BM: Italya'ya ulasan düzensiz göçmen sayisinda yüzde 300'lük artis yasandiMuhammet Ikbal Arslan
CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM), Italya'ya son dönemde ulasan düzensiz göçmen sayisinda geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 300'lük artis oldugunu açikladi.
BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlügünde, haftalik basin toplantisi düzenlendi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserligi (BMMYK) Sözcüsü Matthew Saltmarsh, toplantida yaptigi konusmada, Orta Akdeniz'i geçmeye çalisan düzensiz göçmenlerin durumundan endise duyduklarini ve BM'nin yaptigi açiklamalarla bunu birçok kez gündeme getirdigini belirtti.
AA muhabirinin "Italya son dönemde artan göçmen krizinde süreci yönetebilmek için 6 ay süreyle olaganüstü hal ilan (OHAL) etti. Bu karari nasil degerlendiriyorsunuz? Krizin çözülmesinde katkisi olur mu?" sorusunu yanitlayan Saltmarsh, "Italya'da OHAL ilan edilmesinin ardindan çok sayida düzensiz göçmen ve mültecinin kabulü konusunda kapasitenin ve standartlarin artirilmasi için ilave fonlar ayrilmasini memnuniyetle karsiliyoruz. Italya'ya, son zamanlarda gelen düzensiz mülteci sayisinda büyük artis oldu. Geçen yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 300'lük bir artis var." ifadelerini kullandi.
Italya'nin Akdeniz'deki göçle mücadelesinde yalniz birakilmamasi gerektigini kaydeden Saltmarsh, deniz yoluyla gelenler için yeni nesil tahliye ve yeniden dagitim merkezlerinin kurulmasi çagrilarini yineledi.
Saltmarsh, Akdeniz'de göç sorunuyla mücadele eden ülkelerin dayanisma içerisinde olmasi gerektigini kaydetti.
Denizlerdeki "hayat kurtarma" çalismalarinin uzun süredir devam eden bir denizcilik gelenegi oldugunun altini çizen Saltmarsh, "Bunun ayni zamanda devletlerin bir yasal görevi oldugunu yinelemeye devam edecegiz." dedi.
Saltmarsh, Akdeniz'de düzensiz göçmenleri tasiyan gemilerin batmasinin trajik bir olay oldugunu belirtirken bu konuda bölgedeki kurtarma kapasitesinde büyük bosluklar oldugunu ve bunun acilen güçlendirilmesi gerektiginin altini çizdi.
- Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu
Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akininda Orta Akdeniz güzergahi, son yillarda yogun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çikiyor.
Bu güzergahta denizde yardim çagrisi yapan düzensiz göçmenleri, Avrupali devlet görevlilerinin yerine genellikle Avrupa menseli sivil toplum kuruluslari kurtariyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardiklari düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.
Kendi imkanlariyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarilan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastiklari yer ise genellikle Italya'nin Kuzey Afrika'ya en yakin kara parçasi Lampedusa Adasi oluyor.
Teknelerin alabora olmasi ya da teknelerdeki asiri kalabalik nedeniyle susuz ve havasiz kalinmasi yüzünden her yil çok sayida düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalisirken hayatini kaybediyor.
Uluslararasi Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, geçen hafta sonu 3 bin düzensiz göçmenin ulastigi Italya'ya bu yil gelen göçmen sayisi, 31 bin 357'ye yükseldi.