Deri ve Kürk Konfeksiyonu ihracati 37,5 milyon dolara ulastiFurkan Gençoglu-Türkiye Deri Konfeksiyonculari Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Gürkan Gözmen: -"Tek pazar olan Rusya, tek pazar olmaktan çikti. Son dönemlerde en hizli gelisen pazarlar içerisinde Amerika var"
ISTANBUL (AA) - Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 yili ocak-mart dönemi ihracati yüzde 13,7 artisla toplamda 570,5 milyon dolar olurken, Deri ve Kürk Konfeksiyonunun ihracati yüzde 24,5 rekor artisla 37,5 milyon dolara ulasti.
Türkiye Deri Konfeksiyonculari Dernegi'nden yapilan açiklamaya göre, deri sektöründe ihracat 2023 yili ilk 3 ayinda rekor seviyeye ulasti. Deri ve Deri Mamulleri sektörünün 2023 Ocak-Mart dönemi ihracati yüzde 13,7 artisla toplamda 570,5 milyon dolar olarak gerçeklesti.
Alt sektörlere bakildiginda; Ayakkabi yüzde 20’lik artisla 392,2 milyon dolar, Saraciye yüzde 8,7’lik artisla 82 milyon dolar, Mamul Deri ve Kürk yüzde 15’lik azalisla 58,2 milyon dolar, Deri ve Kürk Konfeksiyon ise yüzde 24,5’lik artisla 37,5 milyon dolarlik ihracat degerlerine ulasti.
Açiklamada görüslerine yer verilen Türkiye Deri Konfeksiyonculari Dernegi (TDKD) Yönetim Kurulu Baskani Gürkan Gözmen, Deri ve Kürk Konfeksiyon sektörünün geçen yilin ilk 3 ayina oranla yüzde 24'lük rekorla en fazla artis gerçeklestiren sektör oldugunu ifade ederek, "Bu artisin daha fazla olmasini pandemi sonrasinda bekliyorduk. Ancak Çin faktörünün ortaya çikmasi, çok kirici fiyatlarla agresif bir sekilde dünya piyasasina girisi planlari alt üst etti. Sektör olarak, Çinlilerle rekabet edebilir boyutlarda çalisiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Deri sektörünün en önemli organizasyonlarindan biri olan ve 17 ülkeden 1200’ün üzerinde yabanci alicinin agirlanacagi Antalya Leather&Fur Fashion Fuari 2023 için geri sayimin basladigini hatirlatan Gözmen, sunlari kaydetti:
"Bizim beklentilerimiz pandemi sonrasi talebi karsilayamama yönünde gidiyordu. Fakat döviz kurunun çok düsük kalmasi, enflasyon orani, isçilik ve enerji maliyetlerinin artmasi bizim rekabet etme sansimizi azaltiyor. Enerji bizim deri konfeksiyon sektöründe maliyetlerimiz içerisinde yüzde 5'lik bir kisima tekabül ediyor. Tabakhaneler bölümünde bu oran yüzde 20-30'lara kadar çikiyor.
Enerji fiyatlarinda yapilan indirim elbette üründe bir rahatlama saglayacak ama isçilik ücretlerinin çok ciddi sekilde artmasi, enflasyon oraninin hala yüksek seyretmesi rekabetçi bir sekilde ihracat piyasalarini açmamizi engelliyor."
Gözmen, sektörün en önemli pazarinin Rusya oldugunu bildirerek, "Rusya pazarindan geçen yil ciddi bir artis bekliyorduk. Fakat savasin çikmasiyla ana pazarimizdaki daralmadan dolayi geçen yil gerekli artisi saglayamadik. Yasanan tüm olumsuzluklara ragmen 2022'yi yüzde 17-18 artisla kapattik.” seklinde konustu.
Pandemi sonrasi döviz kurlarinin beklentilerin altinda seyretmesiyle, talebin beklentilerin altinda kaldigini anlatan Gözmen, "Su an itibariyla 50 ülkeye ihracat gerçeklestiriyoruz. Deri konfeksiyon ticaretinin merkezi Zeytinburnu'nda kümelenmis olan dericilerden, ufak KOBI’lerden olusuyor. Dernek olarak asil amacimiz, bu KOBI'leri birebir müsterilerle karsilastirmak.
Bu birlikteligi de Antalya fuarlariyla sagliyoruz. Sektörün toplam ticaretinin asagi yukari üçte ikisi Antalya'da gerçeklestirdigimiz iki fuardan geçiyor. Yani, 12 ay boyunca yaptigimiz ticaretin üçte ikisi bu fuarlara gelen müsterilerden ediniliyor.” ifadelerini kullandi.
Bu yil, Antalya Leather&Fur Fashion Fuari’nin 10’uncusunun düzenleneceginin bilgisini veren Gözmen, “2015 uçak kriziyle basladigimiz bu fuar modeli ile katilimci sayisini her yil artirarak 72'ye çikardik. Yurt disindan 17'ye yakin ülkeden ziyaretçiyi agirliyoruz. Bu sayi, her yil degisik ülkelerin katilimiyla artarak devam ediyor. Bu yil ABD'den ve Avrupa’dan beklentilerimiz var.
Rusya bölgesi bizim vazgeçilmez partnerimiz, hiçbir kosulda birbirimizden vazgeçmiyoruz. Türki Cumhuriyetleri'yle beraber yakin bölgelerden Israil, Yunanistan gibi farkli ülkeleri de agirlayacagiz.” yorumunu yapti.
Gözmen, 18-21 Mayis'ta düzenlenecek fuara, 17 ülkeden 1200'ün üzerinde alicinin gelecegini vurgulayarak, “Tek pazar olan Rusya, tek pazar olmaktan çikti. Son dönemlerde en hizli gelisen pazarlar içerisinde Amerika var. Amerika ve Rusya ihracatlari esit seviyede su an. Ama, Amerika'daki potansiyeli daha fazla görüyoruz. Istikrarli pazarlarla, istikrarli büyüme hedefimiz var. Deri sektörünün her yil yüzde 10-15 arasi bir büyümeyle devam edecegini düsünüyorum.” dedi.