Almanya: Finansal sistemimiz istikrarli ve saglamBahattin Gönültas- Ülkede piyasalar ve tasarruf sahipleri arasindaki panik, en büyük endise kaynagi olmaya devam ediyor
BERLIN (AA) - Almanya Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BaFin) ile Maliye Bakanligi, Credit Suisse'i kurtarma operasyonundan sonra Alman mali sisteminin soklara karsi "dirençli" oldugunu belirtti.
BaFin'den yapilan açiklamada, BaFin'in, mevcut piyasa gelismelerini yakindan takip ettigi, bunlari devam eden denetimin bir parçasi olarak dikkate aldigi bildirildi.
Açiklamada, "Alman finansal sistemi istikrarli ve saglam olmaya devam ediyor." denildi.
Almanya Maliye Bakanligi da Isviçreli yetkililerin aldigi önlemler ve hizli kararlarin memnuniyetle karsilandigini belirterek, Almanya'nin finansal sisteminin istikrarli oldugunu kaydetti. Bakanlik sözcüsünün açiklamasinda, Alman ve Avrupa bankacilik denetim makamlarinin yakin temas halinde oldugu ve piyasalardaki durumu yakindan izledigi bildirildi.
Avrupa Bankacilik Otoritesi ise Avrupa bankacilik sektörünün güçlü sermaye ve likidite seviyesine sahip oldugunu vurguladi.
- En büyük endise kaynagi
Almanya'daki finans kurumlarinda simdiden önemli kayiplar olduguna dair isaretler dikkati çekerken, Avrupa Merkez Bankasi'nin (ECB) her faiz artirimi ile kayiplarin daha da kötülesmesinin muhtemel oldugu belirtiliyor.
Alman Ekonomik Arastirmalar Enstitüsü Baskani Marcel Fratzscher, konuya iliskin Reuters'a yaptigi degerlendirmede, Credit Suisse krizi ve Kaliforniya'daki SVB iflasinin Alman ekonomisini etkileyebilecegini söyledi.
Finansal krizlerin, tanimlari geregi neredeyse tahmin edilemeyecegine dikkati çeken Fratzscher, "Zamanin bu noktasinda, Almanya ve Avrupa'da büyüme ve refah için önemli maliyetlere yol açacak bir bankacilik krizi olma olasiligini kimse göz ardi edemez." ifadesini kullandi.
Finansal sistemdeki sistemik risklerin Eylül 2008'deki Lehman iflasindan sonra önemli ölçüde azaldigini, birçok finansal kurumun daha fazla öz sermaye ve güvenceye sahip oldugunu vurgulayan Fratzscher, "Bugünkü en büyük endise, yatirimcilar ile tasarruf sahipleri arasinda bir panik olmasi. Çünkü kimse hangi bankalarin basinin hala belaya girebilecegini bilmiyor." degerlendirmesinde bulundu.
Credit Suisse örneginin, büyük, sistemik açidan önemli bankalarin bile zor durumda kalabilecegini açikça gösterdigini kaydeden Fratzscher, "Politikacilar zor konulari açik ve dürüst bir sekilde iletmeli. Bir yandan da sorunlari açik ve dürüst bir sekilde ele almali. Diger yandan da ortaligi sakinlestirmek için gereken her seyi yapacaklarina dair inandirici bir sekilde güvence vermeli." ifadelerini kullandi.
- Piyasalar tedirgin
Isviçre'nin en büyük bankasi UBS'in kriz yasayan Credit Suisse'i satin almasi piyasalari sakinlestiremedi.
Alman bankalari Deutsche Bank ve Commerzbank hisselerinde de bugün fazla düsüs görülmesi dikkati çekti. Merkezi Frankfurt'ta bulunan Deutsche Bank'in hisseleri bugün açilista yüzde 8,5 ve Commerzbank hisseleri yüzde 6,5 deger kaybetti.
Isviçre bankasi Credit Suisse'teki güven krizi, küresel finans piyasalarinda sok dalgalari olustururken, UBS, Credit Suisse'i 3 milyar franga satin alacagini duyurmustu. Açiklamada, satin alma görüsmelerinin Isviçre Maliye Bakanligi, Isviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) ve Isviçre Merkez Bankasi (SNB) tarafindan baslatildigina isaret edilerek, satin almayi Isviçre resmi kurumlarinin destekledigi bildirilmisti.
Credit Suisse hissedarlarinin sahip olduklari her 22,48 hisse karsiliginda 1 UBS hissesi alacagi belirtilen açiklamada, bunun hisse basina 0,76 Isviçre frangi oldugu ve toplam alim bedelinin 3 milyar Isviçre frangi (3,23 milyar dolar) olacagi kaydedilmisti.
SNB'nin konuyla ilgili açiklamasinda, UBS'in Credit Suisse'i satin almasini desteklemek için önemli miktarda likidite yardimi saglanacagi aktarilmisti.