyor. Yemeklerin besin degerleri kadar, pisirme sekli de önemli oluyor. Kizartma veya kavurma yerine haslama ve izgara gibi pisirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekiyor.