Hepsiburada Kurucusu Dogan, BM'de deprem bölgesindeki ticareti ve kadinlari güçlendirme çalismalarini anlatti:Sevgi Ceren Gökkoyun- "Hepsiburada grubu olarak baslattigimiz programda, deprem bölgesinde 10 bin esnafa 10 milyar liralik ticaret hacmi sözü verdik. Burada girisimci kadinlarin bizim için yeri ayri. 5 bin girisimci kadina ulasana kadar da programimizi devam ettirecegiz" - "Türkiye'de yaptigimiz çalismalari, baska ülkelerin ve sirketlerin de örnek almasini yayginlastirarak bir fark yarat
NEW YORK (AA) - Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Baskani Hanzade Dogan, deprem bölgesi için baslattiklari programda "10 bin esnafa 10 milyar liralik ticaret hacmi" sözü verdiklerini belirterek, "Burada girisimci kadinlarin bizim için yeri ayri. 5 bin girisimci kadina ulasana kadar da programimizi devam ettirecegiz." dedi.
Dogan, Birlesmis Milletler (BM) Kadinin Statüsü Komisyonu tarafindan 67'ncisi düzenlenen yillik toplantilara (CSW67) katildi.
BM Küresel Ilkeler Sözlesmesi (Global Compact) organizasyonundaki "Dijital Çagda Cinsiyet Esitligi Temelli Bir Is Gelecegi" baslikli yuvarlak masa toplantisinda önde gelen küresel ve bölgesel sirketlerin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelen Dogan, Hepsiburada'nin imzacisi oldugu Global Compact'in etkinliginde sirketinin bu kapsamdaki çalismalarini anlatti.
Dogan, BM'deki temaslarina iliskin AA muhabirine yaptigi açiklamada, cinsiyet esitliginin BM Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari'nin en önemlilerinden biri olduguna isaret ederek, "Birlesmis Milletler'in merkezinde 'cinsiyet esitsizligini kapatmak için ne adimlar atmaliyiz' basligiyla dünyanin önde gelen CEO'lari ve BM temsilcilerinden olusan bir grupla toplantilar yaptik." dedi.
Bu seneki temanin, dijital teknolojilerle kadin erkek esitliginin nasil hizlandirilabilecegi ve dijitallesmenin bu konuda nasil fayda saglayabilecegi oldugunu bildiren Dogan, söyle konustu:
"Bu tema altinda davet edilmemizin sebebi 2017 yilindan itibaren yürüttügümüz Girisimci Kadinlara Teknoloji Gücü programimizin CSW67'nin temasiyla birebir örtüsüyor olmasi. Dolayisiyla biz burada yaptigimiz çalismalari aktardik, diger ülkelerde faaliyet gösteren sirketlere ve sivil toplum kuruluslarina benzer çalismalari nasil yapip hayata geçirebileceklerini gösterdik."
- "Programimiz ilham verdi"
Toplantilara Türkiye'den katilim saglayan tek kadin lider olarak Türkiye'yi temsil etmenin de gurur verici oldugunu dile getiren Dogan, "Türkiye'de yaptigimiz çalismalar baska ülkelere, sirketlere ve sivil toplum kuruluslarina örnek oldu, ilham verdi. Ancak bu tür güzel örnekler dikkate alinirsa çözümleri yayginlastirabiliriz, bir fark yaratabiliriz diye düsünüyorum." dedi.
Dogan, Girisimci Kadinlara Teknoloji Gücü programiyla 38 bin girisimci kadinin islerini büyüttüklerini ve istihdam yaratmasini sagladiklarini aktararak, "Bu programa basladigimizda bütün saticilarimizin sadece yüzde 6'si kadinken, bugün platformumuzdaki saticilarin yüzde 27'si kadinlardan olusuyor. Bu gerçekten herkese ilham verdi. Çünkü kararlilikla bir gidisati degistirebildik ve kadinlarin lehine fayda saglayabildik." diye konustu.
