EFSA’nın yürüttüğü kampanyaya Türkiye de dahil oldu
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) gıda güvenilirliği için yürüttüğü kampanyaya Türkiye de dahil oldu.
Avrupa Birliği çatısı altında faaliyet gösteren Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) tüketicilerin gıda konusunda bilinçli seçimler yapabilmeleri amacıyla 2020 yılından beri "Safe2Eat" başlığı altında düzenlediği iletişim kampanyasına bu yıl Türkiye de dahil oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, önceki yıllarda sadece AB üyesi ülkelere açık olan ve 2025’ten itibaren aday ülkelerin de yer alabildiği iletişim kampanyası ile tüketicilere gıda konusunda bilimsel verilere dayalı güncel bilgiler ışığında yol gösterilerek, bilinçli tercihler yapmalarının sağlanması ve gıda israfının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
2024 yılında Avrupa genelindeki hedef kitlenin yüzde 45’inden fazlasına ulaşan kampanyada, sosyal medya ve diğer iletişim kanalları üzerinden verilen mesajlar yoluyla 50 milyondan fazla Avrupalı tüketicinin gıda güvenilirliği konusunda bilinçlenmesi sağlandı. Söz konusu ankete göre kampanya aynı zamanda, tüketicilerin satın alma tercihinde bulunurken gıda güvenilirliğini ön planda tutma yönünde davranış değişikliğine gitmelerine de neden oldu. Avrupalı tüketiciler kampanya sayesinde gıda güvenilirliği konusunda daha anlaşılır ve daha net bilgilere sahip olduklarını, muhtemel risklerin önlenmesine yönelik de bilgi düzeylerinin arttığını dile getirdiler.
Bu yılki "Safe2Eat2025" kampanyasında Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Çekya, Estonya, Finlandiya, Hırvatistan, İrlanda, İspanya, İtalya, Karadağ, GKRY, Kuzey Makedonya, Letonya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Romanya, Slovakya ve Yunanistan ile birlikte Türkiye de katılımcı ülke olarak yer aldı. Kampanya kapsamında yıl boyu hem AB düzeyinde hem de katılımcı ülke bazında geniş kapsamlı etkinlikler gerçekleştirilecek. Kampanyanın resmi internet sitesi üzerinden verilecek mesajlar ile duyarlılıkları artırılması planlanan tüketicilerin hazırlanacak eğitim materyalleri ile de bilgilendirilmeleri hedefleniyor. Sosyal medya kampanyaları ile de #Safe2EatEU etiketi kullanılarak, tüketiciler arasında etkileşimin artırılması amaçlanıyor.