Evlilik öncesi SMA taramalariyla 1 milyondan fazla kisiye ulasildi Burcu Çalik Göçümlü- Saglik Bakani Koca: - "Programin uygulamaya konulmasindan 4 Eylül 2023'e kadar 1 milyon 834 kisi tarandi. Alinan numunelerin analizi sonucunda, 'SMA tasiyiciligi süpheli' olarak tespit edilen 22 bin 573 kisi için elde edilen veriler, programin SMA hastaliginin yayilmasini engelleme ve erken teshis konusundaki önemini göstermistir" - "Çiftlerin tasiyici oldugu belirlendiginde, saglikli bir çocuk sahibi olabilm
ANKARA (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, evlilik öncesindeki kisiler için 2021'de baslatilan SMA Tarama Programi kapsaminda 1 milyon 834 kisinin tarandigini bildirdi.
Bakan Koca, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, genetik ve ilerleyici bir hastalik olan Spinal Müsküler Atrofi'nin (SMA) önlenmesi amaciyla evlilik öncesindeki çiftler için baslatilan taramalara iliskin bilgileri paylasti.
Bu tarama programinin 27 Aralik 2021 tarihinden itibaren 81 ilde uygulandigini animsatan Koca, "Programin uygulamaya konulmasindan 4 Eylül 2023'e kadar 1 milyon 834 kisi tarandi. Alinan numunelerin analizi sonucunda, 'SMA tasiyiciligi süpheli' olarak tespit edilen 22 bin 573 kisi için elde edilen veriler, programin SMA hastaliginin yayilmasini engelleme ve erken teshis konusundaki önemini göstermistir." ifadesini kullandi.
Bakan Koca, SMA'nin toplumda her 50 kisiden birinde görülebilen genetik bir hastalik olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
"Ebeveynlerin her ikisi de tasiyici oldugunda bebekte hastalik riski yüzde 25'e kadar yükselmektedir. Bu nedenle, SMA tasiyiciligini evlilik öncesinde saptamak, potansiyel riski azaltma açisindan büyük bir önem tasiyor. SMA tarama testleri, evlilik öncesi dönemde, Saglik Bakanligi tarafindan ücretsiz yapilmakta ve aile hekimliklerince yürütülmektedir. Ayrica, gebelik döneminde de talep eden çiftlere tarama testi uygulaniyor. Tarama sonuçlari 2 hafta içinde elde edilmekte ve e-Nabiz uygulamasi araciligiyla kolayca sonuçlara erisilebilmektedir."
- Tasiyici çiftlere genetik danismanlik hizmeti sunuluyor
Ayrica SMA tasiyicisi oldugu saptanan çiftlere saglikli bir çocuk sahibi olabilmeleri için genetik danismanlik hizmetinin de sunulduguna isaret eden Koca, "Bu danisma, dogum öncesi veya tüp bebek asilama öncesi tani testi gibi seçenekleri içermektedir. Sayet çiftlerden sadece birinin tasiyiciligi süpheli ise digerinin de sessiz tasiyici olma ihtimaline karsi, tibbi genetik uzmanina yönlendirilerek, daha detayli bir inceleme yapilmasi ve danismanlik imkanina kavusmasi bedelsiz olarak saglanmaktadir." açiklamasinda bulundu.
Saglik Bakani Koca, SMA'nin ilerleyici bir motor nöron hastaligi oldugunu ve tedavi edilmediginde ciddi saglik sorunlarina yol açtigini belirterek, evlilik öncesi SMA Tarama Programi'nin bu nedenle erken teshis ve hastaligi önleme açisindan kritik rol oynadigini vurguladi.