Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi'nden "plastigi ayri toplayalim" çagrisiFatma Eda Topcu- Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi Baskani Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu:- "Plastik döngüsel ekonomisi yesil sayilarinin cazibesi bizleri bekliyor. Atmayalim, yakmayalim, ayri toplayalim"

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi'nden "plastigi ayri toplayalim" çagrisiFatma Eda Topcu- Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi Baskani Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu:- "Plastik döngüsel ekonomisi yesil sayilarinin cazibesi bizleri bekliyor. Atmayalim, yakmayalim, ayri toplayalim"

ISTANBUL (AA) - Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi Baskani Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu, "Plastik döngüsel ekonomisi yesil sayilarinin cazibesi bizleri bekliyor. Atmayalim, yakmayalim, ayri toplayalim." ifadelerini kullandi.

Dernekten yapilan açiklamada, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsaminda, çevre kirliligi, biyoçesitlilik kaybi ve iklim degisikligi sorunlarinda plastik kirliligi yenme vakti geldigine isaret edilerek, "Ulusal servetimiz atik plastikle istihdam ve gelir yaratalim. Atmayalim, yakmayalim, ayri toplayalim." çagrisi yapildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Istanbul Teknik Üniversitesi Ögretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Dernegi Baskani Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu, halka erisimin en büyük küresel platformu ve milyonlarca insanin en güçlü uluslararasi kutlamasi olan 5 Haziran 2023 Dünya Çevre Günü'nün 50'inci yilinda bu yil "Plastik Kirliligini Yenelim" diyerek atik plastige döngüsel ekonomide deger katmanin istihdam ile gelir yaratmadaki mühim yerinin vurgulandigini aktardi.

Dünya Çevre Günü'nü kutlayan Prof. Dr. Karaosmanoglu plastigi kesfeden, sagladigi kolaylik ve çözümlerle yasayan insanin en iyi atik plastik yönetimini de basarmasi gerektigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Plastik döngüsel ekonomisi yesil sayilarinin cazibesi bizleri bekliyor. Atmayalim, yakmayalim, ayri toplayalim, plastik kirliligini yenme vakti geldi. Faydali kullanim ömrünü tamamlayan plastiklere, atik plastiklere kiymetli yerli ham madde olarak bakmaliyiz. Çünkü plastikler, ithal petrol ve dogal gazdan üretilirken atik plastik çiktiginda yerli ham maddemiz, ulusal servetimiz olur. Atik önceliklemesinde 'En Az Atik Çikarma', 'Yeniden Kullanim', 'Geri Dönüsüm/Ileri Dönüsüm', 'Enerji ve Malzeme Geri Kazanimi' ve 'Bertaraf' sirasi mühim. Atik plastik döngüsel ekonomide dönüserek deger kazanirken, endüstrinin döngüsel ekonomiye geçisinde de sistematik dönüsüm ve eylemleri hizlandirma gerekiyor konusuna dikkati çekerek ülkemiz bu gidisatin disinda kalmamali. Bu degisim için dönüsüm sart.

2022’de Birlesmis Milletler'e üye 175 ülke plastik kirliligini sona erdirme hedefli 2024’ün sonunda hazir olacak yasal baglayici nitelikli anlasma için tarihi karari onayladi. Paris Anlasmasi sonrasindaki en önemli ve çok tarafli bu anlasma günümüzün ve yarinimizin sigortasi kabul ediliyor. Çünkü insanin dostu plastikle yasam, sadece ve sadece en iyi atik plastik yönetimi ile doganin, çevrenin ve iklimin de dostu olabilir. Plastigi kesfeden, sagladigi kolaylik ve çözümlerle yasayan insan en iyi atik plastik yönetimini de basarmalidir. Hükümetler, yerel yönetimler, is dünyasi, sivil toplum, akademi, medya ve yurttaslarin plastik döngüsel ekonomisinin degismek için dönüsüm yolumuzda bilim, teknoloji destekli çözümlerle eyleme geçmesi gerekiyor. Degisimi birlikte basarabiliriz."

- "Deniz çöpünün yüzde 85’ten fazlasi, en kalici ve zararli kismi plastik"

Prof. Dr. Filiz Karaosmanoglu, Birlesmis Milletler verisine göre, her yil yarisi tek kullanimlik 400 milyon tondan fazla plastik üretildigini, bu miktarin yüzde 10'undan azinin geri dönüstürüldügünü bildirdi.

Her dakika bir çöp kamyonu kadar, yilda 19-23 milyon ton, 2 bin 200 Eyfel Kulesi agirligi kadar atik plastigin göllere, nehirlere ve denizlere karistiginin tahmin edildigine dikkati çeken Karaosmanoglu, "Bu miktarin 2040'a kadar 3 katina çikacagi öngörülüyor. Deniz çöpünün yüzde 85'ten fazlasi, en kalici ve zararli kismi plastik. 800'den fazla deniz ve kiyi türü bu kirlilikten etkileniyor. Çapi 5 milimetreden küçük mikro plastikler gida, su ve havaya karisiyor. Her birimiz yilda 50 binden fazla mikro plastigi tüketiyoruz." ifadelerini kullandi.

Karaosmanoglu, plastik döngüsel ekonomisine geçip 2040'a kadar denize giren atik plastigin yüzde 80 azaltilmasi halinde petrol ve dogal gazdan plastik eldesinin yüzde 55 oraninda düsürülerek 70 milyar dolar tasarruf saglama, iklim degisikligi sebebi sera gazi salimlarini yüzde 25 azaltma, 700 bin ek is yaratmanin mümkün olacagini kaydetti.