Yeryüzü Doktorlari depremzede çocuklara psikososyal destek sagliyorSavas Güler,Anil Kuru- Psikolog Betül Denktas:- "Su anda konteyner kentteki yaklasik 150 çocukla ilgileniyoruz. Onlarla oyunlar oynuyor, bireysel görüsmeler yapiyoruz. Depremden daha fazla etkilenen, digerlerine göre daha travmatik halde olan çocuklarla daha çok ilgileniyoruz"- Klinik psikolog Kübra Öztürk:- "Bize en çok oyun için geliyorlar. Gün içinde mola verdigimiz zaman bile sürekli kapiyi çalip oyun oynamak istediklerini
HATAY (AA) - Yeryüzü Doktorlari Dernegi üyeleri, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen 4 ilde, depremzede çocuklara psikososyal destek veriyor.
Hatay'daki Türkiye-Katar Kardeslik Konteyner Kenti'nde görev yapan ikisi gönüllü dört kisilik psikolog ekibi, çocuklarin depremin ardindan yasadigi travmanin izlerini silmeye çalisiyor.
Çocuklarin deprem psikolojisinden uzaklasmasi için çesitli aktiviteler programlayip uygulamaya koyan ekip ayni zamanda bireysel görüsmeler de gerçeklestiriyor.
Psikolog Betül Denktas, AA muhabirine, Yeryüzü Doktorlari Psikososyal Destek Ekiplerinin Hatay, Kahramanmaras, Adiyaman ve Malatya'da faaliyet gösterdigini söyledi.
Çocuklara destek olmayi amaçladiklarini aktaran Denktas, "Su anda konteyner kentteki yaklasik 150 çocukla ilgileniyoruz. Onlarla oyunlar oynuyor, bireysel görüsmeler yapiyoruz. Depremden daha fazla etkilenen, digerlerine göre daha travmatik halde olan çocuklarla daha çok ilgileniyoruz." dedi.
Denktas, "yetiskin", "ergen" ve "çocuk" olarak gruplandirdiklari depremzedelerle bire bir görüsmeler de yaparak onlari hizla bu psikolojiden kurtarmaya çalistiklarini dile getirdi.
Ilerleyen günlerde terapi egitimlerine de baslanacagina deginen Denktas, çocuklarin zihinlerindeki kötü tabloyu gidermeye çalistiklarini kaydetti.
- "Çocuklar bu süreçte ilgiye çok ihtiyaç duyuyor"
Klinik psikolog Kübra Öztürk de çocuklarin depremden çok fazla etkilendigini, bu izleri silmeye çalistiklarini bildirdi.
Ekipteki gönüllülerin de yardimiyla tüm depremzede çocuklara hizmet verebilmek için gayret gösterdiklerini vurgulayan Öztürk, "Çocuklar bu süreçte ilgiye çok ihtiyaç duyuyor. Bize en çok oyun için geliyorlar. Gün içinde mola verdigimiz zaman bile sürekli kapiyi çalip oyun oynamak istediklerini söylüyorlar. Biz de bundan mutlu oluyoruz. Demek ki onlarla bu bagi kurabilmisiz." ifadesini kullandi.
Öztürk, çocuklarin, depremde yasadigi travmatik olaylar, gece korkulari ve gördükleri rüyalari, oyun terapileriyle, sosyallesmelerine katki saglayarak üstesinden gelmelerini saglamaya çalistiklarini belirtti.