Edirne Milletvekili Ediz ÜN, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’YA Sorular Yöneltti
Edirne Milletvekili Ediz ÜN, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI’ya, Türkiye’nin ihraç ettiği tarım ürünlerinin Akdeniz Meyve Sineği, aflatoksin ve pestisit kalıntıları nedeniyle yurt dışı alıcı ülkeler tarafından iade edilmesiyle ilgili olarak bazı sorular yöneltti. ÜN, bu ürünlerin üretimi, kontrolleri ve iade edilen ürünlerin akıbeti hakkında vatandaşların kafasında oluşan soru işaretlerine dikkat çekti.
ÜN, Bakan YUMAKLI’dan aşağıdaki soruları yanıtlamasını istedi:
- Bakanlığınızın ihraç edilirken iade edilen ürünlerin iç piyasaya verilmemesi için uyguladığı bir kontrol ve takip sistemi var mıdır?
- Neden yıllardır Türkiye olarak ihracatta aynı sıkıntıyı yaşamamıza rağmen bunu çözecek bir kontrol sistemi kuramıyoruz?
- İade edilen ürünlerin ihracına izin verilirken bir kontrol yapılmamakta mıdır? Eğer bir kontrol yapılıyorsa, neden bu ürünler gidecekleri ülkeler tarafından iade edilmektedir?
- Akdeniz Meyve Sineği, aflatoksin ve pestisit kalıntıları barındıran bu ürünlerin iç piyasaya verilmesinin nasıl önüne geçeceksiniz? Bunun için bir önlem aldınız mı?
- Zirai ilaç kullanımını denetlemek, eksik kalınan konularda yeni önlemler almak ve vatandaşlarımızın sağlığını tehlikeye atanların belirlenmesi ve cezalandırılması için çalışmanız var mı?
- Taklit veya tağşiş yapılan gıdalarla ilgili Bakanlığınız kamuoyuna uzun bir aradan sonra listeler yayınlamayı başladı. Aynı şekilde geri gönderilen ürünler ve bu ürünlerin üreticileriyle ilgili listeler yayınlamayı düşünüyor musunuz?
- Başka ülkeler tarafından iade edilen ürünlerin nerede üretildiği veya işlendiğinin tespiti Bakanlığınız tarafından yapılıyorsa, aynı işlemden geçmiş ve iç piyasaya verilmiş ürünlerle ilgili bir kontrol ve gerekiyorsa toplatıp imha işlemi yapılıyor mu?
- Bakanlığınız 2020 yılından itibaren iade edilen ne kadar tarım ürününü imha etmiştir? İmha edilen ürünlerin yıllara göre ürün cinsi ve miktarı ne kadardır?
Bu sorular, Türkiye'nin tarım ürünlerinin ihraç edilebilirliğini artırmak ve iç piyasada sağlık risklerini minimize etmek adına alınacak tedbirlerin önemini gündeme getirmektedir.