IMF, Avrupa’nin 2023 büyüme tahminini 0,8’e yükselttiGökhan Kurtaran- IMF'nin "Bölgesel Ekonomik Görünüm" raporunda, Avrupa ekonomisinin 2024 yili için büyümesi ise 0,3 puan düsürüldü- Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yila iliskin ekonomik büyüme tahmini 0,3 puan azaltilarak yüzde 2,7’ye çekilirken, gelecek yila iliskin büyüme tahmini 0,6 puan artirilarak 3,6’ya yükseltildi

IMF, Avrupa’nin 2023 büyüme tahminini 0,8’e yükselttiGökhan Kurtaran- IMF'nin "Bölgesel Ekonomik Görünüm" raporunda, Avrupa ekonomisinin 2024 yili için büyümesi ise 0,3 puan düsürüldü- Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yila iliskin ekonomik büyüme tahmini 0,3 puan azaltilarak yüzde 2,7’ye çekilirken, gelecek yila iliskin büyüme tahmini 0,6 puan artirilarak 3,6’ya yükseltildi

LONDRA (AA) – Uluslararasi Para Fonu (IMF), Avrupa’nin bu yil için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artirilarak yüzde 0,8’e yükseltildigini bildirdi.

IMF, “Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm” raporunda Avrupa’nin es zamanli olarak enflasyonu düsürürken ekonomik büyümesini de sürdürebilmek gibi zor bir görevle karsi karsiya oldugu belirtilirken, bölgede enflasyonun son dönemdeki düsüse ragmen halen çok yüksek seviyede oldugu kaydedildi.

IMF raporunda, Avrupa’nin bu yil için ekonomik büyüme tahmininin 0,2 puan artirilarak yüzde 0,8’e, 2024 yili için ise 0,3 puan azaltilarak 1,7’e düsürüldügü belirtildi.

Raporda, Avrupa’da geçen yilin yarisinda enflasyonun hane halkinin gelirleri azaltarak büyümenin azaldigi belirtilirken, bu kis aylarinda enerji fiyatlarinda görülen düsüs ve hükümetlerin verdigi mali desteklerle birlikten resesyondan kaçinmanin mümkün olabildigine vurgu yapildi.

“Avrupa'nin görünümü yavas büyüme ve inatçi enflasyondan olusuyor.” ifadesinin yer aldigi raporda, gelecek dönemde daha düsük enerji fiyatlarinin ve artmasi beklenen tüketici alim gücünün ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilemesinin beklendigi kaydedildi.

- Gelismekte olan Avrupa ekonomileri bu yil 1,2 büyüyecek

Raporda, gelismis Avrupa ekonomilerinin büyümesinin yüzde 0,7 büyüme kaydetmesinin, büyümenin gelecek yil ise 1,4’e yükselmesinin beklendigi bildirildi.

IMF raporunda, gelismekte olan Avrupa ekonomilerindeki büyümenin bu yil 0,7 puan artirilarak yüzde 1,2’ye yükseltildigi, 2024 yili için büyüme tahminin ise 0,1 puan azaltilarak yüzde 2,4’e çekildigi kaydedildi.

Kurulusun raporunda, gelismis Avrupa ekonomilerinde enflasyonun bu yil yüzde 5,6’ya, gelecek yil ise yüzde 3'e gerilemesinin beklendigi kaydedildi. Raporda, Avro Bölgesi’nin bu yil için büyüme tahmininin 0,3 puan artirilarak 0,8’e, gelecek yil için ise 0,4 puan azaltilarak 1,4’e çekildigi hatirlatildi.

IMF raporunda Almanya’dan ekonominin yüzde 0,1 daralmasinin, gelecek yil ise yüzde 1,1 büyüme kaydetmesinin öngörüldügü vurgulanirken Fransiz ekonomisinin bu yil yüzde 0,7, gelecek yil yüzde 1,3 büyüme göstermesinin bekledigi bildirildi.

IMF raporunda, Ingiliz ekonomisinin bu yil yüzde 0,3 daralmanin ardindan, 2024'te yüzde 1 büyüme göstermesinin öngörüldügüne dikkat çekildi.

- Finansal istikrar riski uyarisi

Avrupa’nin ekonomik görünümüne iliskin risklere de deginilen raporda, “Finansal istikrar riskinin kontrol altina alinamamasi krize ve düsük büyümeye yol açabilir.” uyarisinda bulunuldu.

Raporda, sikilastirilmis para politikasinin finans sektörünün endiselerini artirabilecegi, yine daralan istihdam piyasasinin ve enerji fiyatlarinda yasanabilecek olasi artislarin büyümeyi baskilayarak yeniden enflasyonun artmasina neden olabilecegi kaydedildi.

IMF raporunda, para politikasi-enflasyon iliskisine dair su degerlendirmelere yer verildi;

“Enflasyonu kararli bir sekilde merkez bankasi hedeflerine indirmek için siki para politikasina ihtiyaç var. Avro Bölgesi'nde politika faizlerinde daha fazla artisa ihtiyaç duyulurken, gelismekte olan Avrupa ekonomilerindeki merkez bankalari da reel oranlarin düsük, isgücü piyasalarinin siki, temel enflasyon kaliciliginin yüksek oldugu ekonomilerde daha fazla sikilastirma yapmaya hazir olmalidir.”

Hükümetlerin mali konsolidasyon konusunda daha kararli olmalarinin önerildigi raporda, sikilastirilmis para politikasinin enflasyonun düsürülmesini destekleyecegi belirtildi.

- Türkiye ekonomisinin bu yil 2,7, gelecek yil 3,6 büyümesi bekleniyor

IMF raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yila iliskin ekonomik büyüme tahmini 0,3 puan azaltilarak yüzde 2,7’ye çekilirken, gelecek yila iliskin büyüme tahmini 0,6 puan artirilarak yüzde 3,6’ya yükseltildi.

Raporun Türkiye ekonomisine iliskin kisminda, subat ayinda yasanan depremlerin can kayiplarinin yani sira yaklasik 104 milyar dolarlik finansal yük olusturdugu belirtilirken, “Kamu sektörü muhtemelen önemli kurtarma ve yeniden yapilanma çabalarinin maliyetinin çogunu üstlenecektir.” ifadesi yer buldu.

Raporda, “Uluslararasi toplumdan ve özel yatirimlardan gelen destek, yeniden yapilanma ve yardim ihtiyaçlarinin bir kisminin karsilanmasina yardimci olurken, kamu sektörü üzerindeki yük muhtemelen büyük olacaktir.” degerlendirmesine yer verildi.

IMF raporunda, depremlerin etkiledigi bölgelerdeki yeniden yapilanmanin ekonomik büyüme üzerindeki olumsuz etkiyi hafifletecegi öngörüsünde de bulunuldu.