Down sendromlu belediye personeli Eren, pozitif enerjisiyle mesai arkadaslarinin nese kaynagi Cem Ali Kus- Kocaeli Gebze Belediyesi Temizlik Isleri Müdürlügünde çalisan 29 yasindaki Eren Karali: - "Burada aileyiz ve iç içeyiz. Birçok ise gidiyorum. Burada kardes birligi var içimizde" - Belediye Baskani Zinnur Büyükgöz: - "Bulundugu ortama gerçekten motivasyon katan, neselendiren, zaman zaman rap yapan, sarki söyleyen ve karsisindaki insanin beklentisine uygun hareket sergileyebilen yapisi var"
KOCAELI (AA) - CEM ALI KUS - Kocaeli'de ailesinin ve görev yaptigi Gebze Belediyesinin destegiyle engellilerin her alanda var olabilecegini kanitlayan down sendromlu 29 yasindaki Eren Karali, çaliskanligi ve pozitif enerjisiyle çevresindekilerin takdirini topluyor.
Gebze Belediyesince özel gereksinimli bireyin hayata dahil olmalari ve sosyallesmeleri amaciyla baslatilan çalisma kapsaminda ise alinan 49 engelli bireyden biri olan Karali, 8 yil önce Temizlik Isleri Müdürlügü bünyesinde çalismaya basladi.
Ilk dönemlerinde kendisini ifade etme ve özgüvenini ortaya koymada zorlanan Karali, zaman geçtikçe çaliskanligi, pozitif enerjisi ve sempatik tavirlariyla belediyede farkli birimlerdeki çalisanlarla arkadaslik kurdu.
Rap müzigini seven Karali, belediyenin de yardimiyla klip çekerek hayalini gerçeklestirmenin mutlulugunu yasadi.
- "Ekmegimi alin terimle kazaniyorum"
Eren Karali, AA muhabirine, 2016 yilinda belediyede çalismaya basladigini söyledi.
Birçok ise gittigini anlatan Karali, "Is yerimde agabey kardes iliskisi var. Tipki aile gibi, kirmizi çizgim. Belediye Baskanimiz Zinnur beye de aynisi söyledim. Benim ailem Temizlik Isleri Müdürlügü. 2016'da buraya çalismaya geldim. Burada bir aileyiz ve iç içeyiz." diye konustu.
Karali, belediyede çevreyi tanidigini dile getirerek, "Burada kardes birligi var. Gebze'deki mahallelerden çöp aliyoruz. Köylere gidiyoruz. Tanker ile yikama, temizlik, çöp kamyonuyla gezme gibi seyler yapiyoruz." dedi.
Isini sevdigini ve ekmegini alin teri ile kazandigini vurgulayan Karali, sunlari kaydetti:
"Ben yatarak para kazanmayi sevmem. Ekmegimi alin terimle kazaniyorum. Personel arkadaslarima saygi çerçevesinde kaliyorum. Nasil konusacagimi veya ifade edecegimi biliyorum. Kazandigim parayi da eve, kardesime ve arabamiza harciyorum. Benim de bir ailem var. Anne ve baba benim için önemli. Ben isimi seviyorum. Benim gibi olsunlar."
Karali, Gebze Belediye Baskani Zinnur Büyükgöz'ün kendileri için çok emek harcadigini aktararak, "Çevremde otizmli, zihinsel, görme ve konusma engelliler var. Bu is beni dostluk ve kardeslikle hayata bagladi. Ömrüm burada geçti. Belediye Baskani'miz için hep 'baba yürekli' dedim. Kalpten ve içtenligini severim." ifadelerini kullandi.
- "Bulundugu ortama olumlu, pozitif katkilar sunan yapisi var"
Baskan Büyükgöz de özel gereksinimli bireylerin toplumda hak ettikleri yeri almalari gerektigini vurguladi.
Bu anlamda duyarliliklarini ortaya koyduklarina deginen Büyükgöz, "Memur, isçi ve sözlesmeli olmak üzere 49 kardesimiz belediyemizde çalisiyor. Eren de onlardan biri ama Eren'in farkliligi su; bulundugu ortama gerçekten motivasyon katan, neselendiren, zaman zaman rap yapan, sarki söyleyen ve karsisindaki insanin beklentisine uygun hareket sergileyebilen yapisi var. Bulundugu ortama olumlu, pozitif katkilar sunan yapisi var. Biz kendisinden memnunuz." seklinde konustu.
Büyükgöz, özel gereksinimli bireylerin bulunduklari ortamda çalisma verimliligini arttirdigina dikkat çekti.
Eren'in ise basladigi ilk günkü durumuyla bugün geldigi nokta arasinda büyük fark oldugunun altini çizen Büyükgöz, sunlari söyledi:
"Bugün son derece kendinden emin, kendini ifade edebilen, öz güvenini kullanabilen ve iletisim kurmada sorun yasamayan biri var. Nerede karsilasirsak karsilasayim, konusuyoruz veya sakalasiyoruz, bir konu hakkinda görüs alisverisi yapiyoruz. Bu da sunu gösteriyor; sosyal hayatin içerisine kazandirilmasi halinde bu kardeslerimizin iyilesme yönünde ivme kazandigini görüyoruz."