Anadolu'nun ahsap destekli camileri UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ndeIsa Toprak- Konya Beysehir Esrefoglu Camii, Eskisehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii ile Ankara Ahi Serefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, Türkiye'nin listedeki 21'inci kültür varligi olarak kayitlara geçti - Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy: - "Gordion'un ardindan Anadolu'nun Orta Çag'dan günümüze uzanan ahsap direkli ve kirisli camileri de Dünya Mirasi oldu"
ANKARA (AA) - Orta Asya'dan Horasan bölgesine, Türklerin mimari üslubunu bugüne tasiyan farkli illerdeki ahsap direkli ve kirisli camiler UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alindi.
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Dünya Miras Komitesi'nin kararini, sosyal medya hesabindan paylastigi mesajla duyurdu.
Ersoy, mesajinda, "Yeni bir müjde daha! UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne kültürel varliklarimizi ilk kez seri olarak kaydettirdik. Gordion'un ardindan Anadolu'nun Orta Çag'dan günümüze uzanan ahsap direkli ve kirisli camileri de Dünya Mirasi oldu. Böylece listedeki kültür varligi sayimizi da 21'e yükselttik. Hayirli olsun." ifadelerini kullandi.
Suudi Arabistan'in baskenti Riyad'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantisinda alinan kararla, Konya Beysehir Esrefoglu Camii, Eskisehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii ile Ankara Ahi Serefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, Dünya Mirasi ilan edildi.
Böylece Türkiye, UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne 21'inci kültür varligini kaydettirmis oldu.
Komitenin dün gerçeklestirilen toplantisinda da Gordion Antik Kenti Türkiye'nin 20'inci kültür varligi olarak listeye alinmisti.
- Türkiye'nin ilk seri adayligi
Kültür ve Turizm Bakanliginca UNESCO'ya "Anadolu'nun Orta Çag Dönemi Ahsap Direkli ve Kirisli Camileri" adiyla iletilen ve komitenin bugün gerçeklestirdigi toplantida kabul edilen tarihi camiler ayni zamanda Türkiye'nin Dünya Mirasi Listesi'ndeki ilk seri kültürel varliklari oldu.
Anadolu'daki ahsap destekli camilerin erken örneklerini Orta Çag'dan günümüze yansitan bu yapilar farkli sehirlerde bulunmalarina ragmen sahip olduklari ortak özelliklerle Anadolu yasantisina dair izleri tasiyor.
Hipostil planli anitsal ahsap cami tipolojisinin, döneminin Anadolu'daki en önemli temsilcilerinden olan bu camiler, sahip olduklari ahsap oymaciligi sanatinin örnekleriyle de öne çikiyor.
Tarihi camiler, kapilari, minberleri, sütun basliklari, tavan kirisleri ve konsollarinda özenli ahsap isçiligi ile dikkati çekiyor.
Ustalarin isimlerinin kayitli oldugu kündekari teknigindeki ahsap minberleri ve "Kalem Isi" adi verilen bezemeleriyle bu tarihi camiler, olaganüstü bir marangozluk becerisi ile estetik anlayisi da sergiliyor.