Israil'de hükümetin yargi düzenlemesi Bakan'in katildigi programda protesto edildiEnes Canli- Göstericiler, Basbakan Netanyahu ve kabine üyelerinin de katilmasi beklenen konferansta sloganlarla Iskan Bakani Yitzhak Goldknopf'un konusmasini engelledi
KUDÜS (AA) - Israil'de Basbakan Binyamin Netanyahu ve bazi bakanlarin katilmasi beklenen konferansta, hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan yasal düzenlemeleri protesto edildi.
Tel Aviv'deki Eretz Ulusal Müzesi'nde, konut ve iskana iliskin konularin ele alinacagi konferans öncesinde, bölgede toplanan yaklasik 500 kisi, Israil bayraklari ve hükümeti elestiren pankartlar tasidi.
Israil ordusunda hükümetin yargi düzenlemesine karsi çikan yedek askerlerin düzenledigi protesto eyleminde, Netanyahu ve hükümetine yönelik "diktatör", "utanin" sloganlari atildi, konferansin düzenlendigi müzenin duvarina, "Israil bagimsizlik bildirgesi" pankarti asildi.
- Tepkiler artinca Bakan, konusmasina ara verdi
Bir grup gösterici ise daha sonra konferansin gerçeklestirildigi salonun girisinde toplandi. Israil polisi ve özel güvenlik görevlileri, göstericilerin içeri girmesini engelledi.
Basbakan Binyamin Netanyahu'nun katilmadigi programda hükümeti temsilen koalisyon ortagi Ultra Ortodoks Birlesik Tevrat Yahudilik Partisi lideri ve Iskan Bakani Yitzhak Goldknopf yer aldi. Goldknopf, konferans salonunda konusma için sahneye çiktiginda, göstericiler slogan atmaya basladi.
"Demokrasi" ve "utanin" sloganlari atilirken bir gösterici de Bakan'a "Sizlere ayip, yeter artik, ülkeyi mahvettiniz." diyerek tepki gösterdi. Konferans salonundaki bazi katilimcilar da alkislarla eylemcilere destek verdi.
Tepkilerin artmasi üzerine Bakan Goldknopf, sahneyi terk etmek zorunda kaldi, bu esnada güvenlik görevlileri ise göstericilere müdahale etmeye çalisti.
Göstericilerin uzaklastirilmasinin ardindan Goldknopf, konusmasina devam etti.
Netanyahu'nun danismanlarindan ve Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Avi Simhon da konferans alanindan ayrilirken göstericilerin tepkisiyle karsilasti.
Göstericilerden 52 yasindaki Ilan Yakar, AA muhabirine, "devletin çürümesini" protesto ettiklerini belirterek, "ülkenin suçlular tarafindan yönetilen bir diktatörlüge dönüsmesini, adaletten kaçmak için yargi sisteminin degistirilmesini engellemek için gösterilere katildigini" söyledi.
Hükümetin yargi düzenlemesini hayata geçirmesi durumunda gösterilere devam edeceklerini vurgulayan Yakar, hükümetin yargiyi degistirse bile "ülkeyi yönetemez hale gelecegini ve iktidarda kalmasina izin vermeyeceklerini" dile getirdi.
Kendisinin zorunlu askerligi tamamladigini, yasinin yedeklik dönemini de geçtigini anlatan Yakar, hükümetin yargi düzenlemesini hayata geçirmesi durumunda "çok sayida yedek askerin orduda görev almayi reddedebilecegini" ifade etti.
- Israil'deki tartismali yargi düzenlemesi
Israil Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargi reformu" planladiklarini açiklamisti.
Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.
Ülkedeki en yüksek yargi mercii olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alinacagini belirtmisti.
Hükümetin yarginin yetkilerini kisitlayan ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasini öngören yargi düzenlemesi, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.
Israil ordusunda aralarinda savas pilotlari, denizalti subaylari, siber güvenlik uzmanlari, özel kuvvetler gibi birimlere bagli yüzlerce yedek asker, hükümetin tartismali yargi düzenlemesini uygulamasi durumunda görevlerine devam etmeyeceklerini veya egitimlere katilmayacaklarini açiklamisti.
Israil'de iç ve dis istihbarat teskilatlari, diger güvenlik kurumlarinin çalisanlari da yaptiklari açiklamalarla hükümetin yargi düzenlemelerine karsi itirazlarini duyurmustu.
Cumhurbaskani Isaac Herzog'un krize çözüm için sundugu yargi düzenlemesi tasarisi, muhalefet tarafindan kabul edilmis ancak iktidar tarafindan reddedilmisti.
Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesine karsi kitlesel protestolar, 11 haftadir yüz binlerce kisinin katilimiyla devam ediyor.