DSÖ: Hipertansiyonu olan her 5 kisiden 4'ü yeterince tedavi edilmiyorMuhammet Ikbal Arslan- Hipertansiyonla yasayan kisi sayisi, 1990-2019 arasinda ikiye katlanarak 650 milyondan 1,3 milyara yükseldi
CENEVRE (AA) - Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), dünya genelinde hipertansiyonu olan her 5 kisiden 4'ünün yeterince tedavi edilmedigini bildirdi.
DSÖ, hipertansiyon ve etkisine iliskin ilk raporunu yayimladi. Buna göre, hipertansiyon dünya genelinde her 3 yetiskinden 1'inde görülüyor.
Bu yaygin ve ölümcül hastalik, felç, kalp krizi, kalp yetmezligi, böbrek rahatsizligi ve diger saglik sorunlarina yol açiyor.
Hipertansiyonla yasayan kisi sayisi, 1990-2019 yillari arasinda ikiye katlanarak 650 milyondan 1,3 milyara çikti.
Yüksek tansiyonu olan kisilerin neredeyse yarisinin hastaliginin farkina varamiyor. Hipertansiyonlu yetiskinlerin 4'te 3'ünden fazlasi düsük ve orta gelirli ülkelerde yasiyor.
Bu hastaliga sahip her 5 kisiden 4'ü yeterince tedavi edilmiyor.
Ülkeler hipertansiyonla mücadelenin kapsamini genislettigi takdirde 2023-2050 yillari arasinda 76 milyon ölümün önlenebilecegi belirtiliyor.
Ilerleyen yas ve genetik tansiyonu artirabilir ancak yüksek tuzlu beslenme, fiziksel olarak aktif olmama ve çok fazla alkol tüketimi, hipertansiyon riskini artirabiliyor.
Saglikli beslenme, tütün kullanimini birakma ve daha aktif olmak gibi yasam tarzinda yapilabilecek degisiklikler, hipertansiyonu etkili olarak kontrol altina alabiliyor.
- "Hipertansiyon kontrol programi büyük ölçüde yetersiz finanse ediliyor"
DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, hipertansiyonun basit ve düsük maliyetli ilaç tedavileriyle kontrol edilebilecegini ancak bu hastaliga sahip 5 kisiden yalnizca 1'inin bunu kontrol altina alabildigini kaydetti.
"Hipertansiyon kontrol programi hala ihmal ediliyor, yeterince öncelik verilmiyor ve büyük ölçüde yetersiz finanse ediliyor." diyen Ghebreyesus, bunun kontrolünün güçlendirilmesi, her ülkenin iyi isleyen, esitlikçi ve dayanikli saglik sistemlerinin bir parçasi olmasi gerektigini kaydetti.