Iran ve Rusya, Rest-Astara demir yolunun insasi için anlasma imzaladiAhmet Dursun,Emre Gürkan Abay- Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi:- "Bu güzergahin hizmete açilmasi bölgenin ticaretine ve transit geçisine büyük katki saglayacaktir"- Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin:- "Nakliye trafiginin hacmi gözle görülür sekilde büyüyecek, iki devletimizin ticaret potansiyeli güçlenecek, Rus ve Iran mallari dis pazarlara daha rahat ve çesitli erisim saglayacaktir"
ANKARA/MOSKOVA (AA) - Iran ve Rusya, Kuzey-Güney Koridoru için önemli bir ulasim agi olarak görülen Rest-Astara demir yolunun insasi için anlasma imzaladi.
Iran devlet televizyonuna göre, anlasma, baskent Tahran'da düzenlenen törende Iran Yol ve Sehircilik Bakani Mehrdad Bezrpas ve Rusya Ulastirma Bakani Vitaliy Savelyev tarafindan imzalandi.
Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi'nin hazir bulundugu törene Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katildi.
Imza töreninde konusan Reisi, Rest-Astara demir yolu anlasmasina iliskin projenin 20 yil önceye dayandigini, çesitli nedenlerle ertelendigini ancak su anda hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduklarini söyledi.
Reisi, iki ülke arasinda birçok alanda isbirliginin mevcut oldugunu belirterek, "Rest-Astara demir yolu anlasmasinin imzalanmasi Iran ile Rusya arasindaki isbirligi konusunda önemli ve stratejik bir adimdir." dedi.
Anlasmadan yalnizca Iran ve Rusya'nin degil, Kuzey-Güney Koridoru güzergahinda bulunan bütün ülkelerin fayda saglayacagini vurgulayan Reisi, "Kuzey-Güney demir yolu koridoru tüm bölge ülkeleri için faydali olacaktir. Dogu ve Güney Asya'dan, Kafkaslar ve Kuzey Avrupa'ya uzanan bu güzergah, tüm bu ülkeler arasindaki dostlugun, yakinlasmanin, ticari ve ekonomik isbirliginin bir tezahürü olacak ve bu isbirlikleri eskisinden daha fazla kurulacaktir. Bu güzergahin hizmete açilmasi bölgenin ticaretine ve transit geçisine büyük katki saglayacaktir." diye konustu.
Reisi, anlasmanin bölgesel ticarete, ekonomiye ve transit geçise önemli katkilar sunacagini belirtti.
- Rusya ile Iran arasindaki ticarete katki yapacak
Rusya Devlet Baskani Putin de törende yaptigi konusmada, insa edilen altyapi projesine yönelik fikrin 20 yillik geçmisi oldugunu ve sonunda hayata geçirildigini söyledi.
Insa edilen demir yolunun 162 kilometre uzunluguyla çok büyük olmadigina isaret eden Putin, "Küçükmüs gibi görünebilir, ancak hizmete alinmasi, Kuzey-Güney Koridorunun tamami boyunca dogrudan, sürekli veya uzmanlarin farkli bir deyimiyle kesintisiz bir demir yolu baglantisi kurulmasini mümkün kilacaktir." dedi.
Böyle bir projede birlikte çalisiyor olmanin, Rusya-Iran iliskilerinin olumlu seyrini gösterdigini belirten Putin, "Ticari, ekonomik ve diger ikili baglarin güçlendirilmesi hem Rusya hem de Iran için önceliktir." ifadesini kullandi.
Putin, insa edilen demir yolunun St. Petersburg ile Mumbai arasindaki kargo tasimaciligini 10 güne düsürecegini vurgulayarak, "Nakliye trafiginin hacmi gözle görülür sekilde büyüyecek, iki devletimizin ticaret potansiyeli güçlenecek, Rus ve Iran mallari dis pazarlara daha rahat ve çesitli erisim saglayacaktir." seklinde konustu.
Bölgedeki altyapinin gelistirilmesine yönelik sürecin Azerbaycan ile de ortak bir sekilde yürütüldügünü anlatan Putin, yakin zamanda Rusya, Iran ve Azerbaycan arasinda üçlü bir görüsme yapilmasini umdugunu söyledi.
Uluslararasi Kuzey-Güney Ulastirma Koridoru projesi, Eylül 2000'de Rusya, Iran ve Hindistan arasinda imzalanan anlasmayla kuruldu. Sonraki yillarda aralarinda Azerbaycan ve Türkiye'nin de bulundugu 10 ülke daha bu projeye katildi.
Kuzey-Güney Ulastirma Koridoruyla Hindistan'dan Rusya'ya, ayni zamanda Kuzey ve Bati Avrupa'ya giden yüklerin ulasim sürelerinin azaltilmasi hedefleniyor. Iran ve Rusya arasinda imzalanan anlasmayla hayata geçirilecek Rest-Astara demir yolu da Kuzey-Güney Koridoru için önemli bir ulasim agi sayiliyor. Demir yolu, Rusya, Azerbaycan ve Iran'in mevcut demir yollarini birbirine baglamayi hedefliyor.