- "Dijitallesmeyle cinsiyet esitsizliginin kapanmasini hizlandirabiliriz"
Dijitallesmenin toplumsal cinsiyet esitligi konusunda riskler ve firsatlar barindirdigina isaret eden Dogan, söyle devam etti:
"Öyle büyük bir degisim ve dönüsümün içinden geçiyoruz ki yapay zeka, artirilmis gerçeklik gibi teknolojiler birçok is kolunu ortadan kaldiracak. Bu durumdan kadinlarin var oldugu meslekler orantisal olarak daha fazla etkilenebilir. Ayrica, yapay zeka gibi teknolojiler yerlesik ön yargilari daha da arttiriyor. Dolayisiyla kadinlara karsi ön yargilar is dünyasinda daha da artabilir. O yüzden bu bir tehlike ama ayni zamanda çok büyük bir firsat. Çünkü yepyeni meslekler ortaya çikiyor. Eger biz kiz çocuklarini ve kadinlari bu alanlarda egitebilirsek dijitallesmeyle cinsiyet esitsizliginin kapanmasini hizlandirabiliriz. Dijitallesmenin getirdigi firsat ve faydalarin kadinlar için erisilebilir oldugundan emin olmamiz gerekiyor."
- "Uzun vadeli çabalar gerekiyor"
Hanzade Dogan, Hepsiburada'nin deprem bölgesinde yaptigi çalismalara deginirken, bu kapsamda büyük bir seferberlikle desteklerin saglandigini ancak uzun vadeli iyilestirme çabalarinin gösterilmesi gerektigini kaydetti.
Hepsiburada grubu olarak baslattiklari programda, 10 bin esnafa 10 milyar liralik ticaret hacmi sözü verdiklerini belirten Dogan, su degerlendirmelerde bulundu:
"Ilk günden beri zaten ekiplerimiz bölgede. Su anda da bu program çatisi altinda her türlü esnafa lojistik, pazarlama ve teknoloji destegi veriyoruz. 3 büyük e-ticaret ihtisas merkezi kuruyoruz. Eger deposu yoksa gelip bizden depo hizmeti alabiliyor, muhasebe programi yoksa muhasebe programi sagliyoruz. Biz bölgedeki esnafin elinden tutacagiz. Buradaki girisimci kadinlarin bizim için yeri ayri. 5 bin girisimci kadina ulasana kadar da programimizi devam ettirecegiz."
Dogan, depremde herkesin büyük acilar yasadigini ifade ederek, Kovid-19 salgininda oldugu gibi deprem gibi dogal afetlerin ardindan toplumsal cinsiyet esitsizliginin derinlestigini ve ortaya çikan problemlere karsi kadinlarin ve genç kizlarin daha kirilgan oldugunu, onlarin egitimlerinin aksamamasi, ekonomik özgürlük ve firsat yaratilmasi gibi konularda her türlü imkanin kullanilmasi gerektigini söyledi.
- "Kadinlar bizim için öncelikli"
Hepsiburada'nin topluma fayda saglamayi öncelik edindigini belirten Dogan, cinsiyet esitliginin toplumun gelismesinde önemli adimlardan biri oldugunu vurguladi.
Dogan, Hepsiburada'nin bir kadin tarafindan kurulan ve yönetilen nadir sirketlerden biri olduguna isaret ederek, "Mühendis kadromuzun yüzde 30'u kadinlardan olusuyor. Bu dünya ortalamasinin üzerinde, önemli bir oran. Yönetici kadrolarimizin yüzde 34'ü kadinlardan olusuyor, bu rakam her ne kadar dünya ölçülerine göre iyi olsa da biz yüzde 50'lere dogru gitmeyi hedefliyoruz. Geçen sene yaptigimiz terfilerin yüzde 46'si kadinlardi. Dolayisiyla bizim için çok öncelikli bir konu." seklinde konustu.